Bilgi

Bonzai Nedir? Zararları Neledir?


Uyuşturucu madde ile ilgili olarak bu sınıflandırmalar yapılmasına rağmen toplum tarafından bilinen ve medyada yer alan haberler incelendiğinde en çok tanınan uyuşturucu madde türlerinin eroin, esrar, kokain ve hap olarak tabir edilen ectasy olduğu görülmektedir. Son zamanlarda Türkiye gündemini meşgul eden ve birçok ölüme neden olmasıyla medyada sıklıkla yer alan sentetik uyuşturucular türlerinden “sentetik kannobinoid” ve “bonzai” halk tarafından en çok bilinen uyuşturucu türleri arasına girmiştir.

Bonzainin yaygın olarak kullanılan diğer isimleri sentetik thc, jamaican, jamaican gold, jamaican gold extreme, k2, spice, black magic, black mamba, spice silver, spice gold, spice diamond, spice arctic synergy, spice tropic synergy, spice egypt, yucatan fire, smoke, sence, chillxdir.

Bonzai Sentetik Cannabinoid ismi altındaki birçok maddeden meydana gelmektedir. Tamamen kimyasal olan bu uyuşturucu madde bazı bitkilerin yapraklarına karıştırılarak ortaya çıkmaktadır. İçildiği zaman insan üzerinde çok büyük bir etkisi olmaktadır. Esrarın yol açtığı belirtilere benzeyen etkileri olan psikoaktif bir maddedir. Bu yüzden sentetik esrar olarak da bilinmektedir. Bonzai sentetik esrarın sokaklarda kullanılan ismidir diyebiliriz.

Bonzai yapımında kullanılan kimyasalların içinde bulunan THC maddesi, normal marihuananın içindekinden çok daha kuvvetli bir etkiye sahip olduğundan kullanıcılar tarafından daha çok tercih edilmekte ancak çok daha zararlı sonuçlar doğurmaktadır. Yeni bir uyuşturucu madde olmasından dolayı bonzai yapımında kullanılan kimyasallar ve kullanım sonucunda meydana gelebilecek yan etkiler uzmanlar tarafından tam olarak bilinmemektedir. Bonzai kullananlar normal marihuananın yarattığı etkilere benzer keyiflenme rahatlama ve algıda değişiklik gibi durumlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bonzaide emdirilmiş kimyasallar bulunduğundan normal esrardan daha farklı etkilere de sebep olabilmektedir. Bonzai doğal olmadığı ve farklı kimyasallar emdirilmek suretiyle yapıldığından dolayı kullanıcılarla ilgili ölümle sonuçlanan vakalara daha sık rastlanmaktadır. Ölümle sonuçlanan vakaların fazla olmasına rağmen diğer uyuşturuculardan daha ucuz ve etkili olmasından dolayı da son zamanlarda uyuşturucu kullanan kişilerde kullanımı yaygın hale gelmiştir.

Zehir tacirleri Bonzai’yi doğal bir ürünmüş gibi pazarlamaktadırlar. Aslında içeriğine baktığımızda olabildiğince karışık maddeler içerdiğini görüyoruz: Fare zehiri, tarımsal gübre, florasan tozu ve daha bir çok kimyasal bileşinin oluşturduğu bir uyuşturucu madde. İçerisinde (şu ana kadar saptanan) JWH-018,JWH-073,HU-210,JWH-398,JWH-015,JWH-203,JWH-210 gibi pek çok labaratuar ortamında icat edilen kimyasal bileşenler var. Jamaican, Spice, K2, Supreme Gold,Black Mamba,Skunk,Mellowy High gibi pek çok farklı marka adı altında satılıyor. Çok hızlı yaygınlaşıyor çünkü elde etmesi çok kolay ve ucuz.

Bonzai‘nin ilk olarak ağız kuruluğu, gözlerde kızarma, halisülasyon görme, açlık hissi ve halsizlik gibi belirtiler görülüyor. Aşırı tüketiminde ki (kişiye göre değişiyor); kan basıncında ani yükselme, inanılmaz nabız artışı,kalp çarpıntısı, psikotik kriz hali hatta kalp krizi ve inme görülebiliyor. Aynı zamanda  uzun vadede panik atak, histerik krizler gibi psikolojik sorunlarada yol açabiliyor. Bu psikolojik etkilerden kurtulmak isteyen gençler xanax gibi antidepresan ilaçlarada bağımlı olabiliyor. Şu an ülkemizde pek çok kişi bonzai kullanımı nedeniyle hayatını kaybetti.

Bonzai, uyuşturucu kullananlar tarafından esrara benzer şekilde kullanılmaktadır. Bu kullanım şekilleri:

1- Bonzai uyuşturucu maddesi tek başına sarılıp sigara gibi içilebileceği gibi pipo, bong (nargile benzeri bir alet) yardımıyla veya Türkiye’deki kullanıcıların tercih ettiği gibi plastik şişe içerisine konarak kova tabir edilen yöntem ile kullanılabilmektedir.

2- Madde tütün veya normal marihuana ile karıştırılarak sigara gibi sarılarak içilmekte aynı zamanda bonzai, kek, çay gibi yiyecekler ve içeceklerin içine karıştırılarak da tüketilebilmektedir. “Tütsü” olarak da satılan bonzainin görüntüsü daha çok odaya güzel koku vermek için biriktirilen çiçek ve ot yapraklarına benzemektedir.

Bonzaide bağımlılık hızla gelişmektedir. Tolerans yani kullanılan maddeden alınan etkiyi elde edebilmek için daha fazla miktarda madde gerekmesi de hızla gelişmektedir. Gelişen bu tolerans da zaten bağımlılığın iyi bir göstergesidir.

Bonzai kullanımının başlıca belirtileri şunlardır:

  • Kan basıncıda hızlı artış ve nabız yükselmesi
  • Şiddetli ağız kuruluğu
  • Göz kızarıklığı
  • Halüsülasyon hayal görme
  • Açlık hissi
  • Ortam seçememe nerede olduğunu hatırlayamama
  • Geçici körlük
  • Geçici felç durumu

Gençlerin ölüm tribi diye adlandırdığı bir durum var: Bonzai çok tüketildiğinde kişi kontrolü kaybettiğini düşünüyor ve psikolojik bir çöküntüye uğruyor bununla beraber kan basıncında artış inanılmaz yüksek bir nabız ve kalp çarpıntısı kişiyi psikotik bir krize sokuyor ve kişi eğer bu durumdan kurtulamazsa kalp krizi veya inme gibi hayati tehlikelerle karşılaşabiliyor. Bu durumda aynı zamanda mide bulantısı eklemlerde ağrı,halsizlik ve sonrasında majör depresyon görülebiliyor.

Bonzai’den kurtulmak isteyen kişinin “ben iyileşmek istiyorum” demesi  ve bunda da kesin kararlı olması gerekir. Madde kullanmamak öldürmez adamı, kullanmak öldürür. Tek gerçek var ki hiçbir şey anlamadan bağımlı olunmasıdır. Bağımlılık tedavisinde ilk yapılacak olan vücudu maddeden arındırmak yani detoksifikasyondur. Detoksifikasyon evresinde amaç, madde kesildikten sonra meydana gelecek olan yoksunluk belirtilerini ortadan kaldırabilmektir. Detoksifikasyondan sonraki basamaklar; bilişsel davranışçı tedaviler, motivasyonel görüşme teknikleri ve nüks önleme tekniklerinin kullanılmasıdır. Ailelerin bağımlılık konusunda yeterli bilgiye sahip olup tedaviye katılımları da büyük önem taşımaktadır.

Kişinin terapi ile maddeyi neden kullandığını, maddeye nasıl bir ihtiyacının olduğunu, neden diğer insanlar gibi madde almadan yaşayamadığını kişinin anlamasıdır. Bu da psikoterapi ile olmaktadır.Madde ile yaşamak bir yaşam tarzı belki de hayatı yaşamama tarzıdır. Bunun anlaşılması kalıcı çözüm getirecektir. Nüks etmesini önleme amacıyla tedavinin en az bir yıl devam etmesi çok önemlidir.Aynı zamanda aile ve arkadaşların sürekli manevi desteği,bireyin canını sıkmaması,stresten uzak durması,arkadaş çevresini değiştirmesi de bağımlılıktan kurtulma sürecinde önem arz etmektedir.

Bonzai 13 Şubat 2011’de Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklandı. Karar kapsamında fenetilamin grubu maddelerden 2 C-B (4-Bromo-2,5-dimethoxyphenethylamine) ve 2C-P, sentetik kannabinoidlerden JWH-018, P 47, 497, JWH-073, HU-210, JWH-200, JWH-250, JWH-398, JWH-081, JWH-073 methyl derivate, WH-015, JWH-122, JWH-203, JWH-210, JWH-019, ayrıca cathinone, cathine ve catha edulis isimli bitkiler; Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun kapsamına alındı.

Kaynak:

  • http://bilheal.bilkent.edu.tr/aykonu/ay2014/bonzai/bonzai.htm
  • http://josc.selcuk.edu.tr/article/view/1075000604/1075000528

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı