Bilgi

Hangi Klimayı Almalıyım? En İyi Klima Tavsiyeleri 2018


Bu yazımızda sizlere kısa bir şekilde En iyi Klima Hangisi? En İyi Klima Tavsiyeleri Nelerdir? Hangi Klima Markası Daha İyidir? Hangi Klima Markası Daha Az Yakar? En Az Yakan Klima Markası Hangisidir? En Dayanıklı Klima Markası Hangisi? Hangi Marka Klima Daha Uzun Ömürlü? Hangi Kima Daha Dayanıklı ve En Ucuz Klima Hangisidir? gibi aklınıza takılabilecek soruların cevabını bu yazımızda vermeye çalışacağız.

Klima, soğutma çevrimi kullanılarak bir ortamdan ısı çekmek (yani ortamın sıcaklığını azaltmak), fazla nemini alıp ortama taze hava sağlamak için tasarlanmış sistem veya mekanizmadır. İnsanların bulundukları çevre, ortam içinde sıcaklığın ayarlanabilmesi, bulunulan ortamın konforunu artırır. İnsanın rahat ettiği çevre sıcaklığı bir başka ifadeyle rahatlık sıcaklığı bulunan ortamdaki hava sıcaklığıyla havanın nem oranına bağlıdır. Aşırı nem, aşırı sıcaklıktan daha rahatsız edicidir. Örneğin 40 °C sıcaklık ve % 10 nispi neme sahip bir hava 30 °C sıcaklık % 80 nispi neme sahip bir havaya göre daha iyidir, çünkü nem oranı arttıkça insan vücudunun sıcaklık karşısındaki reaksiyonu yavaşlar. Bu nedenle klimalarda yalnızca havanın soğutulması yeterli olmaz nem oranının da ayarlanması gerekir. Bu işlemlerin yapılmasına klimalandırma veya iklimlendirme denir. Bu amaçla kullanılan cihazlara ise kısaca klima denir.

Bir klima almayı düşünüyorsanız öncelikle bazı temel kavramlar konusunda bilgi sahibi olmanız klima alırken doğru sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır. Piyasadaki klimaların hemen hemen hepsi birbirine benzeyen mantıkla çalışan ve aynı görevi üstlenmiş olan cihazlardan oluşuyor. Klima seçiminde kullanacağınız alanın doğru bir şekilde belirlenmiş olması ihtiyacınızın ne olduğu konusunda net fikir verecektir.

Özellikle bir çok kişi bir klima alacağım ama evin hepsini soğutsun mantığıyla hareket ediyor ki böyle bir şey yok. İster işyeri ister ev kullanımı için alın klimanın kapasitesi arttıkça karşınıza inanılmaz derecede bir fatura çıkacağını unutmayın.

BTU Nedir? BTU Nasıl Hesaplanır?

Şimdi ilk olarak bir klimada bilmeniz gereken kavram BTU. Nereye giderseniz gidin bir klimanın performansı konusunda bize en net bilgiyi veren bu kavramdır.  BTU, (British Thermal Unit) İngiliz Isı birimi anlamına gelmektedir. Kısaca 1 BTU =1055  joules‘dür ve klima satın alırken dikkat edilmesi gereken bir terimdir. Klimalar genel olarak; 9000, 12.000, 18.000, 24.000, 36.000 BTU olarak değerlendirilir. 36.000 BTU bir klimanın kapasitesini göstermektedir. Bu kapasiteler 9’luk, 12’lik, 18’lik, 24’lük, 36’lık şeklinde kısaltılırlar.

BTU değerini yani ısı ihtiyacınızı hesaplamak oldukça kolaydır. Bu hesaplamaya göre çıkacak BTU değerine göre kullanılacak alana en uygun, en verimli  klima modeli tercih edilmelidir. BTU hesabı doğru bir şekilde yapılmalı çünkü bu değere göre klima fiyatları da değişmektedir. BTU arttıkça klimanın değerinin artacağını unutmayın.

Klima BTU Hesaplama Formülü:

Isı İhtiyacı (Btu,h) = Bölge Katsayısı x Soğutma Alanı (m2)

Bölge Katsayısı ise yaşadığınız bölgeye ve şehire göre değişkenlik göstermektedir. Yukarıda verdiğimiz formüle göre hangi bölgede yaşıyorsanız soğutulacak ya da ısıtılacak alan ile bölge Katsayısı’nı çarpıp alacağınız Klimanın BTU değerini bulmalısınız.

Bölge katsayısı daha çok şöyle özetlenebilir.

Klima Bölge Katsayıları:

  • Akdeniz Bölgesi: -445
  • Marmara: -395
  • Ege Bölgesi: -423
  • Güney Doğu Anadolu Bölgesi: – 462
  • İç Anadolu Bölgesi: -346
  • Doğu Anadolu Bölgesi: -308
  • Karadeniz Bölgesi: -385

Örnek vermek gerekirse 20 metre karelik bir salonunuz/oturma odanız var ve Ege Bölgesinde yaşıyorsunuz:

Isı İhtiyacı (Btu,h) = Bölge Katsayısı x Soğutma Alanı (m2)

423 X 20 = 8.460 BTU değerinden az olmayacak örneğin en az 12 BTU’luk bir klima satın almalısınız.

En İyi Klima Tavsiyesi

Klimalar tıpkı bir otomobilde olduğu gibi segment segment üretilirler ve her segmente göre performans ve fiyat değişikliği söz konusu olmaktadır. Bu nedenle klimalar da genel olarak Giriş, Orta, Üst ve Extreme Segment olmak üzere dört kısma ayrılır. Segmentleri birbirinden ayıran temel özellikler; fiyat, performans, malzeme kalitesi ve enerji tüketimi olarak sayabiliriz. Markalara gelecek olursak daha çok Japon firmalarının üretmiş olduğu Mitsubishi Electric, Daikin, Toshiba ve Panasonic markalarının çok tercih edildiğini söyleyebiliriz. Ayrıca bir Çin firması olan Midea klima markasına ilişkin olumlu kullanıcı yorumları olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Burada  karıştırmamanız gereken önemli bir nokta daha var. Mitsubishi markasına ait hem Mitsubishi Electric hem de Mitsubishi Heavy adlı iki marka bulunuyor ve bunlar birbirine çok benzediği için karıştırmamanız gerekiyor. Tercihiniz söz konusu olacaksa Mitsubishi Electric biraz daha iyidir diyebiliriz.

Klimalar arasında performans ve kalite olarak şöyle bir sırlama yapabiliriz:

Mitsubishi Electric >>> Daikin >>> Toshiba >>> Panasonic >>>  Midea

Birçok dünya devi klima üreticisi günümüzde inverter klima üretmektedir. -15 derecede bile performans veren klima türüdür. Bugün Avrupa Birliği üyelerinde satışı yasaklanan B Enerji Türü klimalara oranla %50 ila %70 oranda daha az enerji harcarlar. 2007 ve 2008 yılları arasında yaygınlaşma eğilimi gösteren ve 2010 yılı itibarı ile %99 oranında bütün markaların ürettiği bu klima tipi için bu terim birçok ülkede kullanılmaktadır.

Klima Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Hususlar Nelerdir?

Fiyat: Klima satın almadan önce ilk yapmanız gereken temel şey; klima bütçenizi ne bir şekilde belirlemek olmalıdır. Tercih edeceğiniz klimanın hem fiyatı hemde performansı uygun seçilmelidir. Ayrıca klimanın uzun yıllar arıza çıkarmadan verdiğiniz paraya değmesi çok önemlidir. Bu nedenle teknik servisi olan ve marka değeri yüksek olan klima tercih edilmelidir.

Mevsim: Klimayı ne zaman için alacağınız çok önemli. Yani yazlık mı, kışlık mı olarak kullanacaksınız? Çünkü her iki özelliği iyi olan klimalar olsa da  bazı klimalar ısıtmada, bazı klimalar ise soğutmada iyidirler.

Enerji: Klimanın enerji kategorisinin seçimi çok önemlidir. Çünkü hiç kimse  alacağı klimanın fazla elektrik harcamasını istemez. A+++ sınıfı klimaları tercih etmeniz önemlidir. Çünkü bu hem yüksek performans hem de az fatura demektir.

Klimalardaki COP ve EER Değerleri Nedir?

COP, Performans Katsayısı anlamına gelir. Klimanın bir birim enerjiyle kaç birim ısı değeri ürettiğini ifade eder. A enerji sınıfından olan klimaların COP değeri 3.60 ve üzerindedir. COP değeri, 3.60’ın ne kadar üstüne çıkarsa klimanız o kadar az elektrik harcayarak yüksek verimle ısıtır.

EER ise, Enerji Tasarruf Oranı anlamına gelir. EER değerinin yüksekliği klimanın daha az enerji harcayarak o kadar çok soğutma yapmasını sağlar. 3,20 ve üzerindeki değere sahip EER klimalar, A enerji sınıfına sahiptir.

Klimalar, Enerji Sınıflarına göre AC Motor ve DC motor olmak üzere genel olarak 2’ye ayrılırlar. AC olanlar yani bilinen adı ile B Tipi Klimalar eski tip elektrik sistemi ile çalışırlar. Elektrik tüketimleri yüksektir ve bu nedenle AB ülkelerinde yasaklanmıştır. DC Motor yani bilinen adı ile inverter klimalar ise yukarıda da bahsettiğimiz üzere elektrik akımından çektikleri az elektrik ile maksimum verim sağlarlar.

Klima modelleri ise ikiye ayrılmaktadır. Süper Invertech ve Süper Inverter Klimalar.

Süper Inverter Klimalar; -15 dereceye kadar soğutma yapabilirler ve %50’ye varan enerji tasarrufu sağlarlar.  2007 yılında pazara sürülen bu ürünler oldukça yaygındır. Inverter klimaları neredeyse tüm markalar üretmektedir.

Süper Inverter Klimalar: Süper Inverter klimalar; -15 dereceye kadar soğutma yapılabilen enerji tasarruflu ve oldukça yaygın ürünlerdir.

Süper Invertech Klima: Süper Invertech klimalar ise bir nevi akıllı klimalardır ve oldukça performanslıdırlar.

Şehir, Kullanım Alanı ve Amacı: Alınacak klimanın hangi şehir, mekan, hangi kat, alanın ölçüleri, izolasyonu ve ne kadar süre kullanılacağı önemlidir. Bütün bunlar sizin BTU  yani ısı ya da soğutma ihtiyacınızı belirlemektedir.

Kaynak:

1 Yorum

1 Yorum

  1. Enes

    21 Ağustos 2020 at 13:52

    Carrier ve Toshiba klimalar arasında kararsızım hangisini tavsiye edersiniziz?https://www.alarko-carrier.com.tr/tr/kategori/klima

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı