Bilgi

Flash Bellek ve Yapısı


Flash Disk yada diğer adıyla USB Bellekler verileri kalıcı olarak depolayan taşınabilir hafıza birimleridir. Flash Bellekler üzerinde verilerin saklanma süreleri yaklaşık olarak 10 yıl civarındadır.

Flash Bellekler bilgisayar çıkışlarından bulunan USB Girişlerinin neredeyse tamamında sorunsuz çalışma özelliğine sahiptirler. Başta bilgisayarlar olmak üzere; cep telefonları, cep bilgisayarları, PDA’lar, avuç içi bilgisayarlar, taşınabilir elektronik araçlar, kameralar, televizyonlar, fotoğraf makineleri ve MP3 Player gibi birçok dijital cihazda kullanılabilme özelliğine sahiptirler.

Günümüzde DVD ve CD gibi aygıtların yerini almış durumdalar. Hatta USB Bellekler 2 TB ve üzerinde kapasiteye ulaştıklarından İşletim Sistemi taşınabilir hale getirilmişir. Hafıza çeşitlerinden EEPROM’dan temel farkları, yazma ve silme boyutunun byte değil daha büyük hücreler halinde olmasıdır.

Bir Flash Bellek yapısında en küçük hafıza birimi olan BİT adı verilen hüzre dizilerinde oluşur. Bu hücre dizilerinde SATIR ve SUTUNLAR bulunmaktadır. İşte bu satırı ve sütunların kesişme noktalarından bulunan TRANSİSTÖRLER’i ince bir OKSİT TABAKASI birbirinden ayırır. Oksit tabakası içteki yüklerin boşalmasını engellediği için Flash Bellek içerisindeki bilgiler yıllarca saklanabilir. Yukarıda belirttiğimiz gibi bir Flash Bellek uygun ortamda 10 yıla kadar kullanılabilmektedir. Ancak veri yükleme silme işlemleri yaygın olduğunda OKSİT TABAKASI bir süre sonra işlevini yitirir ve Flash Belleğin bozulmasına neden olur. Marka/Modeli ne olursa olsun tüm Flash Belleklerde yapı aynıdır.

usb bellek yapısı

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı