Bilgi

F Klavye Nedir? F Klavyenin Tarihi


Klavye bilgisayar giriş birimlerinden biridir. Bu giriş biriminin üzerinde özel karakterler özel fonksiyon tuşları rakamlar ve harfler bulunur. Temel olarak bilgisayar dediğimiz makine klavye aracılığıyla yürütülür. Üzerinde harflerin dizilim şekline göre F veya Q tipi olarak adlandırılır Farklı şirketlerin yaptığı F klavyelerde bazı farklı tuşlar olabilir.

Dilimiz için üretilen F klavyenin harflerinin ne şekilde yerleştirileceği üzerinde hangi fonksiyon tuşlarının bulunacağı konusunda ilk önce özel bir komisyon kurulmuş bunlardan bir tanesi dilimizde en çok kullandığımız harfleri belirlemiş diğer bir tanesi de parmaklarla ilgili bir inceleme ve gözlemde bulunmuştur. Q diye tabir ettiğimiz klavye de en çok kullanılan harfler tabir caizse klavyenin en ücra köşelerine dağılmış durumdadır. Bu komisyondan gelen raporlar neticesinde dilimiz için uygun olan F klavyenin şekli ve tasarımı ortaya çıkmıştır. Türk Standartları Enstitüsü 1974 yılında ‘zorunlu standart’ olarak F klavyeyi onamıştır. Bu klavye dilimiz için yapılmış bir klavye olduğundan kendi dilimizdeki metinleri bu klavyede Q klavyeye göre çok hızlı yazabiliriz.2018 yılı itibariyle tüm kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye kullanma zorunlu hale getirilmiştir. Bu klavyeye geçilmesinin asıl sebebi Q diye tabir ettiğimiz klavyenin dilimize hiç uygun olmamasıdır. Aslında harf dizilimi itibariyle İngilizceye pek uygun olduğu söylenemez.

f klavye tuşları

Dilimiz için yapılmış F klavye sayesinde on parmağımızı kullanarak 4-5 sayfalık bir makaleyi Q klavyeye göre çok hızlı bir sürede yazabiliriz. Yazı işlerinde hem zamandan hem de emekten tasarruf etmiş oluruz. Türkiye’de F klavyenin yaygınlaşmamasının en önemli sebebi bilgisayarlarda dilimizin özelliklerine ve ülke standartlarımıza uymayan klavyelerin sorumsuzca yayılmasıdır. Bilgisayar kullanımında oluşan verimsizliğin en önemli sebebi dilimize özel on parmakla çok verimli kullanılacak klavye olduğu halde İngilizler için belirlenen Q klavyeyi Dünya standardı saymaları ve onu kullanmalarıdır. Klavye oluştururken şirketler Dünya standardı yapamaz. Çünkü dünya üzerindeki toplumların hepsi farklı dilleri konuşmaktadırlar. Farklı dilleri konuşan toplumların hece, harf ve sesleri var oldukça dünyada bir standart olamaz. Mesela Latin Alfabesi, Japon Alfabesi ve Arap Alfabesi bambaşka şekildedir. Bu dilleri konuşan insanlar bir ortak standartla buluşamazlar. Klavye üreten firmalar üretimi yaparken dil farklılıkları göz önüne alarak istenen her türde klavye üretimi yapmaktadırlar. Türkiye’de Türkçe ye göre tasarlanmış olan F klavye de dilimizde en çok kullanılan harfler parmakların daha kolay ulaşabileceği yerlere yerleştirilmiştir. Verilere göre bu klavyenin tasarımı için çalışan komisyon yaklaşık olarak 30.000 Türkçe söz ölçü almıştır klavyeye göre yazım hızı ve harflerin farklı parmaklara göre dağılması daha iyidir. Dilimize uygun bu klavyeden bu kadar bahsetmişken bunun oluşması için büyük bir emek sarf eden İhsan Sıtkı Yener’i de unutmamak gerekir. Daktilo öğretmenidir. Daktilo ile klavye arasında bir bağ kurulabilir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı