Bilgi

Dünyanın En İyi 20 Üniversitesi


Üniversiteler Dünya Başarı Sıralaması her yıl İngiltere merkezli olan British “Quacquarelli Symonds (QS)” tarafından yayınlanmaktadır. QS Sıralaması, kriterler ve ağırlıklar açısından değişiklikler göstermeleri nedeniyle birbirlerinden farklı, bağımsız, bölgesel ve küresel gruplandırmalar içermektedir. Quacquarelli Symonds (QS) sıralaması, Times Higher Education World University Rankings ve Academic Ranking of World Universities ile birlikte dünya çapında en etkin ve geçerli üç dünya sıralamasından bir tanesidir. QS, aynı zamanda üniversiteleri, Edebiyat ve Beşeri Bilimler, Mühendislik ve Teknoloji, Canlı Bilimi ve Tıp, Doğa Bilimleri, Sosyal Bilimler ve İşletme olmak üzere 5 fakülte çerçevesinde organize edilmiş akademik disiplinler olarak da sıralamaktadır.

Quacquarelli Symonds (QS): 2018 Yılında Dünyanın En İyi Üniversiteleri

Dünyanın en iyi üniversitelerine baktığımız Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) her zaman ki gibi ilk sıradaki yerini koruduğunu görüyoruz. MIT, özellikle bilim, mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınan bir teknik üniversitedir. Teknoloji ve mühendislik konularında Dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınmaktadır. Şu ana kadar MIT’nin öğretim ve araştırma üyeleri, öğrenci ve mezunları arasında Nobel Ödülü kazananların sayısı 72’ye ulaşmıştır ve bu ödüllerin 15’i son beş yıl içinde kazanılmıştır.

İkinci sırada ise Leland Stanford Junior Üniversitesi ya da bilinen adıyla Stanford Üniversitesi, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan özel bir üniversitedir. Üniversite, şu anda dünyadaki en büyük bütçeye sahip 3. üniversitedir. Stanford öğrenci, mezun ve öğretim üyelerinin çok sayıdaki buluş ve atılımları arasında, SUN, Cisco, Google, Yahoo, HP ve IP (Internet Protocol) da bulunmaktadır. Silikon Vadisi’nin öncüsüdür. Uluslararası akademik sıralama yapan saygın kuruluşlar tarafından tüm dünyada sürekli olarak ilk 3’e girmeyi başarmaktadır. Stanford Üniversitesi’nin özelliği çok farklı alanlarda açtığı tüm bölümlerinin bölüm bazında yapılan sıralamalarda en üstlerde yer almasıdır.

Listenin üçüncü sırasında bulunan Harvard Üniversitesi, ABD’nin Massachusetts eyaletinde bulunan ve alanında dünyanın en önde gelen üniversitelerinden biri olarak tanınan özel bir yüksek öğretim kurumudur. 1636 yılında kurulan ve Ivy League üyesi olan Harvard Üniversitesi, ABD’de hala eğitim vermekte olan en eski yüksek öğretim kurumudur. 13 Mart 1639’da adı Harvard Koleji olarak değiştirilir. John Harvard vasiyetinde üniversiteye 400 adet kitap ve birkaç yüz pound bıraktığını açıklamıştır. O yıllarda, bu 400 kitapla oluşturulmaya başlanan kütüphanede bugün 15 milyondan fazla kitap bulunmaktadır. Bu sayı üniversite kütüphanesi Dünya’nın en büyük akademik kütüphanesi yapmakla kalmaz, tüm kütüphaneler arasında da ilk beşe sokar. Birkaç yüz poundluk bütçenin bugün geldiği nokta ise 2011 yılı verilerine göre 32 milyar dolardır. Harvard Üniversitesi genel olarak temel bilimlerle ilgilenir. 2008 yılında ABD Başkanı seçilen Barack Obama da Harvard Hukuk Fakültesi mezunudur. Her yıl dünya çapında SAT puanları en yüksek olup ders dışı aktiviteleri en fazla olan öğrenciler tarafından tercih edilmektedir.

Quacquarelli Symonds (QS): 2018 Yılında Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri

Ve Türkiye. QS Sıralamasında ilk 1000 üniversite arasında ülkemizde bulunan sadece 10 üniversite girmektedir. Haliyle bu 10 üniversiteye Türkiye’nin en iyi 10 üniversitesi demek daha doğru olacaktır.

Listede, Koç Üniversitesi 448. sırada yer alıyor. Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul’da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. Üniversite, İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri ile eğitim sunan Koç Üniversitesi, lisans, yüksek lisans ve doktora programları ile eğitim vermektedir. Koç Üniversitesi, Vakıf üniversiteleri arasında yıllık lisans öğrenim bedelinin en yüksek olduğu 2 üniversiteden (Koç Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi) bir tanesidir. 2015 yılı itibarıyla Koç Üniversitesi’nde bir yıllık eğitim ücreti 44.000 TL’dir. Tıp Fakültesi ise 60.600 TL’dir fakat Tıp Fakültesi’ne burssuz öğrenci alınmamaktadır.

Listenin 456. Sırasında yer alan Bilkent Üniversitesi Ankara’da bulunan bir vakıf üniversitesidir. İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984’te, Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını “eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak” olarak açıklamıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversiteye Bilim Kenti’nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir. Üniversite, Times “Higher Education Dünya Üniversiteleri 2017” sıralamasında ise dünyanın en iyi 400 üniversitesi arasında gösterilmektedir.

1000 Üniversite arasında 501 ile 510. sıralama arasında bulunan Sabancı Üniversitesi, 1994 yılında Hacı Ömer Sabancı Vakfı önderliğinde Sabancı topluluğu tarafından kurulma karar alınmış ve Ekim 1999’da ilk öğrencilerini karşılayarak öğretime başlamış bir vakıf üniversitesidir. Sabancı Üniversitesi, Türkiye’de liberal bilimler tarzı eğitim veren tek yüksek öğretim kurumudur. Bu sistem altında tüm öğrenciler ilk sene bir çekirdek ders grubuna tabi tutulmakta, ikinci sınıfta belirli bir bölüme odaklandıktan sonra, ikinci sınıftaki deneyimlerinin sonucunda ikinci sınıfın sonunda programlarını seçebilmektedirler.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı