Bilgi

Arama Motoru Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?


Arama motoru, internet üzerinde bulunan herhangi bir içeriği aramak için kullanılan bir sistemdir. Ancak arama sonuçları genellikle sık tıklanan internet sayfalarından oluşan bir liste olarak verilmektedir. Arama motoru üç temel bileşenden meydana gelmiştir. Bunlar; web robotu, arama indeksi ve kullanıcı arabirimidir.

Web robotu, arama motoru için web sayfalarını bulur, tarar ve içerikleri ile birlikte arama motorunun dizinine (arama indeksine) yani veri tabanına kayıt eder. Arama motoru kullanıcısı, arama motorunun kullanıcı ara yüzünde ihtiyaç duyduğu şeyle ilgili anahtar kelime girerek arama yapar. Arama motoru, kullanıcının aradığı anahtar kelime ile ilgili olan web sayfalarını filtreler, sıralama faktörlerine en uygun olan sayfa en üstte yer alacak şekilde sıralar.

Arama motorlarının büyük bir kısmı yukarıda belirttiğimiz üzere otomatik bir sistemle çalışır. Arama motorlarının botları dediğimiz “Spider/Crawler” internet üzerinde yer alan milyonlarca internet sayfası içerisinde dolaşır. Daha sonradan bu web sitelerini algoritma yapılarına göre inceleyerek kendi veritabanı içerisine alır. En son aşamadaysa belirlenmiş olan algoritmalara göre bu siteleri puanlayarak istenen sonuçlar arasında derecelendirilmiş şekilde kullanıcılara sunar.

Arama motoru botları olan “Spider/Crawler” bir web sitesini ziyaret ettiğinde;

  • İnternet Sayfasının Yapısı
  • Web Sayfasındaki İçeriğin Yapısı / Orijinalliği / Kelime sayısı
  • Diğer Sayfalara Giden ve Gelen Link Bağlantıları
  • Anahtar Kelimenin Sıklığı
  • Algoritma Yapısına göre;

birçok temel kriteri de toplayarak değerlendirir. Böylece arama motoru kullanıcıya en iyi ve yararlı bilgiyi sunma yolculuğunu tamamlamış olur.

Arama Motoru İşlevleri ve Çalışması

Arama motoru internet üzerinde bulunan web sitelerini, sitelerin birbirlerine verdiği bağlantıları kullanarak otomatik olarak gezer ve bu sayfa içeriklerini saklar. Bu içerik daha sonra indekslenerek hızlı bir şekilde aranabilir hale getirilir. Kullanıcı arabirimi ise bu oluşturulan indeksin aranmasını sağlar.

Bazı Arama Motorlarına site sahipleri, sitelerinin var olduğunu bunlara kayıt yaparak bildiriler. Bu işlem, sitelerin arama motorlarında daha kolay bulunmasını ve indekslenmesini sağlar. Bunlara ek olarak İnternet’te milyonlarca Web sayfası içinde aranan bir bilgiyi bulmayı kolaylaştırmak için çok hızlı ve çok yüksek kapasiteli sunucularla Web sayfalarındaki metinleri endeksleyen servisler (Web siteleri) bulunur. Bunların arama dizini (directory), arama motoru (search engine) veya metasearch gibi farklı türleri olabilir. Arama dizini bilgileri kategoriler halinde sıralar, seçme bilgiler vardır, site sahiplerinin gönderdiği özet bilgi içinde arama yapılır. Arama motoru, aranan sözcükleri içermesi koşuluyla her tür siteyi kullanıcı karşısına getirir. Metasearch, birden fazla arama motorunda arama yapan sitelere verilen addır.

Bu arama sayfalarında, Arama (Search) satırına istenen bilgileri bulmakta kullanılacak kilit sözcükler girilerek ve Search (Ara) düğmesine tıklatılarak; bu sözcüklerin geçtiği Web sitelerinin adresleri liste halinde ekrana gelir. Ancak bu arama motorları da kullanıcı karşısına bu sözcüklerin geçtiği ilgili veya ilgisiz binlerce sayfa getirebilir.

Arama motoru teknolojisinde günümüzde genel amaçlı arama motorlarının yanında belli bir alana yoğunlaşmış arama motoru örnekleri türemektedir. Belli bir alana yoğunlaşmış arama teknolojisine Dikey arama adı verilmektedir.

Arama Motoru Tarihçesi

İlk arama motoru 1990 yılında bir üniversite öğrencisi olan Alan Emtage tarafından Archie adıyla kuruldu. İngilizce “archive” kelimesinden türemiştir. Bu arama motoru insanların aradıkları dosyaları bulmaya çalışıyordu. Popüler olmaya başladığında Minnesota Üniversitesi’nden Mark P. McCahill, Archie karşısına 1991’de Veronica‘yı çıkardı. Çok geçmeden aynı amaçla Jughead’de kuruldu. İkisi de Dosya aktarım iletişim kuralı çerçevesinde çalışıyordu.

Haziran 1993’te Massachusetts Teknoloji Enstitüsü‘nden Matthew Gray, bir indeks adı oluşturmak için kullanılan ve “Wandex” adıyla anılan ilk internet botununu üretti. Sonra Kasım 1993’te kurulan ve internet botu olmayan Aliweb arama motoru, web sitelerinin bilgilerini kullanarak oluşturulmuş ilk arama motoru oldu.

Aralık 1994’te web sayfalarını bulmak amacıyla kendi içerisinde dizin oluşturan ve tasarlanan sorgu programına arayüz ve bir web formu olarak kullanılabilen JumpStation arama motoru oluşturuldu. Bir ilk olan “tam metin”(full text) tarayıcı arama motoru olan WebCrawler, 1994 yılında görücüye çıktı. Önceki arama motorlarının aksine; herhangi bir web sayfasını, her kelimesi için herhangi bir kullanıcının aramasına izin veriliyordu. Ayrıca yine 1994 yılında Carnegie Mellon Üniversitesi‘nden Dr. Michael Mauldini tarafından üretilip satışa çıkan Lycos, büyük bir ticari çaba oldu. Kısa bir süre sonra; Magellan, Excite, Infoseek, Inktomi, Northern Light ve AltaVista dahil pek çok arama motoru internet ortamında görücüye çıktı ve popülerlik için birbiriyle yarıştı. Ancak bunların içinde bulunan, David Filo ve Jerry Yang‘ın kurduğu Yahoo!, insanların ilgisini diğerlerinden çok çekerek web sayfaları bulmanın en popüler yolu olarak kullanılan arama motorları arasında yer aldı.

Arama motorlarına 1990’ların sonlarına kadar büyük çapta bir yatırım yapılmadı. Ancak o yıllardan itibaren büyük şirketler ortaya çıkan bu yeni arama motorlarından kazanç elde etmeye başladı. 1998 yılında Google’ı kuran Larry Page ve Sergey Brin, PageRank adlı teknolojilerini satmak istediler ancak alıcı çıkmadı. İnternet ağındaki her sayfayı puanlayan bu sistem; o sayfaya ne kadar çok link verildiyse ve link veren yerlerin puanı ne kadar çoksa, söz konusu sayfaya da o kadar çok puan verme mantığına dayanıyordu. Google’ın sahipleri bu teknolojiyi satamayınca büyüme kararı aldılar ve 35 milyon dolar yatırım kredisi de alınca 1999’da Google Search‘ü kurdular. 2000’li yıllarda öne çıkan Google arama motoru’nun ardından kısa sürede gelişip 2000 yılında Google Araç Çubuğu çıkaran ekip, 2004 yılında kütüphanelerdeki binlerce kitabı Google Book Search adıyla aramaya açtı ve 1 GB kapasite ile Google Mail yani Gmail hizmetini başlattı. Google 2017’in sonları itibarıyla, en popüler web arama motoru olarak dünya çapında tanınıyordu.

En Çok Kullanılan Arama Motorları

Tüm dünya genelinde %91.77  kullanım oranı ile Google en çok kullanılan arama motorudur. Google’ı %2.79 ile Bing takip etmektedir. Yahoo ve Baidu %2.06 ve %1.49 kullanım oranları ile Google ve Bing’i takip etmektedir.

Google aynı zamanda Türkiye’de de en çok kullanılan arama motorudur. Yandex Türkiye’de ki arama motoru kullanıcılarına büyük yatırımlar yapsa da henüz elle tutulur bir başarı elde edememiştir. Google’ın bu kadar çok kullanılmasının en önemli nedeni en hızlı arama motoru olması ve doğru sonuçlar baz alındığında en iyi arama motoru olmasıdır.

İnternet araması, çevrimiçi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan anonim şirketi olan Google tarayıcısını kullanıcılarına ücretsiz açarak ve her geçen daha da çok ilerleyerek dünyadaki en büyük şirketler arasına girmiştir.

2018 Yılı itibariyle;

  • Google %91.77’lik bir paya sahiptir.
  • Microsoft (Bing) %2.79’luk bir paya sahiptir.
  • Yahoo %2.06’lık bir paya sahiptir.
  • Baidu %1.49’luk bir paya sahiptir.
  • Yandex %0.47’lik bir paya sahiptir.
  • Diğer Arama Motorları %1.41’lik bir paya sahiptir.

Kaynak:

  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Arama_motoru
  • https://www.statista.com/statistics/216573/worldwide-market-share-of-search-engines/
  • http://www.motionb.com/blog/arama-motoru-nedir
  • https://wmaraci.com/nedir/arama-motoru
  • http://www.ureticy.com/blog/Arama-Motoru-Nedir-Ve-Ne-Ise-Yarar.html
  • https://www.armadigital.net/google-arama-motorlari/arama-motoru-nedir

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı