Bilgi

A, B, C, D, E, F ve G Otomobil Segmentleri | Araba Segmentleri Nedir?


Araçlar kendi içerisinde segment segment ayrılırlar; otomobil segmentleri belirli iç hacim, fiyat, performans, motor hacmi gibi objektif kriterlere göre değil, modellerin karşılaştırılması sonucunda tahmin edilmektedir. Herhangi bir araç modelinin yıllar içerisinde değişimi neticesinde üst segmente yükselmesi de mümkündür. Sırasıyla otomobiller A, B, C, D, E, F ve G segment olarak ayrılırlar. Bunlar dışında pek yaygın olmayan ancak –hali hazırda kullanılmakta olan- S, M, J gibi farklı segment otomobillerde bulunmaktadır.

Araba Segmentleri

  • A Segment- Basic – Mini Sınıf – Minicar – Şehir Arabası – Economy Car – City Car
  • B Segment- Small – Küçük Sınıf Otomobiller – Küçük Aile Arabası
  • C Segment- Lower Medium – Alt Orta Sınıf Otomobiller
  • D Segment- Upper Medium – Üst Orta Sınıf  Otomobiller
  • E Segmen – Executive – Üst Sınıf  Otomobiller
  • F Segment- Luxury – Lüks Sınıf  Otomobiller
  • S Segment- Sports – Spor Otomobiller
  • M Segment- Multi Ourpose Otomobiller
  • J Segment- Sport Utility Otomobiller

1- A sınıfı otomobiller en küçük şehir otomobilleri olarak bilinen, yakıt tüketimi açısından ekonomik, fazla park alanı kaplamayan ve nispeten uygun fiyatlı modellerdir. Basic, mini, mini car, şehir arabası, economy car, city car olarak da adlandırılırlar. Küçük araçlardır. Örnek olarak  Renault Twingo, Peugeot 107, Smart Fortwo, Fiat Panda, Chevrolet Spark, Suzuki Alto, Hyundai i10’u sayabiliriz.

2- B segmenti otomobiller A segmentinden biraz daha büyük olsa da küçük otomobil sınıfında yer almaktadır. Small olarak da adlandırılırlar. Aynı segmentte bulunduğu halde sedan veya hatchback olan veya birbirine tıpatıp benzetilemiyecek pek çok model bulunabilmektedir. Hyundai Getz, Honda Jazz, Chevrolet Kalos, Fiat Punto, Dacia Logan, Seat Exeo, Seat İbiza, Hyundai Accent, Hyundai Era, Hyundai i20, Ford Fiesta, Fiat Albea, Fiat Palio, Nissan Micra, Peugeot 206, Smart Forfour, Toyota Yaris, VW Polo’yu sayabiliriz.

3- C segmenti otomobiller küçük aile otomobilleri olarak nitelendirilmektedir. Alt orta sınıf olarak da tanımlanırlar. B Sınıfı otomobillere göre daha geniş ve konforlu yapıdadırlar. Piyasadaki araçlarda konfor söz konusu olduğunda ilk tercih otomobillerdir. Örneğin; Seat Leon, VW Golf, Honda Civic, Renault Fluence, Volkswagen Jetta, Mitsubishi Lancer, Renault Megane, Hyundai i30, Hyundai Accent Blue, Toyota Corolla, Toyota Corona, Ford Focus, Opel Astra, Audi A3, Fiat Bravo, Kia Ceed, Peugeot 308, Mazda 3, Hyundai Elantra, Kia Cerato, Skoda Octavia , Dacia Logan, Toyota Auris, Proton Gen2 gibi.

4- D segmenti otomobiler büyük aile otomobili olarak bilinmektedir. Üst orta sınıf araçlardır. Opel Insignia, Volkswagen Passat, Opel Vectra, Alfa Romeo 156, Renault Laguna, Ford Mondeo, Hyundai Sonata, Toyota Avensis, Honda Accord, Seat Exeo, Mazda 6, Alfa Romeo 159, Nissan Primera, Skoda Superb, Mercedes C Serisi, BMW 3 Serisi gibi araçları örnek gösterebiliriz.

5- E segmenti otomobiler executive car olarak da adlandırılan üst sınıf otomobillerdir. BMW 5 serisi, Mercedes E sınıfı, Audi A6, Volvos80 vs. Bu tip araçlar oldukça pahalı otomobillerdir.

6- F segmenti otomobiller lüks sınıf otomobillerdir. Audi A8, BMW 7 serisi, Mercedes S serisi otomobilleri sayabiliriz. Bu tip araçlar F segmenti otomobillere göre daha pahalı otomobillerdir.

7- Son olarak G segmenti otomobiller Spor otomobillerdir. Porsche 911’i örnek gösterebiliriz.

1 Yorum

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı