Bilgi

Akü Nedir? Görevi Nedir? Nasıl Çalışır?


Motorlu araçlarda; elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eden ve devresine alıcı bağlandığı zaman bu enerjiyi tekrar elektrik enerjisine çevirerek dış devreye veren bir üreteçtir. Motorlu taşıtlarda elektrik enerjisi ile çalışan sistemlerin elektrik ihtiyacını karşılamak amacı ile kullanılır. Akünün Görevleri: Motorun ilk hareket sırasında marş motorunu çalıştıracak yüksek akımı vermek, motor devrinin yüksek ve elektrik sarfiyatının düşük olduğu zamanlarda şarj sisteminin ürettiği elektrik enerjisini kimyasal enerji şeklinde depolamak ve elektrik sarfiyatının yüksek ve şarj akımının düşük olduğu zamanlarda elektrikli alıcıları beslemek, motor çalışırken elektrik sisteminde gerilim ve akım şiddeti dengelemesini sağlamak ve motor çalışmadığı zamanlarda, kullanılacak alıcılara akım göndermek. Bu fonksiyonlar araçta akü ile sağlanmaktadır.

Araç aküleri araç çalıştığında kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araçlar çalıştığında akü devamlı olarak kendi şarj ederek, olası akü bitmelerini bu sayede tekniki olarak önlemiş olur. Ancak araçların kimi durumlarda, özellikle uzun süreli kullanılmadığında, aracın pasif elektronik sistemlerinin çalışmasından kaynaklı (Araç içi saatler, alarmlar, dijital kmlerde km hafızası vb.) nedenlerden ötürü, aracın uzun süreli kullanılmaması nedeniyle akü boşalmaya başlar. Belli bir süre sonra araç çalıştırılmadığında, özellikle eski aküler biter ve aracınızı çalıştıracak güç boşalmış olur.  Ve aküdeki gücün yetersiz olması nedeni ile aracınız marş motorunu ateşleyemez ve aracı çalıştıramazsınız. İşte bu gibi durumlarda can simidi özelliği taşıyan Takviye imdadınıza yetişir.

Otomobil Aküsü Hangi Durumlarda Bitebilir?

  • Araba çalışmazken iç ışıklarının, radyosunun veya diğer elektronik aksamlarının çalışır bırakılması.
  • Araba çalışmazken havalandırmanın açık bırakılması
  • Aracın uzun süre çalıştırılmaması
  • Araçın aküsünü şarj etmekle görevli aksamında arıza çıkması
  • Çok düşük sıcaklıklarda akünün donması

Akünün Çalışma Prensibi

Kimyasal enerjinin elektrik enerjisine dönüştürüldüğü duruma boşalma ( deşarj ) ve tersi olarak elektrik enerjisinin kimyasal enerjiye dönüştürüldüğü duruma ise doldurma (şarj) denir. Bir akünün pozitif ve negatif plakaları, bir dış elektrik devresine bağlandığında, plakaların aktif maddeleriyle akü elektroliti birbiriyle kimyasal bir reaksiyona başlarlar ve devrede elektrik akımı oluşurken akü boşalmaya (deşarj) başlar. Boşalmış olan akü bir doğru akım kaynağına bağlanıp deşarj akımına ters yönde bir şarj akımı geçirilirse her iki kutupta kimyasal bakımdan farklı maddeler yeniden oluşur ve akü tekrar şarj olur. Şarj ve deşarj sırasında meydana gelen olaylar şöyle bir formülle gösterilebilir:

Akünün Çalışma Prensibi

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı