Bilgi

2018 Radar Cezası – Hız Sınırı Cezaları Ne Kadar, Kaç TL?


Bu yazımızda “Radar cezası 2018 yılı için ne kadar? Radar cezası sorgulama nasıl yapılır? Radar Cezası Kaç TL? Radar cezası nereye ödenir? Radar hız limitleri nelerdir?” sorularına yanıt vermeye çalıştık.

2018 Trafik Ceza Rehberi: (Tıkla)

Trafik yetkilileri, araç seyirlerinin can ve mal güvenliği açısından sorunsuz bir şekilde sağlamak için kara yollarında hız limiti uygulaması yapmaktadırlar. Kısaca otobüs, minibüs, otomobil, kamyon, kamyonet vs. gibi çeşitli kara araçları kara yollarında, yol durumuna göre önceden tanımlanmış olan belirli bir hız limitinde gidebilirler.

Hız sınırını belirli oranlarda %10, %30 gibi aşmanız durumunda tarafınıza ceza yazılacaktır. 2018 yılı için açıklanmış radar cezası: Yönetmeliklerde belirlenmiş hız sınırlarını aşan sürücülere, aştıkları orana göre para cezası ve ceza puanı verilir. Bu hız aşım cezaları miktarı 2018 için aşağıdaki gibidir.

  • Hız Sınırlarını %10’dan %30’a Kadar Aşmak: 235 TL (İndirimli:  176,25 TL)
  • Hız Sınırlarını %30’dan Fazla Aşmak: 488 TL (İndirimli:  366 TL)

Kararın size tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde ödemeniz taktirde %25 indirim uygulanır. Yani araç sahibine radar cezası kesildikten ve tarafına bildirildikten sonra araç sahibi bu ödemeyi ilk 15 gün içerisinde gerçekleştirirse erken ödeme indiriminden yararlanma fırsatına sahip olacak. Bunun yanı sıra kişi aldığı cezayı ödemede zorluk çektiği takdirde taksit yoluna başvurma hakkı vardır. Araç sahibi aldığı cezayı bir yıl içerisinde dört taksit yaparak ödeme hakkına sahiptir.

Radara, olmanız gereken hızın %10 ile %30’u aralığında aşarak yakalandı iseniz 2018 yılı için, 235 TL idari para cezası ödemek durumunda kalırsınız. Sürücünün ehliyetine de 10 ceza puanı işlenir.

Radara, olmanız gereken hızın %30’dan fazla aşarak radara yakalandıysanız 2018 yılı için, 488 TL idari para cezası alırsınız. Bunun yanı sıra sürücülerin ehliyetine 15 ceza puanı işlenir.

İhlalin 1 yıl içinde 5 kez tekrar etmesi halinde, sürücü belgesi 1 yıl süreyle alınacak. 5 Yıl içinde bu kapsamda sürücü belgesi ikinci kez geri alınanlara, “sürücü belgesi iptali” yapılacak. Bu kişiler psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığı takdirde sürücü kurslarına katılarak, tekrar ehliyet alabilecek.

Radar Cezası Tebligat Örnekleri

Radar cezaları kesilirken üç farklı yöntem kullanılmaktadır. İlk yöntem olarak belirli noktalarda sivil veya resmi polis ekipleri hız ölçüm cihazları ile beklemekte ve hız sınırını aşan kişilere ceza kesmektedir. İkinci yöntem yollara yerleştirilmiş olan kamera sistemleridir. Bu yöntem ile belirli noktalar arasında konulan kameralar ile mesafe ve hız tespiti yapılır. Şayet belirli noktalar arasını belirtilmiş olan zamandan önce alırsanız hızlı gitmişsiniz demektir ve tarafınıza ceza yazılır. Bu sistemlere EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) denilmektedir. Üçüncü yöntem ise gezici araçlarda yapılan uygulamadır. Bu araçlar trafikte seyir halindeyken kimlerin hız sınırını aştıklarını rahatlıkla tespit edebilmektedirler.

Radar cezaları tarafınıza 10 ile 30 gün içerisinde tebliğ edilmektedir. Bu cezalar İnternet ortamına ise daha kısa sürede düşmektedir. Yaklaşık olarak 3 iş günü sonunda e-Devlet (tıkla) üzerinden radar cezası yediğinizi veya yemediğinizi öğrenebilirsiniz.

Hız Sınırını %10’dan az aşarsak ceza öder miyim?

Radar cezaları uygulanırken sürücüler için belirli hata payları (tolarens) verilmiştir. Bu hata payı tüm hız limitleri için %10 olarak belirlenmiştir. Örneğin 100 hız limiti olan bir yerde 105 ile gitmeniz durumunda tarafınıza ceza yazılmayacaktır. Ancak 110 ile giderseniz ceza ödemek zorunda kalırsınız.

Ödemeleri vergi dairesine veya online olarak internet üzerinden GİB (İnternet vergi dairesinden) (tıkla) motorlu taşıtlar bölümünde kredi kartıyla tek çekim ödeyebilirsiniz.  İnternet üzerinden online bağlanacağınız İnternet Vergi Dairesi web sayfası üzerinden motorlu taşıtlar bölümünden kredi kartı ile ödeme kısmına gelmeniz gerekir. Önünüze gelen ekrana araç bilgilerinizi eksiksiz olarak girdikten sonra “tamam” butonuna basarak ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Aksi trafik tabelalarında belirtilmediği sürece hız limiti aşağıdaki tablodaki gibidir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı