Bilgi

4.5G Yalanı Üzerine!


Bir cep telefonunuz var! Her zaman için daha yüksek hızda veri transferi istiyorsunuz.  Bu gayet normal. Ancak teknolojinin her zaman bir sınırı vardır. Sınırı olan bir teknolojide bağlantı hızınızın yüksek olması için size o hızı sağlayacak teknik donanımın yeterli olması şartı bulunmaktadır.

Örneğin.

Arabanızda yer alan hız göstergesinin 200 veya 220 olması o arabanın o hıza erişebileceğini göstermez. Bu hıza erişmesi için tüm teknik donanımdan tutun çevresel koşullara kadar herşeyin belirlenen aralıkta olması gerekiyor. Bir araba almaya karar verdiğinizde ise konfor, kullanılabilirlik, maliyet gibi esas unsurları düşünürsünüz. Hiç kimse bu araba 300 km yapıyor diye almaz. Çünkü mantık bu durumu bu şekilde değerlendirmez.

Cep telefonuda böyle. Hiç kimse bir telefon aldığı zaman genellikle (yani şu ana kadar) telefonum hızlı indirsin diye düşünmez. Çünkü mantık buna müsaade etmez.

Ama ne oldu? Reklamlar, reklamlar ve reklamlar. Rock yıldızları, futbolcular, mankenler her yerde karşınıza çıkıp bak bu telefon daha hızlı diye dürtmeye başladılar. Çevremizde 4.5G’nin G’sini bırakın kullandığı iPhone telefonunun kilidini açamayan adam başımızda 4.5G’ye geçtim sen yayan kaldın esprisi yapmaya başladı bile.

Öyle bir abartıldı ki geçen reklamlara denk geldim. Nerdeyse hepsi 4.5G reklamı. Ben bir bilişimciyim. Telefonu sizden daha çok kullanıyorum. Telefonu konuşmak, fotoğraf çekmek ve bir iki uygulamadan haber v.s takip etmek dışında hiçbir işime yaramıyor. Telefonum bırakın 4.5G’yi 3G’yi desteklediği halde hiçbir zaman doğru dürüst 3G’den faydalanamadım. İstanbul’un merkezinde yaşıyorum ve nerdeyse telefonum çekmiyor!

Ciddi söylüyorum. Evin girişinde cep telefonu çoğu zaman çekmiyor. Şimdi kalkıp 4.5G’ye geçiş yapma planları yapıyoruz.

Avrupalı doktor 21 yüzyılda cebinde hala çağrı cihazı ile dolaşıyor. Dıt dıt öttüğünde sorgulamadan kalkıp hastanesine gidiyor. Bizde ise telefon açtığında “benden başka adam mı yok?” kavgasına  ne zamanlar harcanıyor. 4.5G’ye geçsek ne fayda.

Bu toplumsal sorunu bir kenara bırakıp gerçekleri yazalım.

Kullandığınız telefonunuzun 4.5G’yi desteklemesi hızınızın artacağı anlamına gelmez bunun için gerekli şartların oluşması gerekiyor. Gelin baştan başlayarak şu 4.5G olayını analiz edelim.

Kablosuz bağlantı teknolojileri 1G, 2G, 3G, 4G şeklinde nesillendirilir yada nitelendirilir. Yani şu anda dünyada aktif kullanılan yeni teknoloji 4G dediğimiz 4. Nesil Kablosuz Bağlantı teknolojisi oluyor.

  • 1G 1970-1984 Tarihleri arasında ve 2 Kbps bağlantı hızı sunan bir teknoloji.
  • 2G 1980-2000 Tarihleri arasında ve 64 Kbps bağlantı hızı sunan bir teknoloji.
  • 2.5G 2001-2004 Tarihleri arasında ve 144 Kbps bağlantı hızı sunan bir teknoloji.
  • 3G 2004-2005 Tarihleri arasında ve 2 Mbps bağlantı hızı sunan teknoloji.
  • 3.5G 2006-2010 Tarihleri arasında ve 2 Mbps üzerinde bağlantı hızı sunan bir teknoloji.
  • 4G 2011-2016 Tarihleri arasında ve 200 Mbps’ye kadar bağlantı hızını destekleyen bir teknoloji.
  • 4.5G 2016’da hayatımıza giren ve 450 Mbps’ye kadar bağlantı hızını destekleyen bir teknoloji.
  • 5G ise 2020’de faaliyete girecek ve 1 Gbps’nin üzerinde bağlantı hızını destekleyeceği öngörülüyor.

Buraya kadar herşey anlaşılmıştır umarım.

Şimdi konumuza giriş yapabiliriz.

4.5G ismi dünyada henüz tam olarak bilinmiyor. Kısaca şimdilik bu ismi biz uydurduk diyebiliriz. Bu uydurduğumuz terim 4.5G 4G’nin bir tık üstü anlamına geliyor. 4G’nin kullandığı bir teknoloji olan LTE ile Advanced birleşimi sonucunda LTE Advanced veya IMT Advanced yerine 4.5G kullanılıyor.

Yani 4G’nin kullandığı LTE teknolojisinde LTE Advanced’in (yani 4.5G’nin) iki tane taşıyıcıyı birleştirip MIMO teknolojisi ile yüksek hızlarda veri transferi sağlaması olayıdır.

Dünya GSM Birliği (GSMA) ve Küresel Mobil Tedarikçiler Birliği (GSA) kablosuz bağlantı  teknolojilerini 3G ve 4G-LTE olarak isimlendiriyor. Türkiye’ninde bu kuruluşlara üye olduğunu hatırlatmakta fayda var. Zaten teknik şartnamede “Uluslararası Mobil Telekomünikasyon Yetkilendirme İhalesi” şeklinde isimlendirme ile geçiyor. Yani 4.5G kelimesi yok.

4G Konusunda ise dünyaya göre 5-6 yıl gerideyiz. Kısaca 4G konusunda altyapı oluşturulmadan doğrudan 4.5G diye tabir ettiğimiz teknolojiye geçiyoruz. Dev ihalaler yapıldı her şirket (Avea-Türk Telekom, Turkcell, Vodafone) 20 ayrı frekansın en iyisini almak için milyar dolar para harcadı.

Bir telefon 4.5G’yi destekliyor diye bir durum yok. Bu telefonun desteklediğini aslında 4G’dir. Yani bir telefon aldığınızda ekran 4.5G yazmayacak. Bunun yerine 4G göreceksiniz.

4.5G’ye geçiş yapmak için telefonunuz ve sim kartınızın desteklemesi gerekiyor. Ayrıca her telefonun kendi içerisinde farklı bağlantı hızlarına sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Yani 4.5G’yi destekleyen bir telefon 150, 300 veya 450 Mbps hızında olabilir. Ayrıca bulunduğunuz yerdeki baz istasyonunun 4.5G donanımına sahip olması gerekiyor. Yoksa o bölgede 2G, 3G ne varsa onu kullanmak zorundasınız.

Her yerde şu anda 4.5G yok hatta büyük şehirlerde şehir dışında neredeyse hiç yok. Fatura olayı ise oldukça pahalı. Kotayı aşmanız halinde ekstra ücretler uygulanıyor. Hız yüksek olduğundan haliyle eskiden 3 GB’lik veri kullanıyorsanız şimdi 4-5 GB veri kullanacaksınız. Bu birazda kullanımla ilgili tabi.

4.5G olabildiğince telefon bataryasınız hızlı harcayacağını belirtmekte var. Bu nedenle yanınızda şarj cihazı almanızda fayda var. Vaat edildiği gibi saniyelerde/dakikalarla film indirme hızı olmayacak. Evet eskisine göre hızlı ancak reklamdakiler gibi hızlı olmayacak. Zaten öyle olsaydı 4G teknolojisine yıllar önce geçmiştik.

Sonuç olarak piyasada kullanılan ve şu anda çoğunluğu 3G’yi destekleyen telefonlara teknolojik altyapılar sağlanarak kapasitesinde hız uygulansa emin olun 4G veya 4.5G’ye ihtiyaç olmayacak. Şu anda ülkemizdeki telefonların çoğu 4G/4.5G’yi desteklemiyor. Buda beraberinde büyük bir teknoloji çöplüğü demek. Çünkü 2-3 sene sonra dünya 5G’ye geçiyor. Ve maalesef şu anda hiçbir telefon 5G’yi desteklemiyor. Dünya 5G’ye geçtiğinde bakakalacağız.

Hadi şimdi bol bol tüketin!

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı