Bilgi

Ethernet Tarihçesi


Ethernet kavramı ilk kez 1973-1975 yılları arasında Xerox PARC tarafından yapılan bir araştırma sonucunda geliştirildi. İlk Ethernet sistemleri zırhsız yada diğer adıyla ‘Bükülü Tel Çifti’ ile birleştirilen dağıtım soketleri ile sunulduğu için eşeksenli kablo’nun yerini almış, daha sonrasında CD yapısı yerine yüksek performans sağlayan anahtarlamalı bir yapı kullanılmıştır.

Ethernet bilgisayarlar arsında bir ağ veri alışverişi haberleşmeye yarayan bir metottur. Bilgisayaraların birbirlerine bağlanabilmeleri için bir donanım yani Ethernet kartına ihtiyaç duyar.

Ehetnet olmadan önce veri alışverişi disketle yapılıyordu. Ethernette kulanılan metotlar radyo tertibatına benzer. Ethernet adı iletişim kablosuna benzetilen ether den gelmiştir.

Ethernet günümüzde ağ bağlantı teknolojisinin alt yapısını oluşturmuştur. Kablolanmanın yerini daha düşük bütçeli , güvenli , bozuklukları daha kolay bulma gibi kolaylıkları olan ethetnet HUB’larla birleştirilmiştir.

Ethernet istasyonları birbirlerine veri donanımları ve bloklardan oluşan ağla veri alışverişi yaparak haberleşir. İstasyonun 48 bitlik kendilerine mahsus MAC adresleri vardır. Ağ bağdaştırıcı kartları çipleri ve buna benzer verileri Ethernet istasyonları kabul etmezler.

Kendilerine özgü bir adrese sahiptir. Ethernet’in fazla kullanılması donanım maliyetinin düşük olması ve ara yüzü fazla yer kaplamaması sebebiyle bilgisayar alakartlarına ara yüzü koyma ve başka bir ag bagdaştırıcısına gerek kalmamaktadır. Modem tarzı donanımları bilgisayara Ethernet kartı vasıtasıyla bağlarız. Ethetnetin bir ücretlendirilmesi yoktur.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı