Bilgi

Gliserin nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?


Gliserin nötr, tatlı, renksiz, koyu kıvamda bir sıvıdır, yüksek kaynama noktasına sahiptir. Gliserin su veya alkolün içinde çözünebilirken yağların içinde çözünmez. Ancak birçok madde su veya alkolün içinde değil gliserin içinde daha çabuk çözünmektedir yani iyi bir çözücüdür.

Bitkisel gliserin ve yüz bakımında kullanılan yağlı asitler bitkisel yağlardan elde edilen organik bileşenlerdir, hidroliz yani su ile çözünme yöntemi ile üretilir. Ham madde 400 derece civarında bir sıcaklığa maruz bırakılır. Bu işlem sayesinde su, gliserolü yağ asitleri içinden emer ve bu işlem sonucunda gliserol gliserin üretilmek üzere damıtma işleminden geçerek saflaştırılmış olur.

Gliserinin kimyadaki formülü C3H5(OH)3 olarak bilinir.

Kullanım Alanları Nelerdir?

Saf gliserin veya gliserolün yemek, eczacılık, tıp ve kişisel bakım endüstrisinde olduğu gibi farklı endüstrilerde ve bilimsel alanda da kullanımı vardır.

Yiyecek endüstrisinde: Gliserol nemlendirici, çözücü ve yapay bir tatlandırıcı olarak kullanılır. Ayrıca az yağlı yiyeceklerde dolgu maddesi olarak ve likörlerde koyulaştırıcı madde olarak kullanılır.

Gıdalarda kullanılabilinen gliserin nemlendirme, koyulaştırma, çözündürme veya tatlandırma amaçları ile krem şeklindeki süt ürünlerinde, konserve gıdalarda, şekerlemelerde, işlenmiş meyve ve reçellerde kullanılır. Gliserinin kaynağı yani hayvansal, bitkisel, mısır şurubundan yapılıp yapılmadığı genelde gıda etiketlerinde yazılı bulunmaz.

Tıp ve bakım alanında: Tıp alanında, eczacılıkta ve kişisel bakımda genel olarak üretilen maddenin yumuşak dokusunu artırmak, yağlama sağlamak ve nemlendirme işlemleri ile kullanılır. Alerjen bağışıklık tedavisinde, öksürük şuruplarında, balgam söktürücülerde, diş macunlarında, ağız çalkalama sularında, yüz bakımı ürünlerinde, traş losyonlarında, saç ürünlerinde, gliserin sabunlarında ve su bazlı yağlarda bulunur.

Yer yer saf veya neredeyse saf gliserol, sedef hastalığı, yanıklar, ısırıklar, kesikler, tahrişler ve ayak nasırları için oldukça etkili bir tedavi şekli olabilmektedir. Kötü ağız kokusunu gidermek için oral olarak alınabilir çünkü bakterileri kurutma özelliğine sahiptir. Aynı şekilde diş eti hastalıkları için de bakterileri kurutma özelliğinden yararlanılır.

Gliserin kuru, problemli, pul pul olan, kaşıntılı cilde ve pişik ya da yara ve yanıklar gibi bazı küçük cilt tahrişlerine karşın da kullanılabilir.

Evde bakım ürünü olarak kullanımı: Saç ve cilt üzerine nemlendirici olarak kullanılabilir. Çünkü cildinizin kuru ve yıpranmış kısımlarındaki havayı azaltarak suyu emmesine yardımcı olur. Aynı zamanda pişik, akne, döküntü ve kızarıklık üzerine de her gün sürülebilmektedir. Yaş ilerledikçe artan cilt problemlerine karşın günlük kullanılması halinde bu etkileri azaltır, cildi yumuşatır ve istenen nemi sağlar. Ayrıca egzama ve sedef gibi mantarsal hastalıklara iyi geldiği de görülmüştür.

Önemli Not: Yukarıda verilen bilgiler doktor tavsiyesi değildir. Bilgilendirme amaçlıdır. Kullanımlarda doktor veya uzman kontrolünde kullanılması tavsiye edilir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı