Bilgi

3+ En iyi Sanal Makine Programları


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “en iyi sanal makine programları” konusunda bilgi vermeye çalışacağım.

Bilgisayar biliminde, Sanal makine programları gerçek bir bilgisayar sistemindeki gibi çalıştıran mekanizmaların yazılım uyarlamasıdır. Sanal Makine, işletim sistemi ile bilgisayar platformu arasında bir sanal ortam yaratır ve bu sanal ortam üzerinde yazılımların çalıştırabilmesine olanak sağlar.

Sanal makine, gerçek bir bilgisayar gibi hareket eden bir bilgisayar programlarıdır. Bu programlara görüntü adı verilir. Diğer bir deyişle, sanal makine bilgisayar içinde başka bir bilgisayar oluşturur. Herhangi bir program gibi bir pencere içinde çalıştırılan sanal makine, son kullanıcılara konak işletim sisteminde elde edeceğiyle aynı deneyimi sunar. Sanal makine, korumalı bir alana alınarak sistemin geri kalanından ayrılır. Bu şekilde, sanal makinedeki yazılımlar dışarı kaçamaz ve bilgisayarın kendisi üzerinde değişiklikler yapamaz. Böylece sanal makineler, beta sürümleri dahil olmak üzere işletim sistemlerini test etmek, virüs bulaşan verilere erişmek, işletim sistemi yedeklemeleri oluşturmak, yazılım ve uygulamaları esas olarak kullanılmak üzere tasarlanmadıkları işletim sistemlerinde çalıştırmak için ideal bir ortam oluşturur.

Birden çok sanal makine aynı anda aynı fiziksel bilgisayarda çalışabilir. Sunucularda, birden çok işletim sistemi hiper yönetici adı verilen bir yazılım tarafından yönetilerek yan yana çalıştırılır. Masaüstü bilgisayarlarda, genelde bir işletim sistemi diğer işletim sistemlerini program pencereleri içinde çalıştırır. Her sanal makine CPU, bellek, sabit sürücü, ağ arabirimi ve diğer cihazlar gibi kendi sanal donanımını sağlar. Sanal donanım, fiziksel makinedeki gerçek donanıma eşlenir. Böylece fiziksel donanım sistemlerine ve bunların bakımına duyulan gereksinim azaltılarak maliyetler düşürülür, sistemin güç ve soğutma talepleri de daha düşük olur.

Sanallaştırma Çeşitleri

Sanallaştırma denilince, öncelikle Sunucu Sanallaştırması anlaşılmasına rağmen, farklı bilişim kaynaklarının sanallaştırılmasına yönelik olarak farklı sanallaştırma tipleri bulunmaktadır. Bu sanallaştırma tiplerinin bir kısmını ele alırsak;

  • Sunucu Sanallaştırma
  • Masaüstü Sanallaştırma
  • Uygulama Sanallaştırma
  • Veri Depolama Sanallaştırması
  • Oturum Sanallaştırma
  • Ağ Sanallaştırma

Sanallaştırma için kullanılabilecek başlıca ücretsiz yazılımlar aşağıdaki gibidir. Şu anda dünyada en çok tercih edilen ve kullanılan en iyi sanal makine programları VMware, VirtualBox ve Microsoft Virtual PC’dir. Bunların dışında Adeos Linux, Denali, Hyper-V, KVM, QEMU, Virtual Iron, Xen, OKL4, OpenVZ, Parallels, Virtuozzo programlarda kullanılmaktadır.

1- VMware

VMware’ın masaüstü yazılımı Microsoft Windows, Linux ve Mac OS X üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca kurumsal ürün olarak VMware ESX ve ESXi yazılımları “bare-metal”, yani doğrudan donanımda çalışan hypervisoru vardır. VMware’nin masaüstü yazılımlarına baktığımızda;

a- VMware Workstation (VMWare’in ilk ürünü) Bu yazılım kullanıcısının tek bilgisayarında birkaç adet x86 veya x86-64 uyumlu işletim sistemlerinin çalıştırabilmesini sağlar.

b- VMware Fusion Apple platformunda benzeri bir kullanım oluşturur.

c- VMware Player Workstation veya Fusion kullanım lisansi olmayan kullanıcılara ücretsiz olarak mevcut sanal makinelerini çalıştırabilmesini sağlar.

VMware Player, aynı anda birden çok işletim sistemini (Örneğin; Windows 10, Windows 7, Chrome OS veya son çıkan Linux Sürümlerini) bilgisayarınızı yeniden başlatmaya gerek olmaksızın çalıştırabilmenizi ve bağımsız bir ortamda farklı işletim sistemlerini veya yazılımları güvenli bir şekilde test edebilmenizi sağlar. Eğer profesyonel anlamda sanallaştırma ile ilgileniyorsanız VMware Workstation kullanmanızı tavsiye ediyorum. Dünyada profesyonel kullanıcıların olmazsa olmaz dedikleri sanallaştırma programı diyebilirim.

https://www.vmware.com/products/workstation.html

2- VirtualBox

Oracle VirtualBox bir başarılı bir sanallaştırma (virtualization) programıdır. Bu uygulamayı bilgisayarınıza kurduktan sonra, mevcut sisteminize istediğiniz kadar farklı işletim sistemi kurabilirsiniz.

VirtualBox aslında kullanıcının ihtiyacına ve kullanım amacına göre pek çok sebeple indirilebilir. Fakat sanal makinelerin en önemli avantajları büyük bir güvenlik sağlıyor olmalarıdır. Çünkü sanal makinen sağladığı kaynağı kullanan yazılım, içinde bulunduğu sanal ortamın dışına çıkamaz. Sanal olarak çalışan işletim sistemi (guest) üzerinde yapılan işlemler sanki farklı bir bilgisayarda yapılıyormuş gibi ev sahibinde (host) bir değişikliğe sebep olmaz. Bu sayede sanal makineye bir virüs ya da tehlikeli yazılım bulaştığında bu durumdan ana makine etkilenmemiş olur.

https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

3- Microsoft Virtual PC

Windows Virtual PC (veya kısaca MVPC), en yeni Microsoft sanallaştırma teknolojisidir. Bir bilgisayarda aynı anda birden fazla işletim sistemini çalıştırmak ve Windows 7’yi çalıştıran bilgisayardan tek tıklatmayla sanal Windows ortamında birçok üretim uygulamasını çalıştırmak amacıyla onu kullanabilirsiniz. Ücretsizdir. Microsoft yazılımı olması nedeniyle dünyada çok kullanılan bir sanallaştırma programıdır. VMware’den sonra en çok tercih edilen yazılımdır.

Windows Virtual PC, aşağıdaki Ana Bilgisayar ve Konuk işletim sistemlerini destekler:

Ana Bilgisayar: Windows 7 Home Basic, Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 7 Enterprise.

Konuk: Windows XP Service Pack 3 (SP3) Professional, Windows Vista Enterprise Service Pack 1 (SP1), Windows Vista Ultimate Service Pack 1 (SP1), Windows Vista Business Service Pack 1 (SP1), Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 7 Enterprise.

https://www.microsoft.com/tr-tr/download/details.aspx?id=3702

Bilgi:

Hypervisor Nedir?

Fiziksel bir sunucu üzerinde birden fazla işletim sistemi yani sanal makine çalıştırılmasına imkan veren yazılıma Hypervisor denir.

Sistemimizde sanallaştırma desteğinin olup olmadığı ve bios üzerinde ki seçeneklerin açık olup olmadıklarını test etmenin en kolay yolu http://www.grc.com/securable.htm adersinden Securable isimli uygulayı indirip çalıştırmaktır. Sanallaştırma Desteği Olan Sistem ve İşlemci aşağıdaki gibi olacaktır. Bazen Hardware desteklemesine rağmen BIOS Virtualization ayarları kapalı olduğunda Hardware Virtualization  NO diyebilir. BIOS’tan açmanız gerekiyor. 

Sanallaştırma teknolojisi ile birlikte bilgisayarlara ait donanımsal ve yazılımsal olan tüm kaynaklar, soyutlanarak (abstraction) başka bilgisayarlara paylaştırılabilir. Bu bağlamda, mevcut olarak kullanılan ana bilgisayara ait donanımsal (harddisk, işlemci, ram, ekran kartı vb.) ve yazılımsal (işletim sistemi, güvenlik programları vb.) olan tüm özellikler başka bilgisayarlara soyut olarak paylaştırılır

Kaynak:

  • https://azure.microsoft.com/tr-tr/overview/what-is-a-virtual-machine/
  • http://www.serdarkocaoglu.com.tr/2009/12/sanallastirma-nedir-sanal-makine-vmware.html
  • https://tr.wikipedia.org
  • https://www.muhendisbeyinler.net/sanallastirma-nedir-yararlari-nelerdir/
  • https://teknodestek.com.tr/oracle-virtualbox-nedir-nasil-kurulur-resimli-anlatim/
  • http://www.pcwebim.com/virtualbox-nedir-nasil-kullanilir/
  • http://wasd.red/blog/sanallastirma-nedir.html
  • http://www.mhakancan.com/sanallastirma-nedir/

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı