Bilgi

Hacker Nedir? Türleri Nelerdir? Nasıl Hacker Olunur?


Hacker Nedir?

Hacker diğer adıyla Yazılım Korsanı insanların kişisel bilgisayarlarına, kamu kurum ve kuruluşlarının bilgisayar sistemlerine, özel şirketlerin bilgisayar ağlarına izinsiz olarak giren kişi veya kişilere verilen isimdir.

Hacker olan kişiler problem çözmeyi ve bilişim konularında araştırma yapmayı seven insanlardır. Hackerlar bilişim dünyasında en çok korkulan kişilerdir. Hacker olmak için yazılım ve donanım konusunda çok iyi bir bilgiye sahip olmanın dışında network ve network sistemleri konusuna hakim olmak gerekir. Herkes hacker olmak isteyebilir ancak herkes hacker olmaz!

Gerçek bir hacker herhangi bir siteme sızarak istediği bilgi ve belgeyi alabilir. Hackerlar genellikle bilgisini kullanarak sistemlerin açığını yakalar ve böylece sızma girişiminde bulunur. Herkes hacker olmak ister demiştik ama hacker olmak öyle kolay değildir. Hacker olmak için bilgi, birikim, emek, okumak ve zaman gereklidir. Bir hacker başka bir hacker için tehlike oluşturabilir. Bunun için hackerlar her yeni gün yeni bir şey öğrenerek kendini geliştirmelidir. Her hackerin kendine misyon edindiği bir amacı bulunmaktadır.

Bazı hackerlar bilgi ve birikimini iyi niyetle kullanırken, bazı hackerlar da kötü niyetle kullanabilir.Bazı hackerlar hoşuna gitmeyen illegal siteleri hackleyebilirler. Bazıları için sistemlerin açığını bulup, sisteme girerek sistemin güvenli olmadığını belirtmek büyük zevk olabilir. Hackerlar kendilerini çok beğenirler ve dünyaca tanınmak isterler. Ancak kenkileri tanıtırken açık açık adını, soyadını, adresini (vb) gibi şeyleri asla paylaşmazlar. Örneğin bir sistemde bir açık buldukları zaman kendilerini tanıtmak için kendine ait simge veya logo tarzında birşeyler bırakırlar.

Hackerlar arasında “Lamer” kelimesi sıklıkla kullanılmaktadır. Lamer: Hack öğrenmek isteyen, bu işe yeni giren kişilere denmektedir. Lamerlar fazla bir şey bilmediklerinden dolayı hackerlar tarafndan alay konusu olurlar. Bu yeni hackerlar yani lamerler da kendilerini çok beğenirler. 3-4 teknikle her şeyi yapabileceklerini sanırlar ama bu iş böyle 3-4 teknikle olmayacak kadar ustalık gerektiren bir iştir.

lamer hacker

Unutulmamalıdır ki lamerlar hacker dünyasının tuzu ve biberidir. Onlar olmazsa hackerlar da olmaz. Gerçek bir hackerla bir lamerı yani çömez hackerı ayırt edebiliriz.Gerçek bir hacker kendine sorulan her soruya anında ve net cevap verirken, lamerlar ise bu sorulara karşısında kem küm eder.Lamerlar her işin kolayca olacağını düşünür, gerçek hacker ise işlerin hemen kolayca olmadğını bilir o iş için çalışmak gerektini de belirtir.

Dünyada en çok tanınan hacker grubu Anonymous’tur.  Anonymous çeşitli siyasi olayları, genellikle devlet teşkilatlarına ait sitelere saldırılar düzenleyerek protesto eden hacktivist grubudur. Kendiler ait sloganları ise “Biz Anonymous’uz. Orduyuz. Affetmeyiz. Unutmayız. Bizi bekleyin.”şeklindedir. Siyasi nitelikteki bir hacker oluşumudur.

anonymous

Hacker Türleri (Çeşitleri) Nelerdir?

Beyaz Şapkalılar: Beyaz şapkalı hackerlar hacker türleri arasında en zararsız olan hackerlardır.Her türlü sisteme girebilme becerisine sahiptirler.Bir sistemi kırıpta bu sisteme dahil oldukları zaman bu sisteme zarar vermeyi düşünmeyip,sistem yöneticilerine haber verirler.Sistem yöneticileri de sistemdeki açığı kapatmaya çalışırlar.Kamu kurum ve kuruluşları veya özel şirketler de beyaz şapkalı hackerlardan faydalanmaktadır.Kendi sistemlerinde açık bulmaya çalışırlar,bulunduğu takdirde açığı kapatırlar.
Siyah Şapkalılar:Siyah şapkalı hackerlar hacker türleri arasında en tehlikeli ve zararlı olan hackerlardır.Kendilerini çok geliştirmişlerdir.Her türlü bilgi ve beceriye sahiptirler.Her türlü sistemin acığını tespit edip sisteme girebilirler.Sisteme girdikleri zaman da sistemi çökertebilir veya sisteme zarar verebilirler.

Gri Şapkalılar:Gri şapkalı hackerlara ne iyi ne de kötü hackerlar diyebiliriz.Bu hackerlar arasında iyi hacker olabileceği gibi kötü hackerlar da olabilir.Bu gri şapkalı hackerlar yasal sınırlar içerisinde saldırı yaparlar.

Hackvistler:Hackvistler diye tanımlanan hackerlar kendi düşünce ve yaşayış biçimlerine göre toplumda gördükleriyanlışlıkları amaçlayan hackerlardır.Bu hackerlar her zaman toplumun yanında olmak isterler ve toplumun iyiliğini isterler.Bu hackerlar siyasetle de uğraşırlar.Siyasi düşünce ve fikirlerini ,politik sorunları halka duyurmak için popüler olan siteleri hackleyerek mesaj bırakırlar.

Yazılım Korsanı:Yazılım korsanı olarak bilinen hackerlar bilgisayarlardaki kopya programlarını kırarlar.Kırdıkları bu kopya programlarını izinsiz olarak dağıtımına olanak sağlayıp çok iyi paralar kazanırlar.Piyasaya sürülen korsan oyun, programlar ve CD’ler yazılım korsanları tarafından çıkartılmaktadır.Böylece emeğe saygısızlık yapmış oluyorlar.

Preaker:Preaker olarak adlandırılan hackerlar telefon ağları üzerinde faaliyet alanlarını yürütmektedirler.Telefon ağları sistemine girerek bedava görüşme yapmak isteyen şahıslardır.Bu hackerlara beleşci hacker diyebilir.

Script Kiddie:Script kiddieler hackerlığa özenen,hacker olmak isteyen kişilerdir.Tam anlamıyla hacker değillerdir.Hackerlığa yeni adım atmış cömezlardir.Bu script kiddielere bir bakıma ‘Lamer’ diyebiliriz.

Lamer:Ne yaptığını tam olarak bilmeyen,bilgisayar korsanlığı yapabilmek için uğraşan,yeterince gelişmemiş,pek bilgisi olmayan,bu işe yeni girmiş hackerlardır.Lamerlar, script kiddielere benzemektedirler.İkiside çömez hackerlardır.

1 Yorum

1 Yorum

  1. Amcabey

    18 Ekim 2017 at 14:49

    Bende hacker olmak istiyorun.amacim daha cok parasi sayesinde adaletten kacabilenlerin isini zorlastirmak ya da onlari eleverebilmek.bu en buyuk amacim olmakla beraber gunumuzde bolca bulunan kotu niyetli insanlarin asil amaclarinin ne oldugunu her zaman bulabilmek.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı