Bilgi

Hangi Ekran Kartını Almalıyım? Ekran Kartı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere kısaca ekran kartı tavsiyesinde bulunacağım. Piyasada hali hazırda bir çok ekran kartı bulunuyor. Tipik bir ekran kartı 150 TL’den başlayıp 30.000 TL’ye kadar bulmanız mümkün. Bir ekran kartı alacaksanız tam olarak ne için aldığınızı bilmeniz gerekiyor. Ayrıca oyuncu iseniz diğer bilgisayar donanımlarının performansları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

Bir bilgisayarda temel olan şey uyumluluktur. Tüm donanımlar(ram, işlemci, ekran kartı) bir uyum içerisinde çalışırlar. Bir donanım değeri çok yüksek diğeri çok düşük ise alacağınız performans düşük düzeydeki donanıma göre olacaktır. Buradaki temel mantık ekran kartının işlemciyi darboğaz etmemesi olayıdır.

Ekran kartı alacağınız zaman kuşkusuz ilk bakacağınız nokta Anakarta uyumlu olup olmadığıdır. Her anakartın her ekran kartını desteklemeyeceğini bilmeniz gerekiyor. Slotların farklı olmasından dolayı anakartınızın üzerinde bulunan marka-modele göre Google üzerinde arama yaparak resmi sitesinden detayları öğrenmeniz gerek.

Çok önemli olmasa da günümüzdeki anakartlar AGP veya PCI Express uyumludur. VGA’lar pek kullanılmasa da anakartınızın bu tiplerden hangisini desteklediğini kontrol etmenizde fayda var. Hatırlatalım piyasada yaygın olarak PCI Express Slotu kullanılmaktadır. Anakart üzerinde AGP veya PCI Express slotlarından bir tanesi muhakkak bulunur. Alacağınız ekran kartı bu yuvalara takılır. Anakartın AGP mı veya PCI Exress mi olduğu hem anakartın resmi sitesinde hemde anakartın üzerindeki (PCI Express x16 şeklinde) yuvada yazar.

Burada ilk olarak bilmeniz gereken AMD sisteme rahatlıkla NVIDIA ekran kartı veya Intel sisteme AMD ekran kartı takabileceğinizdir.

Dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta alacağınız/istediğiniz ekran kartının maximum harcadığı elektrik enerjisini öğrenmek. Eğer power supply (psu) yetersiz ise sorunlar çıkabilir. Bilgisayarın açılmaması veya kendi kendine kapanması vs. gibi. Bunu da aynı şekilde ekran kartının resmi sitesinden veya platformlardan kullandığı elektrik miktarını öğrenin.

Yukarıdaki işlemler tamamsa artık ekran kartı seçme işlemine geçebilirsiniz. Ekran kartı seçiminde ilk dikkat edilen RAM kapasitesi (1 GB, 2 GB vs.) aslında ama bu yeterli bir durum değil. Sadece buna bakarak ekran kartı almak pek mantıklı değil. Bunun dışında özellikle oyun için alacaksanız Bellek Arayüzüne bakmanız gerekiyor. Burada karşımıza BIT kavramı ortaya çıkıyor. Standat bir kullanıcı iseniz çok yüksek olmayan grafik oyunları ve programları için 64 BIT yeterlidir. Ancak oyuncular için 128 BIT, 192 BIT veya üzerinde olanları tercih etmeniz gerekiyor. Eğer daha detaylara bakmak veya karşılaştırma yapmak isterseniz o zaman çekirdek hızı ve bellek hızına bakmanız gerekiyor. Bu özellikleri ekran kartının resmi sitesinde bulabilirsiniz.

Son olarak bakmanız gereken ise kullandığınız monitördeki çıkışlara bakmanız. Yani HDMI, VGA, DVI çıkışları monitörde hangileri varsa ona göre ekran kartı almanız gerekiyor. Monitörde sadece VGA çıkışı var ise siz DVI veya HDMI çıkışa sahip bir ekran kartı alırsanız dönüştürücü kullanmak zorundasınız ki buda pek sağlıklı bir seçenek olmayacaktır.

Sonrasında anakartın desteklediği ekran kartı bellek tiplerinden (DDR2, DDR3, DDR5, GDDR2, GDDR3, GDDR5 tiplerinden) birini seçerek size en uygun modeli bulun.

Bazı ekran kartlarında çeşitli kavramlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlardan birkaç tane örnek verelim.

HDCP, Kısaca “Yüksek Bant Genişlikli Dijital İçerik Koruması” anlamına gelmektedir. HDCP’nin ana amacı, dijital bir içeriğin genellikle bir HDMI veya DVI bağlantısı yoluyla bir cihazdan televizyonunuza aktarılması esnasında içeriğin telif haklarını korumaktır.

OpenGL, gelişmiş donanım desteğini kullanarak hem iki hem de üç boyutlu grafikleri ekrana çizmek için kullanılan ücretsiz bir grafik uygulama geliştirme arabirimidir.

DirectX, Microsoft’un video oyunları başta olmak üzere çoklu ortam yazılımlarını rahat, hızlı ve uyumlu şekilde hazırlayabilmek için geliştirdiği bir API yazılım programlama arayüzüdür. Şu andaki en güncel resmi sürüm DirectX 12‘dir.

DisplayPort, Video Elektronik Standartları Kurumu tarafından tavsiye edilen, yeni bir dijital görüntü arayüzü standartıdır.

Sonuç ve Bilgi Özeti

Anakartınızda PCI-Express slotu varsa ve PSU yani Güç Kaynağınız yeterliyse sistem hemen hemen tüm ekran kartlarını çalıştırır. Burada önemli olan donanımların birbirlerini darboğaz yapmaması olayıdır. Yani siz kalkıp 1 GB RAM’ e sahip bir bilgisayara 4 GB’lik bir ekran kartı koymanız darboğaz yapabilir. Bunun için RAM, İşlemci ve Ekran Kartının optimum değerde olması gerekiyor. Aksi halde alacağınız verim daha düşük düzeyde kalacaktır.

Uzun yıllar 135 TL’lik Asus GT630 GDDR3 2GB 128Bit Nvidia GeForce DX11.1 Ekran Kartı kullandım. Bir çok oyunu donmadan kasmadan orta düzeyde oynadım. Daha iyi bir ekran kartı almak istiyorsanız ve sisteminin uygunsa aşağıdakilerden istediğinizi alabilirsiniz. Aşağıda önerdiklerim en çok tercih edilen performansı en iyi ekran kartlarını oluşturuyor.

1- ASUS GeForce GTX1050 Ti GDDR5 OC 4GB 128Bit DX12 Nvidia Ekran Kartı Yaklaşık 900 TL

2- ASUS GeForce GTX1060 DUAL OC GDDR5 3GB 192Bit NVIDIA DX12 Ekran Kartı Yaklaşık 1500 TL

3- ASUS GeForce GTX1080 ROG STRIX GAMING 8GB GDDR5X 256Bit DX12 NVIDIA Ekran Kartı Yaklaşık 4000 TL

4- MSI RX460 4G OC 4GB GDDR5 128Bit AMD Radeon DX12 Ekran Kartı Yaklaşık 650 TL

5- Asus R7 240 O.C GDDR3 4GB 128Bit AMD Radeon DX12 Ekran Kartı Yaklaşık 400 TL

6- MSI GeForce GT730 4GB GDDR3 128Bit Nvidia DX11 Ekran Kartı Yaklaşık 375 TL

7- Asus GeForce GT730 DDR3 2GB 128Bit NVIDIA DX11 Ekran Kartı Yaklaşık 300 TL

8- MSI GeForce GT710 2GB GDDR3 64Bit Nvidia DX12 Ekran Kartı Yaklaşık 200 TL

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı