Bilgi

Bilgisayarın Tarihçesi ve Gelişimi


En basit işlem aracı abaküs bazı kaynaklara göre ilk bilgisayar olarak tanımlanmaktadır. Fakat bazı kaynaklar ilk bilgisayarı hesap makinesi olarak tanımlar. Fakat gerçek anlamda bilgisayar mantığı ile çalışan ilk cihaz 1945 de Amerika’da icat edilmiştir. Bu aracın asıl üretiliş amacı 2. Dünya Savaşı’nda füzelerin atış koordinatlarının hesaplanmasıdır. Cihazın adı ise ENIAC’dır.

eniac_computer

ENIAC

ENIAC’ın Türkçe açılımı ‘elektronik sayısal entegreli hesaplayıcı’dır. Tabii her ne kadar kadar gerçek anlamda bilgisayar mantığı ile yapılmış olsa da günümüz bilgisayarlarına benzememektedir. Bu araç yaklaşık 27 ton ağırlığında ve 167 metrekare genişliğinde devasa bir makinedir. ENIAC’ın maliyeti 500.00 bin dolar olarak bilinmektedir. Eşitlikleri karşılaştırabilme, dört işlem ve karekök hesaplaması yapabilmekteydi. Bu tür işlem ve hesapları yapabildiği için ‘ilk bilgisayar’ unvanını kazanmıştır.

ENIAC saniyede 385 çarpma işlemi veya 38 bölme işlemi yapabiliyordu. Hafızasında ise 200 sayı saklayabiliyordu. ENIAC 1947 yılında tam olarak çalışmaya başlamış ve 2. Dünya Savaşı’nın da bitmesiyle bilimsel amaçlı olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1955 yılında daha az enerji harcayan araçlar yapıldığı için emekliye ayrılmıştır. Halen daha Amerikan Ulusal Müzesi’nde sergilenmektedir.

ENIAC her ne kadar il bilgisayar olsa da sadece sayısal hesaplamalar yapabilen büyük hacimli bir hesap makinesidir. İlk kişisel bilgisayar olarak ise IBM PC nin gösterilmesi uygun olacaktır.

IBM PC ‘yi aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz:

ibm pc

Von Neummann’ın teorik çalışmaları sonucunda ilk proglamlanabilir elektronik bilgisayarlar kuşağı 1947 yıllarında ortaya çıktı. Bunların işlem özellikleri çok daha büyüktü ve en önemlisi RAM bellek kullanılabiliyordu.  Bu grup bilgisayarlar ilk ticari uygunluğa sahip olan EDVAC ve UNIVAC derilerini kapsamaktaydı. Ticari amaçlı ilk bilgisayar ise UNIVAC-1 adıyla 1952 yılında piyasaya sürüldü. Gelişen teknoloji ile beraber bilgisayarlar da modernleşmiş, gelişmiş ve günümüzdeki halini almıştır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı