Bilgi

Bilgisayarımın İşlemci Türünü (Marka-Model) Nasıl Öğrenirim?


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Bilgisayarımın İşlemci Türünü (Marka-Model) Nasıl Öğrenirim?” Sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Bildiğiniz üzere işlemci bilgisayarın temel işlem birimini oluşturan, belirli mantık ve matematik işlemlerini elektronik olarak yapabilecek biçimde, verilen komutları yorumlayan ve yürüten, yongalardan oluşmuş tümleşik devredir. Günümüzde daha çok İntel ve AMD işlemcileri bilgisayarlarda yaygın olarak kullanıldığını görmekteyiz. Bu iki işlemci türünün birbirlerine göre artı ve eksileri bulunuyor.

AMD işlemcilerin neredeyse çoğu fiyat-performans dengesi açısından oldukça başarılı modellerdir. Intel tarafında ise sadece yüksek performans arayanlara değil, her türlü kullanıcıya hitap eden işlemci modellerine sahiptir. AMD’nin modelleri Phenom ve Athlon aileleri içinde yer alırken Intel’de ise daha çok i3, i5, i7 işlemcileri görmekteyiz. Temel olarak bakıldığında Core i3 işlemciler giriş, Core i5 işlemciler orta seviye, Core i7 modellerinin ise üst seviye olduğu söylenebilir. Ancak üç seri arasındaki farklar aslında bu kadar kesin çizgilerle ayrılmadığını söyleyelim.

Bilgisayarın sahip olduğu işlemci marka model veya türünü öğrenmek için masaüstünden Bilgisayarım simgesinin üzerine fare ile gelip sağ klikleyerek Özellikler diyoruz. Açılan pencerede sistem kısmında işlemcinin türü hakkında bilgi yer alacaktır.

Örneğin, benim laptopumda (Lenovo IdeaPad Z570)  yer alan işlemci; Intel ® Core™ i5-2450M CPU 2.5 Ghz İşlemci olduğunu görüyoruz. Buradaki İntel işlemciyi üreten markanın adı. Core çekirdek demek, yani kaç çekirdekli olduğunu belirtiyor. Çekirdekler, tek bir bilgi işlem bileşenindeki (yonga veya çip) bağımsız merkezi işlemci birimi sayısını belirten bir donanım terimidir.

DualCore, QuadCore, HexaCore Ne Anlama Geliyor?

  • Dual Core: Çift (2) Çekirdekli İşlemci (CPU)
  • Quad Core: Dört (4) Çekirdekli İşlemci (CPU)
  • Hexa Core: Altı (6)Çekirdekli İşlemci (CPU)
  • Octa Core: Sekiz (8) Çekirdekli İşlemci (CPU)

Devamında bulunan i5-2450M ile, 2.Nesil bir i5 işlemci olduğunu 2450M’in başında ki 2’den anlıyoruz. 2 Rakamından sonra gelen 450 ise daha çok firmalar tarafından tanımlanmak için kullanılan bir blok numarası olarak düşünülebilir. 2540M Sonundaki M taşınabilir aygıtlar (Mobil) için kullanılan bir işlemci olduğunu anlıyoruz. 2.5 Ghz İşlemci ise hızını belirtiyor. Buna kısaca Temel İşlemci Frekansı , diyoruz. İşlemci Taban Frekansı işlemci transistörlerinin açılıp kapandığı hızı tanımlar. İşlemci taban frekansı, TDP’nin tanımlandığı çalışma noktasıdır. Frekans Gigahertz (GHz) türünde veya saniye başına devir türünden hesaplanır. Daha fazla detay için Intel ® Core™ i5-2450M kısmını alıp İntel resmi sayfasından tam detay bilgileri edinebilirsiniz.

Intel® Core™ i5-2450M İşlemci İntel Resmi Sayfasındaki Bazı Teknik Özellikleri

Burada ki Maksimum Turbo Frekansı işlemcinin Intel® Turbo Boost Teknolojisi’ni kullanarak çalışabildiği maksimum tek çekirdekli frekanstır. Frekans Gigahertz (GHz) türünde veya saniye başına devir türünden hesaplanır. Litografi ise entegre devre üretmek için kullanılan yarı iletken teknolojisini belirtir ve yarı iletkende yerleşik olarak bulunan özelliklerin boyutunu belirten nanometre (nm) cinsinden ifade edilir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı