Bilgi

Arsa Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar


Herkese Merhaba. Bu yazımızda arsa satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar konusunda bilgi vermeye çalışacağım. İlk olarak satıcıdan varsa tapu fotokopisini veya bilgilerini (parsel/ada) öğrenin. Bu bilgileri alarak doğrudan kendiniz/tanıdığınız giderek veya e-mail yoluyla tapunun ait olduğunu belediyeden arsa tapusu ile ilgili bilgileri öğrenin. Kendiniz belediyenin tapu kısmına gidemiyorsanız bir arkadaşınızı yollayın. Ayrıca kendiniz belediye sitesinde belirtilen adrese veya bilgi edinme kısmına mail atarak arsa üzerinde şerh var mı, sit alanına giriyor mu, konut yapılabilir mi, hisseli mi, arsanın niteliği nedir? gibi isteğiniz doğrultusunda soru sorun. Telefonla aramak isteyebilirsiniz ancak telefonla belediyelerin çoğu cevap vermediğini hatırlatalım.

Ayrıca https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresinden arsanın bulunduğu il, ilçe, mahalle, ada, parsel bilgilerini girerek arsanın konumu hakkında bilgi edinin. Bu siteden arsanın konumunu, koordinatlarını, ölçülerini, niteliğini, kenar uzunluklarını öğrenebilirsiniz. Haritadan arsanın konumu yaklaşık bir değerdir. Siz “aha burası düzlük” dediğiniz yer bir yamaç kenarında, dere içinde, ulaşılması zor bir yerde olabilir. Buradaki temel mantık arsanın değerinin ilerde ne olacağı veya imar konusunun ne olduğu konusunda fikir edinmenizdir. Siz ben buraya bir ev yapacağım düşüncesi alacağınız arsa aslında dağlık bir alanda, yol-su-elektriğin olmadığı kuş uçmaz kervan geçmez bir yer olabilir. Arsanın bulunduğu yeri bizzat kendiniz veya tanıdık vasıtasıyla kontrol ettirin. Mümkünse farklı emlakçılarla görüşerek bilgi edinin. Çevrede bulunan/oturan vatandaşlardan arsaların fiyat ve durumları hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın. Fotoğraflarını çektirip kendiniz inceleyin. Arsa kenar uzunlukları önemli. İmara açık bir yer olabilir ancak eni-boyu orantısız, çok köşeli bir arsa ne değerlenir ne konut yapılabilir nede kimse almak ister. Mümkünse arsa sahibinden arsanın fotoğraflarını isteyin.

Ayrıca arsayı almaya niyetlendiyseniz ve kuşkularınız varsa –ki öneriyorum- serbest çalışan bir harita mühendisine cüzi bir miktar ödeyip arsanın net konumu hakkında bilgi sahibi olun. Birlikte veya tanıdıkla arsanın bulunduğu yeri net bir şekilde belirleyebilirsiniz.

Genellikle arsa alımında karşımıza hisseli ve müstakil parsel şeklinde iki kavram çıkmaktadır. Müstakil parsel bir arsa tek bir kişiye aittir. Bu arsayı satın aldığınızda tüm mülkiyet hakları size ait oluyor. En çok tercih edilen sorunsuz, problemsiz arsa tipidir. Ancak hisseli bir arsa çoğu zaman karşımıza bir problem olarak çıktığı görülmektedir. Çünkü aldığınız bu arsayı istediğiniz gibi satamayabilirsiniz. Hisse üzerine hakkı bulunan diğer sahiplerden onay almanız gerecektir. Aksi halde diğer hisse sahipleri “benim haberim yoktu” deyip sizden arsayı mahkeme yoluyla alabilirler.  Ayrıca genelde hisseli arsanın hangi bölümün size ait olduğu muallak bir konu olduğundan detaylı bilgi edinmeniz gerekiyor.

İkincisi arsayı alırken arsanın kapladığı alanın net bilgisi tapuda ortaya çıkmaktadır. Aynı şekilde arsa sahibi size şifai olarak 500 m2 diyebilir. Ancak tapu fotokopisinde veya tapuda farklı bir değerde olabilir.

Arsalara genel olarak zeytinlik, bağ-bahçe ve imara açık (villa vs gibi) alanlar şeklinde karşımıza çıkıyor. Burada eğer zeytinlik alacaksanız ve buraya ev yapma planınız varsa bazı şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Aklınızda ben burda ki zeytin ağaçlarını keser veya ev yapacam derseniz en baştan unutun gitsin. Öyle kafanıza göre hiç-birşey yapamazsınız. Bir zeytinlik arsanın %5’ine kadar konut gibi birşeyler (konut değil) yapabilirsiniz. Ancak bu konut sadece prefabrik yapıda olabilir. Üzerinde villa vs. yapmanız mümkün değil. Örneğin 500 m2 zeytinliğe en fazla 25 m2 bir yapıya izin verilir. Ki zaten 25 m2 ye hiçbirşey yapılmaz. Diyebilirsiniz ki ben 20.000 m2 alacağım. Burda ise en fazla 250 m2 ye prefabrik yapıda bir şeyler yapabilirsiniz. Maximum ölçekte 250 m2 olduğunu hatırlatalım. Eğer zeytinliğiniz köy yerleşim alanı içerisindeyse –ki bunu tapudan öğreniyorsunuz- ve konut yapma fikriniz varsa o zaman arsanın yol kenarında olması ve belirli şartları taşıması gerekiyor. Kısaca öyle böyle zeytinlik içinde konut fikri pek cazip olmadığını hatırlatayım. Ancak gelecekte bir şeyler değişir imara açılır fikri varsa veya bu konuda bilginiz varsa zeytinlik alınabilir.

Konut imarlı bir arsa ise belirtilen koşullarda ev yapabilmeniz mümkün. Genellikle 2.5 kata kadar konut imarı yapılabilen ve villa olarak geçen arsalar mevcut. Örneğin 300 m2 bir arsa aldınız. Buranın tüm alanına ev yapamıyorsunuz. Belirli şartları var. Belediyeden bu konuda detaylı bilgi edinmeniz şart. En azından belediyeye ben buraya bir ev yapmayı planlıyorum, nasıl olmalı? Sorusunu yöneltebilirsiniz. Örneğin sit alanına giren bir arsaya konut yapılmaz.

Aklınızda ben bir arsa alayım buraya ev yapabilirim veya ilerde değerlenirse satarım fikri varsa MÜSTAKİL PARSEL alın. Zilliyet, Hisseli, Tahsis vs. gibi tapu durumları konusunda fikriniz yoksa uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Alacağınız MÜSTAKİL PARSEL imar durumu konut yapmaya veya istediğiniz yapıya (kargır-ev vs.) uygun olup olmadığı önemli bir konudur.

Arsanın yerini gördünüz, beğendiniz herşey tamam, aklınıza yattı. Duygusal olmayın!

Arsanın bizzat sahibi ile konuşun. Vay benim dayımın oğlunun eniştesinin vs. gibi aracılardan uzak durun. Malum her-gün yeni bir dolandırılma durumu yaşıyoruz. Öyle yada böyle arsa sahibi ile görüşüp size tapu fotokopisini veya kendisine ait olduğunu belirten bir evrak isteyin. Çünkü bazen yatırımcılar toplu halde arsa satın alırlar ve parsel/ada şeklinde satarlar. Bunlarda bazen tapu belgesi olmayabiliyor. Kendisinden kendisine ait olduğunu belirten evrağı temin edin.

Gaza gelip hemen parayı (kaparo vs.) yollamayın. Eminseniz çok cüzi bir miktar 250-1000 TL kaparo ödemesi yapabilirsiniz. Ayrıca gönderim yaptığınızda havale/eft açıklama kısmına il-ilçe-mahalle ada/parsel kaparosu şeklinde yazın. Ne olur ne olmaz. En azından bir şey olduğunda mahkemeye gidip geri alabilirsiniz.

Vekaletle yapacaksanız kendiniz notere kimliğinizle birlikte gidip bir adet fotoğraf vererek vekaletname çıkaracaksınız. Vekalet vereceğiniz tanıdığınızın Ad-Soyad ve TC Kimlik Numarası NOTERE vererek şu İl, İlçe, Mahallede bulunan Parsel/Ada noluyu adıma satın alacak dediğinizde size 100-150 TL gibi bir ücretle vekaletname verecek. Vekaletnameyi (ve lazım olur diye bir fotoğraf ekleyerek) alan tanıdığınız arsa sahibi ile birlikte arsanın bulunduğu TAPUYA giderek sizin adınıza ARSAYI SATIN ALACAK ve tapusunu bir şekilde (KARGO vs. ile) size yollayacaktır. Para gönderme konusu ise TAPUDA HERŞEY TAMAMSA para transferi yapabilirsiniz.

Tekrar edeyim! Dolandırılma ihtimaline karşı ARSANIN SAHİBİ ile mümkünse işlemleri yapın. Eğer karşıdaki kişi (arsa sahibi) vekaletname ile işlem yapacaksa biraz daha dikkatli olmanızda fayda var. Çünkü sahte vekaletname haberlerini çok sık duymaya başladık. Hali hazırda bu arsa alım-satım işlemlerinde deneyiminiz varsa problem yok. Ancak ilk kez alıyorsanız dikkatli olmanızda fayda var. Paranız çöp olmasın.

Soru, görüş veya önerilerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz. Eksik veya hatalı bir konu varsa lütfen düzeltin.

1 Yorum

1 Yorum

  1. İbrahim

    7 Ocak 2019 at 22:55

    İmar durumu villa olan ara Side nelere dikkat edilmeli

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı