Bilgi

Fren Enerjisi Geri Kazanımı Nedir? Nasıl Çalışır?


Frenleme sırasında açığa çıkan enerji, geri kazanım yöntemi ile alternatör tarafından elektriksel enerjiye dönüştürülür. Bu elektrik enerjisi aküde depolanır ve gelecek hızlanmalar için hazırda bekletilir. Bu sayede akü elektrik tüketicilerini besleyebilir ve alternatörün motor üzerine uyguladığı yük azaltılabilir.

Fren enerjisi geri kazanımı iki yönlü çalışır.

İlk yönü: En başta araç viteste olmalı 1300 devire yaklaşana kadar da viteste frenleme yapılmalıdır. Frenleme yapıldığı esnada elektrik üretiminden sorumlu olan alternatöre mekanik veya elektrikli bir gergi sistemiyle kayışlarına daha fazla yük bindiriliyor ve akü yüksek voltaj ile şarj ediliyor. Elbette bu özelliğe sahip araçlarda daha yüksek kapasiteli akü kullanılıyor.

İkinci yönü ise: Hızlanma esnasında da, alternatör aynı gergi sistemi veya dişli sistemle devre dışı kalarak motorun gücünden beslenmediğinden enerji daha verimli kullanılmış oluyor, motorun yere aktarması gereken güçten çalmıyor. Start stop, yağlama, soğutma sistemi gibi motordan doğrudan tahrikli çalışmayan elektrikli sistemler frenleme esnasında depolanan yapılan şarj ile besleniyor. Bu yolla hem motorun beygir gücü ya da torku kayba uğramadığından daha yüksek oranda aktarma organlarına aktarılıyor hem de bu yolla yaklaşık %3 yakıt tasarrufu sağlanabiliyor.

Uygun alternatör ve akü ile birlikte sisteme akıllı bir akü yönetim sistemi de dâhildir. Bu akıllı akü yönetim sistemi, akünün şarj durumu için ek denetim fonksiyonları içerir. Fren enerjisi geri kazanım sistemi, Volkswagen’in BlueMotionTeknolojileri altında topladığı verimli ve çevre dostu teknolojilerin arasında yer alır.

Kaynak:

  • https://www.tasit.com/araba-sozlugu/fren-geri-kazanim-enerjisi-nedir
  • http://binekarac.vw.com.tr/vwsozluk/ShowComponent.aspx?ComponentID=17964

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı