Bilgi

Anakart Nedir? Anakart Çeşitleri Nelerdir?


Anakart Nedir?

Anakart bilgisayarın tüm parçalarını birbirine bağlayan devre kartına verilen isimdir. Anakartlar sadece bilgisayarlar için kullanılsa da bir çok elektronik sistemde de bulunur. Anakartın temel görevi bilgisayarın parçalarının birbiriyle uyumlu çalışmasını sağlamaktır. Bu uyumu sağlamak için anakart üzerinde kart işlemcileri bulunmaktadır. Anakartlar üzerinde işlemci,ram,Ethernet, tv kartı,scsi kartının girebileceği yuvalar vardır. Chipset olarak bilinen bu işlemciler bilgisayarın performansında cpu’lar kadar etkilidir. Anakartlar markası yerine üzerinde taşıdığı chipsetlerin adıyla anılır oldu. Bazı anakartlar aynı chipsetlere sahip olsalar bile anakartlardaki önbelleğin miktarı bilgisayarın çalışma performansının değişmesine neden oluyor.

anakart yapısı

Anakart üzerinde genişleme kartlarının takıldığı yuvalar vardır. Bu yuvalara slot adı verilir. Bu slotlar çeşitli bölümlere ayrılır. En çok kullanılanları: ISA, PCI v AGP dir. Anakartın üzerine veri akışı “bus” adıyla anılan yolla sağlanır. Buslar ikiye ayrılır: system busları ve I\Q buslarıdır. İşlemciyle ram arasındaki iletişimi system busu, çevre kartları ile işlemcini iletişimini ise I\Q busu sağlar. Buslar arası iletişim de chipsetler aracılığıyla sağlanır.

Anakart Çeşitleri

Anakartlar kendi arasında dört çeşittir. Bunlar: XT, AT, ATX ve BTX dir. Bu çeşitlilik anakart boyutları, soket yapılarında kendini gösterir.

XT Anakartlar: Kişisel bilgisayarlarda ilk kullanıla anakart çeşididir. İşlemci üzerinde sabit olarak bulunmaktadır. 8086 ve 8088 mikro işlemcileri için üretilmiştir. Ek donanımı 8 bit dir.

AT Anakarları: 1982 yılında kullanılmaya başlanmıştır. ISA, PCI ve APG veri yollarını kullanır. İşlemci değiştirilmesi mümkün değildir. AT anakart alırken klavye girişine dikkat edilmesi gerekir. Çünkü klavye girişi geniş uçludur.

ATX Anakartları: AT anakartlarına göre giriş çıkış desteği fazladır. Donanı birimlerinin montajı daha kullanışlı olduğu için günümüzde yaygın olarak kullanılır. ATX anakartlar sadece ATX kasalarda kullanılır. Çünkü güç kaynağı kendine özeldir. Küçük kasalar için üretilmişleri de vardır.

BTX Anakartları: Bu anakartın üretilmesinin ana nedeni işlemciyi ve ısınan parçaları daha iyi soğutabilmesidir. Bu işlemi gerçekleştirmek için işlemci etrafındaki bağlantılar anakartın çeşitli yerlerine taşınmıştır.

3 Yorum

3 Yorum

  1. CANNN

    23 Kasım 2017 at 10:47

    Birader BİOS pili değil o CMOS Pili Lütfen Değiştirirmisin İnsanları Yanlıs Bİlgilendirmeyelim Okkkkeeyyyy

  2. mülayim sert

    5 Ekim 2018 at 11:06

    selamün aleyküm bilgi için saol.

  3. Muhammed Yakup Yarba

    29 Eylül 2019 at 20:31

    Reis yazım hatası çok var bilgine!

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı