Bilişim Teknolojileri

Hacker Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Hacker Olunur?


Hacker veya Bilgisayar Korsanı kişisel bilgisayarlara veya çeşitli kurum, kuruluşlara ait bilgisayarlara, network ağlarına izinsiz olarak giriş yaparak bilgi çalmayı, değiştirmeyi, yok etmeyi, hasra vermeyi veya elde ettikleri bilgiyi belirli bir amaç için (tehdit, şantaj) kullanmayı hedefleyen kişilere verilen genel bir isimdir. Ancak genel manada Hackerlar kötü niyeti bilgisayar programcısı gibi algılansada Hacker çeşitleri içerisinde zararsız veya faydalı olanlarda bulunmaktadır.

Hackerlar kendi içerisinde 8 guruba ayrılmaktadır.

Hacker Çeşitleri Nelerdir?

  • Hacktivistler: Toplumda gördükleri yanlışları düzeltmeyi amaçlayan kişilerdir. Fikirlerini veya siyasi düşüncelerini topluma aktarmak için genellikle mesaj bırakmayı tercih ederler.
  • Siyah Şapkalılar: En zararlı hackerlerdır. En yetenekli hacker çeşidi olup programlama ve yazılım konusunda uzmandırlar. En ufak bir açığı bile farkedip geri dönüşü olmayan hasarlar verebilirler.
  • Beyaz Şapkalılar: En zararsız hacker çeşididir. Genellikle açıkları farkeddip sistem yöneticilerine vaya ilgili yere sistemleri ile ilgili açık olduğunu söylerler.
  • Gri Şapkalılar: Ara hacker çeşididir. Zararlı veya zararsız değişkenlik gösterir. Güvenilmezdirler.
  • Yazılım Korsanları: Bu tip korsanlar genellikle program, film gibi yazılım ve multimedya verilerini kopyalarak para kazanırlar.
  • Phreaker’lar: Diğer bir zararlı Hacker çeşididir. Genellikle telefon hatlarını hacklerler ve ücretsiz konuşma sağlarlar.
  • Script Kiddie’ler: Genellikle e-posta hesapları veya mesajlaşma vverilerinin hırsızlığını yaparlar. Çok fazla bilgi sahibi değildirler. Hackerlığa özenen, ilgi duyan kişilerdir ancak kendilerini sürekli geliştirirler.
  • Lamerler: Aslında bunlar bir hacker değildir. Bilişim konusunda çok fazla bilgiye sahip olmayıp internet üzerinden kendilerince e-posta/site hacklemeye çalışırlar.

Hackerlardan Nasıl Korunurum?

Hackleme işlemlerinden ve hackerlardan korunmak istiyorsanız bilgisayarınıza özel firewall programları yükleyin veya Anti-virüs programları kullanın. Profesyonel hackerler doğrudan bireysel kullanıcıları hedef almazlar. Hedef aldıkları kişiler genellikle önemli kurum kuruluş veya özel bilgilere sahip olan kişilerdir.

Nasıl Hacker Olurum?

Hacker olmak için öncelikle programlama dillerine çok iyi hakim olmalısınız. Ayrıca network ve sistem konusunda çok iyi bir saha deneyiminiz ve bilginiz olması gerekiyor. Hackerlığın suç olduğunu hatırlatmakta fayda var.

1 Yorum

1 Yorum

  1. jack

    23 Nisan 2017 at 22:46

    (Parodi)

    – Ben geleceğin hackeri olacağım…
    + Hadi lan ordan !
    – görürsün.
    + görürüz.

    sonuç olamadı!

    İşin şakası bir yana, insanlara(aslında çocuklara) böyle bir işi basit bir şey miş gibi göstermek ve onlarında bu işin neden yapıldığını bilmedikleri halde böyle bir şeye girişmeleri çok kötü bir şey. Devletin bu alanda bir çalışma yapması lazım. !

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı