Bilim ve Teknoloji

Fibonacci Dizisi Nedir? Nerelerde Kullanılır?


Bu yazımızda Fibonacci dizisi nedir? Fibonacci dizisi nerelerde kullanılır? Fibonacci sayı dizisi ve altın oran arasındaki ilişki nedir? Fibonacci kimdir? Sorularına cevap vermeye çalışacağız.

Fibonacci dizisi, her sayının kendinden öncekiyle toplanması sonucu oluşan bir sayı dizisidir. Bu şekilde devam eden bu dizide sayılar birbirleriyle oranlandığında altın oran ortaya çıkar, yani bir sayı kendisinden önceki sayıya bölündüğünde altın orana gittikçe yaklaşan bir dizi elde edilir. Fibonacci sayı dizisindeki sayıların birbirleriyle oranı olan ve altın oran denilen 1,618 sayısı ise doğada, sanatta ve hayatın her alanında görülen ve estetik ile bağdaştırılan bir sayıdır. Ayrıca Pascal Üçgeninde de fibonacci sayı dizisi bulunmaktadır.

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987.. dizisi Fibonacci sayı dizisi olarak geçiyor. Fibonacci sayı dizisinin özelliği kendinden önceki iki ardışık sayının toplamının kendisinden sonraki sayıya eşit olmasıdır.  Yani her sayı kendisinden önce gelen iki sayının toplamıdır.

fibonacci

Bilgi: Altın oran, matematik ve sanatta, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır. Eski Mısırlılar ve Yunanlar tarafından keşfedilmiş, mimaride ve sanatta kullanılmıştır.

Fibonacci Dizisi Örneği

Her tarafı kapalı bir ahıra bir çift yavru tavşan(bir erkek ve bir dişi)  konmuştur. Bir ay sonra bu yavrular erginleşiyor. Erginleşen her çift tavşan bir ay sonra bir çift yavru doğuruyorlar. Her yavru tavşan bir ay sonra erginleşiyor. Hiçbir tavşanın ölmediğini ve her dişi tavşanın bir erkek bir dişi yavru doğurduğunu varsayalım. Bu koşullarda ahırda 100 ay sonra kaç tane tavşan olur?

Bu soru bizi fibonacci sayı dizisine ulaştırmaktadır. Bu sayılar arasındaki oran ise bize altın oranı vermektedir.

Fibonacci Dizisinin Görüldüğü ve Kullanıldığı Yerler

Mısır’daki piramitler , Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa tablosu, ay çiçeği, salyangoz, çam kozalağı ve parmaklarımız, yüzümüz hatta tüm bedenimiz bu sayı dizisine / altın orana sahip.Daha basit anlatımıyla altın oran; bütünün, parçaları arasında olan geometrik ve sayısal bir oran bağlantısıdır.

Ayçiçeği: Ayçiçeği’nin merkezinden dışarıya doğru sağdan sola ve soldan sağa doğru taneler sayıldığında çıkan sayılar Fibonacci Dizisinin ardışık terimleridir.

Kollar: Kolumuzun üst bölümünün alt bölüme oranı altın oranı verir.

Mısır Piramitleri: Her bir piramitin tabanının yüksekliğine oranı altın oranı veriyor.

Ömer Hayyam veya Pascal veya Binom Üçgeni: Ömer Hayyam üçgenindeki tüm katsayılar veya terimler yazılıp çapraz toplamları alındığında Fibonacci Dizisi ortaya çıkar.

Çam Kozalağı: Çam kozalağındaki taneler kozalağın altındaki sabit bir noktadan kozalağın tepesindeki başka bir sabit noktaya doğru spiraller (eğriler) oluşturarak çıkarlar. İşte bu taneler soldan sağa ve sağdan sola sayıldığında çıkan sayılar, Fibonacci Dizisi’nin ardışık terimleridir.

Papatya Çiçeği: Papatya Çiçeğinde de ayçiçeğinde olduğu gibi bir Fibonacci Dizisi mevcuttur.

Fibonacci Dizisinin Fark Dizisi: Fibonacci Dizisindeki ardışık terimlerin farkıyla oluşan dizi de Fibonacci Dizisidir.

Tütün Bitkisi: Tütün Bitkisinin yapraklarının dizilişinde bir Fibonacci Dizisi söz konusudur; yani yaprakların diziliminde bu dizi mevcuttur. Bundan dolayı tütün bitkisi Güneş’ten en iyi şekilde güneş ışığı ve havadan en iyi şekilde Karbondioksit alarak Fotosentez’i mükemmel bir şekilde gerçekleştirir.

İnsan Yüzü: Kulaklar arasındaki mesafe, gözle üst dudak arasındaki, burnun altı ile çene arasındaki mesafe altın oran içermektedir.

Eğrelti Otu: Tütün Bitkisindeki aynı özellik Eğrelti Otu’nda da vardır.

Mimar Sinan: Mimar Sinan’ın da bir çok eserinde Fibonacci Dizisi görülmektedir. Mesela Süleymaniye ve Selimiye Camileri’nin minarelerinde bu dizi mevcuttur.

Bu yazımızda Fibonacci Sayı Dizisi Nedir? Fibonacci sayı dizisi örnekleri nelerdir? Fibonacci sayıları nelerdir ve nerede kullanılır? Fibonacci kimdir? Fibonaccinin ünlü Tavşan Problemi Nedir? Günlük hayatta Fibonacci sayı dizisi örnekleri konusunda bilgi vermeye çalıştık.

3 Yorum

3 Yorum

  1. Burak

    31 Temmuz 2017 at 11:16

    “Fibonacci sayı dizisinin özelliği kendinden önceki iki ardışık sayının toplamının kendisinden sonraki sayıya eşit olmasıdır.” tekrar okuyun

  2. kadir aslan

    31 Ekim 2017 at 08:12

    abi bize ödev verdiler nasıl yapalım

  3. servis

    1 Mayıs 2018 at 13:00

    Bu altın oran özellikle uyulmuş bir matematik kuralımıdır yoksa en ideal ölçüler yani doğanın kanunundaki en uygun ölçülermidir ? Bu bir kanun değilde bir gereksinim ise bu ölçüt ne baz alınarak doğada bulunmaktadır, örnek vermek gerekirse yüz orantılarında altın oran çıkıyor evet ama zoraki bir hesap değilmidir bu yani aradaki mesafeyi gözler ile ölçmeyinde burun ile ölçün ö dişler ile yada dudakla burunu ölçün bir yüzden 500 çeşit ölçüm varken sadece göz kulak’ın ölçümü orantısının alınması biraz bana saçma gelmekte aynı şekilde bu rakamdan farklı bir rakamda elde edilebilnir misal 5/3 : 1,66666 çıkıyor

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı