Bilgi

Bilgisayar Kasası Tavsiyesi | Hangi Bilgisayar Kasasını Almalıyım?


Herkese Merhaba. Bu yazımızda Bilgisayar Kasası Tavsiyesi | Hangi Bilgisayar Kasasını Almalıyım? Bilgisayar Kasası Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Sorularına cevap vermeye çalışacağız.

Toplama bir bilgisayar kurmayı planlıyorsanız ilk olarak hangi bilgisayar kasasını alacağınıza karar vermeniz gerekiyor. İlk baştan çok önemli gibi görünmeyen bilgisayar kasası aslında donanım birimlerini bir arada tutmanın ötesinde doğru bir soğutma sistemi sahip olması gerekiyor. Alacağınız kasanın hem sessiz olması hemde kaliteli bir malzemeden yapılmış olması istenen bir özelliktir. Yıllarca sorunsuz bir şekilde kullanacağınız bir kasa almak için elbetteki yapılan yorumlara ve incelemelere dikkat etmeniz gerekiyor.

Bir kasa alacağınız zaman ilk olarak karşınıza kullanacağınız veya kullandığınız anakart  tipini öğrenmeniz gerekiyor. Bildiğiniz veya –henüz bildiğiniz- üzere anakartlar çeşitli tiplere ayrılmaktadır. Bunlar daha çok aşağıdaki gibi Extended ATX (eATX), ATX, mATX (uATX), Mini ITX, Nano ITX, Pico ATX gibi çeşitlere ayrılır. Kasanın sahip olduğunuz (olacağınız) bu anakart tiplerinden birini desteklemesi gerekiyor. Aksi halde kasaya sığmama ve montaj edilmeme gibi sorunlarla karşı karşıya kalacaksınız. Ancak piyasada ki kasaların çoğu mATX ve ATX kasa tiplerine uygun bir şekilde üretilmektedir. Özellikle mini ITX anakart alacaksınız teyit etmeniz gerecektir.

Kasalar kendi içerisinde Full Tower, Middle Tower, Mini Tower, Slim gibi tiplere ayrılmaktadır. Bu çeşitlendirme büyüklük ve yatay-diket özelliğe göre belirlenir. Burada kasa tercih ederken örneğin Slim Kasa tercih ettiğiniz hangi anakart tiplerini desteklediğine özellikle bakmanız gerekiyor. Ancak genel olarak Full, Mid veya Mini kasalar ATX ve/veya mATX kasa tiplerinden birini (veya her ikisini) destekleyebilmektedir.

Kasa uyumluluk işleminiz tamamsa artık kasa seçmeye başlayabiliriz. Ancak bazı modeller güç kaynağı (power supply) ile beraber satış yapmaktadır. Eğer farklı bir güç kaynağı satın alacaksanız sadece kasa şeklinde satın alıp-almadığınıza dikkat etmenizde fayda var. Birde alacağınız güç kaynağının seçtiğiniz kasaya ebat olarak uyumlu olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Güç kaynağı seçiminde donanım birimlerinin harcadığı elektrik enerjisi total olarak hesaplanıp ona göre güç kaynağı alınır. Günümüzdeki bilgisayarlar için max. 600-700W güç kaynağı yeterlidir. Diğer bi durum ise güç kaynağının kasanın alt kısmında olması sessizlik açısından ekstra bir özelliktir.

Kasanın iç aydınlatması, yanar-döner pervaneler, fanlar tamamen sizin tercihiniz. Bir çok kişi ışıl ışıl parlayan, yanıp-sönen ledli kasaları tercih etmektedir. Bu özellikte olanların performans olarak kasaya kattığı hiç bir şey yoktur. Oyuncular özellikle görsel açıdan renkli klavye, fare, kasa -kısaca bulabildikleri ne varsa- ışıklı olmasını isterler. Sanırım biraz motivasyon kaynağı olarak görülebilir 🙂

Bilgisayar kasasının fan kontrolü olup olmaması, firewire, kart okuyucu, kulaklık-mikrofon girişi, USB 2.0/3.0 bağlantısı özellikleri sizin tercihinize kalmış.

Piayasada Cooler Master, Corsair, Everest, Frisby, Gigabyte, Thermaltake, Xigmatek, Zalman gibi markalardan tutun adı sanı daha önce hiç duyulmamış onlarca marka var. Burada tercih nedeniniz kesinlikle ilk olarak malzeme kalitesi olsun. Kaliteli bir malzemeden üretilmiş kasa yıllarca kullanabileceğiniz sorunsuz bir kasa demektir.

Tipik bir bilgisayar kasası 100 TL ile 1500 TL arasında değişiyor. Ancak işe yarar bir kasa almak istiyorsanız 200-400 TL arasında bir bütçeye sahip olmanız gerekiyor.

1- Zalman Z3 Plus Midt ATX Pencereli Siyah Kasa + 600W Güç Kaynağı | Yaklaşık 450 TL

2- Frisby FC-9235G USB 3.0 Midt ATX Gaming Kasa + 600W Güç Kaynağı | Yaklaşık 325 TL

3- Xigmatek Hawthorn EN9535 3.0 Midt ATX Siyah Kasa | Yaklaşık 200 TL

4- Cooler Master Masterbox Lite 5 Midt ATX Pencereli Kasa + 600W Güç Kaynağı | Yaklaşık 550 TL

5- Corsair Carbide CHAMP/SPEC-01 Midt Atx Kasa + 600W Güç Kaynağı | Yaklaşık 450 TL

6- Hiper Harmony Gaming Mid ATX Kasa| Yaklaşık 450 TL

7- Elba X6 Gamer Siyah Şeffaf LED Panel ATX Kasa| Yaklaşık 100 TL

1 Yorum

1 Yorum

  1. Fatma

    8 Eylül 2020 at 11:00

    Merhaba benim bilgisayarimin ana kartı bozuldu ve yapilmasi için 300 lira civarında masrafı var.Ben de bunun yerine yeni kasa mi almalıyım diye düşündüm.Yeni kasa almalı mıyım yoksa kendi bilgisayar kasami yaptırmak mi daha iyi olur bilemedim lütfen bilen biri yardımcı olabilir mi?ACİL!

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı