Bilgi

Bullet Journal Nedir? Nasıl Kullanılır?


İnsanlar her zaman hayatlarını planlı bir şekilde yaşamak isteseler de bu gerçekten zor bir olaydır. Wunderlist, Fantastical, Strides, Any.do, Clear, Goodtask, Todoist, Clear, Handle ve daha fazlası. Bunlar planlı ve düzenli bir şekilde yaşamak için kullandığımız planlama uygulamalarından sadece bir kaçı olsa da tam olarak harika diyebileceğimiz  bir uygulama yok.

Bugünlerde Bullet journal oldukça popüler bir akım. En basit tanımıyla bullet journal, bir planlama sistemidir. Ryder Carol tarafından bulunan bu sistem dünya çapında popülerliğe ulaşmış olup insanların oldukça kolay ve eğlenceli plan yapmasına imkan sağlamıştır.

Rapid logging (hızlı kayıt tutma) yöntemi ile planlarınızı en hızlı ve kısa şekilde yaparken ‘bullet’ (madde imleri) ve buna yardımcı ‘signifier’ (belirteçler) özelliği ile de yazdığınız her maddenin ne ile ilgili ve ne önemde olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Klasik ajandaların ya da bahsettiğim popüler uygulamaların aksine bullet journal ajandanızla kendi temponuza, alışkanlıklarınıza, amaç ve projelerinize göre hazırlayacağınız sisteminiz olmuş oluyor.  Peki bunu yapmak için ihtiyacımızolan ne? Çoğu insan noktalı bir deftere ihtiyaç duysa da normal bşr ajandayla da gayet başarılı bir bullet journal elde edebilirsiniz ve bunu yaparken de tamamen özgür olduğunuzu unutmayın 🙂 Noktalı deftere değinecek olursak bu tür defterler kullanım açısından kolaylık sağlıyorlar.. Bu defteri istediğiniz gibi dallandırıp budaklandırabilirsiniz. Benim sizlere en önemli tavsiyem defterinizde mutlaka yıllık ve aylık hedef listenizi bulundurmanız yönünde olacak.Bu hedef listeleri sayesinde hem motive olacaksınız hem de ne kadar ilerlediğinizi ya da ne kadar geride kaldığınızı kolayca görebileceksiniz.

Bullet journal da dikkat edilmesi gereken küçük bir nokta da kullanım klavuzu diyebileceğimiz işaretler bölümü. Tabiki de siz hedeflediğiniz bir işin bitip bitmediğini değişik işaretler kullanarak defterinize işaretleyebilirsiniz. Ama genel bir fikir edinmeniz açısından bazı örnekler vererek bu işaretler bölümünü açıklayalım.

Nokta işareti: yapacağınız işi yazmak için kullanabilirsiniz Örneğin ” 30 Sayfa kitap oku”

Çarpı işareti: Hedeflediğiniz iş bittiği zaman çarpı atarsanız işi tamamladığınız anlamına geliyor.

> işareti: heddef görevinizin  sonraki günlerden birine aktarıldığını gösteriyor.

< işareti : Hedef görevin, gelecek kaydına taşındığını gösteriyor. Örneğin vermeniz gereken önemli bir seminer bir aksilik sonucu ertelendi. İşte bu tarz uzun süreli ertelediğiniz işleri gelecek kaydına gidip eklerken bu işareti kullanabilirsiniz.

Yıldız işareti:  Tabiki de önemli/öncelikli olan hedefleriniz için kullanabilirsiniz.

Daire işareti: Günlük etkinliğini gösteriyor. Örneğin arkadaşlarla buluşma gibi

Çizgi işareti: Not almak istediğiniz şeyler için kullanabilirsiniz.

Ünlem işareti: Şaşırtan, ilginç fikirler, notlar, düşünceler hatta aklınıza gelen inovatif fikirler için kullanılabilir.

Göz işareti: Merak ettiğiniz, keşfetmek isteyip araştırmak istediğiniz şeyler için bu işareti kullanabilirsiniz.

Nokta işareti yapılacak işlerini yazman için kullanılıyor. Mesela “Evi temizle”

Nokta işareti üzerine çarpı attığında bu iş tamamlanmış oluyor.

> işareti ise görevin sonraki günlerden birine aktarıldığını gösteriyor. Bugün evi temizleyemediğinde bu işareti koyuyorsun ve sonraki günü veya günleri hazırlarken işareti göz önünde bulundurarak gününü planlıyorsun.

< işareti ise görevin, gelecek kaydına taşındığını gösteriyor. Mesela evi boyatacakken aksilik oldu ve ertelemeye karar verdin. Hemen yarın, öbür gün halledilecek bir şey de değil; iki ay erteledin. Gelecek kaydına gidip Nisan ayına bunu ekliyorsun. Daha sonra Nisan ayı geldiğinde, o ayın aylık görünümünü hazırlarken bunu not alıyorsun.

Daire işareti ise günlük etkinliğini gösteriyor. Mesela “Ahmad’la buluşma”

Çizgi işareti de not almak istediğiniz şeyler için.

Yıldız işareti önemli/öncelikli olanlar için.

Ünlem işareti şaşırtan, ilginç fikirler, notlar, düşünceler için.

Ve göz işareti keşfetmek istediğin, bakacağın şeyler için. Mesela ben dün bir makale okurken daha iyi bir dinleyici olabilmenin önemli olduğunu ve bunun yöntemlerini araştırmam gerektiğini düşündüm. Böyle bir şey için bu işareti kullanabilirim.

İnternette biraz araştırma yaparsanız çok fazla çeşitte ve konseptte bullet journal örneği bulabiliriniz. Unutmamanız gereken şu : bu defter tamamen sizin. İçinde hayalleriniz hedefleriniz günlük hayatınız hatta sağlığınızla alakalı notlarınız var . İstediğiniz resmi çizebilir renklendirebilir veya tamamen sade bir şekilde kullanabilirsiniz.

Benim bu yazıda sizlere verdiğim fikirler sadece öneri. Bunun dışında abartılı bir şekilde defter tasarlamak bence tamamen saçma. Çünkü Bullet journal’ın ana amacı gününüzü verimli geçirmenizi sağlamak. 10 saatlik çalışma sürenizin 4 saatinde oturup defteri süslemekle uğraşırsanız bu defter amacının dışına çıkmış olur.

Verimli çalışmalar dileğiyle..

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı