Bilgi

IP Adresi Nedir?


İnternete bağlanan her bilgisayarda olan ve açılımı İnternet Protokol olan bir çeşit adrestir. IP adresi, noktalarla ayrılan dört rakam grubundan oluşur (Örn: ‘95.6. 74.194’). IP adresine sahip iki farklı cihaz aynı ağda olmasa dahi, yönlendiriciler aracılığıyla birbirleri ile iletişim kurabilirler. Bir bilgisayarın IP adresi varsa, internet üzerindeki tüm bilgisayarlar bu adresi kolayca bulabilir. Yani bir sitenin IP adresini biliyorsak, Web tarayıcımıza bu adresi yazarak da bağlanabiliriz. Ancak bu rakamları akılda tutmak zor olduğundan her bir IP adresine karşılık gelen alan adlar verilmiştir. Çoğu internet servis sağlayıcılarda bulunan özel sunucu bilgisayarlardan (Alan Adı Sunucuları (DNS)) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini tutar ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir. İnternette trafiğin işlemesi bu IP adreslerine bağlıdır. Böylece karışıklıklar önlenir.

Eğer aynı ADSL bağlantısını birden çok bilgisayarla kullanıyorsak, sağlayıcı her bir bilgisayara ayrı IP vermez; bağlantıyı yaptığımız modeme tek bir IP verilir.

Statik ve dinamik IP adresleri vardır. İnternete bağlanan kullanıcının dış dünyaya bağlantı sağladığı gerçek IP adresi çoğu zaman dinamiktir. Dinamik olanlarda, internete bağlı kaldığımız sürece bilgisayarımıza atanacak bir IP numarası verilebilir ve internet bağlantımız kesildiğinde de bu numarayı başka bir bilgisayara atayabilirler. Statik IP adresleri olan bilgisayarların ise adresleri değişmez. Eğer IP numaramızın sabit olmasını, hiç değişmemesini istersek, sağlayıcımızdan bir Statik IP isteğinde bulunabiliriz.

IP adresi kullanım alanlarına göre A,B,C,D,E,F şekline sınıflandırılırlar. Ayrıca yerel ağ alanlarında kullanılmak üzere ayrılan özel IP adresleri de vardır. Bunlar dünya üzerinde tek değildirler ve geniş alan ağlarında internet servis sağlayıcılar tarafından yönlendirilmezler. Bu nedenle bu IP ağlarından internete çıkarken gerçek IP adreslerine NAT (Bir bilgisayarın yönlendirme cihazı ile başka bir ağa çıkarken adres uzayındaki bir IP ile yeniden haritalandırma yaparak IP paket başlığındaki ağ adres bilgisini değiştirme) yapılır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı