Bilgi

Geçmişten Günümüze Microsoft


Dünya üzerinde milyonlarca kullanıcısı olan ,tarihte bir çığır aşan Microsoft’un bugünlere geliş serüveni ABD’de yalnızca 2 üniversite öğrencisinin işbirliğiyle başlamıştır.Bill GATES ve Paul ALLEN ilk olarak 1972 yılında şehirdeki trafik sayaç bilgilerinin trafik mühendisleri tarafından okunabilmesi için bilgisayar geliştirmişlerdir.Ürünleri o dönem orta derecede kullanılmıştır.Büyük bir icat olmayan bu cihaz Microsoft gelişebilmesi için gereken temel taşı oldu. ‘Her eve bir bilgisayar’ felsefesiyle yola çıktıklarında hedeflerine ilk başta 1 ocak 1975 yılında yayımlanan Popular Electronics dergisine kapak olan ilk kişisel bilgisayar Altair 8800’i görmeleri ve bu bilgisayar için programlama dili ‘BASIC’ i geliştirmesiyle başlamışlardır.MITS şirketine yazılımlarını beğendiren 2’li yazılımın telif hakkını şirkete sattılar.Bu işten sonra MİTS’in bulunduğu New Mexico eyaletinin Albuquerque şehrinde Microsoft şirketini kurarak 3 yıl gibi bir süre BASİC pazarında devam ettiler. 1978 yılında ise 11 kişilik bir ekip haline geldiler.

İlk uluslar arası bürosunu 1978 yılında Japonya’ya açan şirket ; 1 ocak 1979 yılında merkezlerini Washington’a taşıyarak Windows işletim sisteminin ilk adımını IBM için metin tabanlı MS-DOS denilen Microsoft Disk İşletim Sistemi ile atmıştır.Microsoft firmasının geliştirdiği bir DOS sistemi olan MS-DOS , 1980’li yıllarda PC uyumlu platformlar üzerinde kullanılan en yaygın işletim sistemlerinden bir tanesi  olmayı başarmıştır.1985 yılında şirketin bugünkü ağır toplarından ilk işletim sistemleri Windows 1.0 ’ı piyasaya sürdüler. Bundan 1 yıl sonra anonim şirketi olan Microsoft 350.000.000 $  ile halka açıldı. 1.0 sürümü kullanıcılar tarafından işlevsel bulunmamış ve fazla satmamıştır.Windows 1.0, bir işletim sistemi olarak değil,genişletilmiş ve oyuncaklı bir MS-DOS sürümü gibi görülmesinden ayrıca MS-DOS un eksikleri ve sorunları aynen bu grafik arayüz’de de sorunlar yaratıyordu . Bundan başka erken sürümle gelen programlar yetersiz görülüyordu ve ofis kullanıcılarına hitap etmiyordu. Taskswitch yani birden fazla programın yan yana çalışması ise çok kısıtlı bir biçimde mümkün olabiliyordu.

Şirket başarı yakalamaya 1987 yılında yayımlanan Windows 2.0 ile başlamıştır.Sürüme Word ve Excel’in ilave edilmesi özellikle ofis kullanıcılarının bu işletim sistemini kullanmasına yol açmıştır.Yazılımcıların ürünlerinin Windows sürümlerini çıkarmaya başlamasıyla yükselişe geçmişlerdir.1990 yılında yayımlanan Windows’un 3.0 sürümü geliştirilmiş kapasiteye ek diğer sürümlerden daha iyi çoklu görev imkanı sunması Ayrıca metin tarzı programları pencere içinde çalıştırabiliyor ve dosyaları liste şekliyle bir dosya yöneticisinde gösterebilmesi şirketin asıl başarıyı yakalamasını sağlamıştır.Aynı yıl 1 milyar dolar yıllık gelir elde eden tek yazılım şirketi oldu. Windows 3.0 da Mayın Tarlası ve Solitaire gibi Windows klasik oyunları ilk kez işletim sisteminde yer aldı.Bunun ardından 93 yılında gelen 3.1 sürümüyle küçük hatalar giderildi ve 32 bit ilk kez bu sürümle geldi.

1995 yılında sürülen ve Bill GATES’in tabiriyle ‘İnternet hareket dalgası’ ile gelen İnternet Explorer’ı içinde barındıran ve masaüstünün işlevsellik kazandığı Windows 95 piyasaya sürüldü.3 yıl sonra hem internet’in hemde farklı birçok özelliğin geliştirilmiş versiyonuyla Windows 98 sürüldü.

Devam eden yıllarda gittikçe büyüyen şirket Windows’uda büyütüp geliştirerek Windows ME , Windows 2000 , Windows XP , Windows Vista , Windows 7 , Windows 8 ve son olarak Windows 10 u piyasaya sürmüşlerdir. Microsoft tarafından yapılan açıklamaya göre Windows 10 üzerinde yeni işletim sistemi çıkarmayacaklarını güncelleme ile yollarına devam edecekleri söylenmiştir.

windows family

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı