Bilgi

Hangi Marka Laptop Almalıyım? (2018)


Herkese Merhaba. Bu yazımızda –kısaca- Hangi Marka Laptop Almalıyım? Sorusuna cevap vermeye çalışacağız. 2018 Yılında doların değer kazanması ile beraber elektronik ürünlerde fiyatların arttığına hep birlikte tanık olduk. Dolar biraz düşsün uygun bir fiyata laptop alırım düşüncesi hepimizde var. Sanırım dolar pek düşeceğe benzemiyor. Durum böyle iken deyim yerindeyse biraz daha “ince eleyip sık dokumak” gerekiyor.

Bir laptop satın almak istediğinizde ihtiyacınıza yönelik bir modeli tercih etmek için bazı kavramları bilmeniz gerekiyor. Bir laptopun ne kadar performanslı olduğunu belirleyen üç ana donanım birimi kuşkusuz işlemci, ram ve ekran kartı olduğunu söyleyebilirim.

İşlemci dediğimiz şey aslında bilgisayarın beynidir. Tüm matematiksel işlemleri gerçekleştiren bu donanım biriminde karşımıza AMD ve İntel işlemci şeklinde iki türü çıkıyor. Bu iki işlemci türünün birbirlerine karşı üstünlükleri bulunuyor. Dünyada en çok tercih edilen işlemci türü İntel olmasına karşın AMD işlemcileri de bir çok bilişim otoritesinin beğenisini kazanmış durumda. Hangi kullanıcı olursa olsun bilgisayarının AMD veya İntel olmasının aslında pek bir önemi yok. Bize sağlayacağı performans ve hız hangisi üstünse o tercih edilmelidir. Özellikle İntel işlemci tarafında i3, i5i i7 işlemciye sahip bazı laptoplar kafa karışıklığına sahip olabilmektedir. Burada i7 işlemci sanki i5’ten daha üstünmüş gibi bir algı söz konusudur. Ancak durum her zaman böyle değildir. Yani her zaman i7 işlemci i5’ten üstün değildir. İşlemcinin mimarisi ve sahip olduğu özellikler işlemci kalitesini belirleyen önemli bir unsurdur. Bu nedenle benim laptopum i7 işlemci o zaman daha iyidir diye bir şey söz konusu değildir. Sadece işlemcinin i3, i5i i7 kısmına bakıp değerlendirmek yanlıştır. Hem işlemcinin özelliği hemde sahip olduğu diğer (ram, ekran kartı, anakart, hdd) donanımlara birlikte değerlendirmek gerekiyor.

RAM dediğim şey ise bilgisayarın hafızası. Yaptığınız tüm işlemleri hafızasında tutup işlemciden gelen komutlara göre değerlendiriyor. RAM hafızasının gücünü belirleyen ilk şey RAM kapasitesidir. Bunlar genellikle 2 GB, 4 GB, 6 GB, 8 GB veya 16 GB -veya üstü- şeklinde etiketlerde görüyoruz. Ama burada kapasite tek başına bir şey ifade etmiyor.  RAM kapasitesi ile birlikte “RAM Frekansı” yani “Hafıza Bus Hızı” ram performansını etkileyen önemi bir unsurdur. Karşımıza RAM ayrıntısında 1333, 1600, 2333 ve 2400 Mhz şeklide RAM frekanslarını görüyoruz. Örneğin 4 GB 2400 Mhz RAM, 4 GB 1600 Mhz RAM’den daha üstündür. Haliyle fiyat farkı meydana getirmektedir.

Ekran Kartı (GPU) ise bilgisayarın görüntü vermesini sağlayan bir donanım birimidir. Günümüzde ekran kartları için GPU üreten Nvidia ve AMD gibi iki büyük firma bulunmaktadır. Nvidia ve AMD aralarındaki artan rekabetten dolayı her geçen gün GPU mimarilerini güçlendirmekte ve kapasitelerini arttırmaktadır. Eğer bir oyuncu iseniz ekran kartı özelliğinin yüksek olması sizin için ekstra bir avantaj olacaktır. Ekran kartı kapasitesi de karşımıza 2 GB, 3 GB, 4 GB, 6 GB şeklinde çıkmaktadır. Aynı RAM’lerde olduğu gibi kapasite tek başına bir şey ifade etmiyor. Yani kalkıp 2 GB Ekran Kartı 4 GB Ekran Kartından iyidir diye bir şey söylemek doğru olmaz.  Ekran Kartının çekirdek hızı, hafıza hızı, bellek veriyolu genişliği, transistör sayısı gibi özellikler ekran kartının ne kadar iyi olduğu gösteren değerlerdir. Özellikle oyun oynamayı seven veya grafik programları ile uğraşan biri iseniz bellek veriyolu genişliği (64, 128, 256, 512 Bit) özelliğine dikkat etmeniz gerekiyor ki oyuncular için tercihen 128 Bit ve üzerinde bir laptop satın alınmalıdır.

Laptop konusunda diğer bilmeniz gereken bir kavram HDD (Sabit Harddisk) veya SSD (Solid State Drive) olayıdır. Genellikle yeni nesil laptoplarda bunlardan biri veya her ikisi birlikte bulunuyor. SSD Diskler yeni nesil kapasite birimleri (depola) olup daha hızlı, sessiz ve dayanıklı olduğundan genellikle tercih edilir. Ancak fiyatları biraz pahalı olduğundan halen HDD’ler en çok tercih edilen depolama birimleridir.  HDD’ler SSD’lere göre içerisinde mekanik –hareketli- parçalar olduğundan sesli çalışırlar. Ancak SSD’lerde herhangi bir hareketli parça bulunmaz. Tıpkı USB bellekler gibi sessiz çalışırlar. Yazma okuma hızları SSD’ler oldukça yüksektir. Örneğin bilgisayarın açılışı, bir oyunun veya programın yüklenişi oldukça hızlı gerçekleşir.

Bir laptop satın almak istediğinizde karşınıza FreeDos gibi bir terim çıkar. FreeDos bilgisayarlarda işletim sistemi yoktur ve bu nedenle daha ucuzdurlar. FreeDos bir laptopu açtığınızda siyah bir ekran çıkar ve hiçbir işlem yapamazsınız. Bunun için Windows 8, 10 gibi bir işletim sistemi yüklemeniz gerekecektir. Bu yükleme işlemine ise kısaca format atma diyoruz. Eğer format atmadan anlıyorsanız veya çevrenizde anlayan biri varsa alacağınız laptop 250-500 TL aralığında daha ucuza gelecektir. Ancak şunu unutmayın doğru bir format atmadığınız sürece tam performans alamayacaksınız.

Bazı laptoplarda DVD/CD oynatıcı opsiyonel olabiliyor. Yani DVD/CD sürücüsü olmayabiliyor. Eğer DVD/CD ile uğraşan biri iseniz ya bu özelliği olan bir laptop alacaksınız veya –yoksa- taşınabilir bir DVD/CD oynatıcı alacaksınız. Bu taşınabilir DVD/CD oynatıcılar USB kısmına takılarak çalışırlar.

Marka olarak kaliteli bilinen bir ürün almanızı her zaman tavsiye ediyorum. Adı sanı belli olmayan bir laptop başınızı ağrıtabilir. Çünkü elektronik ürünler biraz şans işi ve bozulma eğilimi gösterirler. Aldığınız laptop sorun çıkarttığında muhattap alabileceğiniz bir müşteri temsilcisi bulmanız oldukça önemli. Unutmayın ki donanımlardaki en ufak bir sorun performans kaybına neden olacaktır.

Dünyanın en iyi 10 laptop markasına baktığımızda 2018 yılı itibariyle Lenovo, HP, Dell, Acer, Asus, Microsoft, Apple, Razer, MSI ve Samsung ilk 10’daki sıralamayı oluşturuyor. Tabi bu sıralama aşağıda tablosunu gördüğünüz üzere araştırma şirketleri tarafından inceleme, tasarım, teknik destek, innovasyon ve performans özellikleri dikkate alınarak hazırlanıyor.

Türkiye’de en çok tercih edilen laptop markalarına baktığımızda ise Lenovo, HP, Asus, Apple, Toshiba, Samsung vb. markalar olduğunu görüyoruz. Sormak istediğiniz yorum, görüş ve önerilerinizi yorum kısmında bize iletebilirsiniz. Laptop tavsiyesi almak için bütçenizi yazarsanız kısa zamanda cevap vermeye çalışacağım.

Selametle.

14 Yorum

14 Yorum

  1. Tufan Oral

    20 Mayıs 2018 at 14:00

    4.000 TL civarında bir bütçe ayırarak oyun için de kullanmayı düşündüğüm bir notebook almak istiyorum.

    Ayrıca zaman zaman video kaydederek internete yüklüyorum.

    Bana hangi notebook u almamı tavsiye edersiniz.

    Teşekkürler

  2. Adnan

    21 Temmuz 2018 at 10:33

    2500 tl bütçe var oyun word exel pair pont ve film seyretmek için hangisi daha iyidir

  3. Can

    13 Ağustos 2018 at 18:23

    Merhaba, Mimari ofisimizde kullanmak üzere 3D görselleştirme ve render için laptop almak istiyoruz.Kullancağımız programlar Sketchup,Vray,Lumion,PS,Archicad,İn Design ağırlıklı olacaktır.
    Ortalama bütçemiz 8-10 bin TL arasında düşünüyoruz ancak performans odaklı %10 civarlarında artış yapabiliriz.Tavsiyelerinizi bekliyorum,şimdiden teşekkür ederim.

    • Cüneyt Çağala

      13 Ağustos 2018 at 18:48

      merhaba. dolar son günlerde biraz uçtuğundan fiyatlarda artış söz konusu olduğunu söyleyebilirim. grafik tasarım söz konusu olduğunda ekran boyutu büyük ve grafik performans değerleri üst düzey bir ürün almanızı tavsiye ediyorum. özellikle “gaming serisi laptopların” kullanmayı düşündüğünüz programları rahatlıkla çalıştıracağını söyleyebilirim.

      Benim tavsiyem ilk olarak, MSI GF72 Laptop. Buradan “tıkla” ürünü inceleyebilirsiniz. Tasarım olarak biraz kaba gelebilir. Ancak performans olarak kesinlikle üst düzey bir laptop. MSI Kalitesi konusunda hemen hemen herkesin hemfikir olduğunu belirteyim.

      İşlemci: Intel Core i7 7700HQ – 2.8 GHz (Turbo Max 3.8 GHz) 6 MB Önbellek
      Ram: 8GB DDR4 2400Mhz (Maks. 32GB)
      Harddisk Kapasitesi: 1 TB SATA (7200 Rpm) HDD + 128 GB SSD
      İşletim Sistemi: Windows 10
      Ekran Karti: NVIDIA GeForce GTX 1050 Tİ 4 GB GDDR5
      Ekran Özelliği: 17.3″ Full HD LED (1920 x 1080)

      Tasarıma biraz daha dikkat ediyorsanız Lenovo Legion Y520 almanızı öneriyorum. Kendimde yaklaşık 8 yıldır Lenovo kullanıcısıyım. Performans ve kalite anlamında üstüne yok diyebilirim. (Tıkla

      Bu modeli daha ucuza bulmanız mümkün, ancak donanım özellikleri aşağı çekilerek daha düşük fiyata satıldığını belirtelim. Özellikle RAM, HDD kapasitesi veya GeForce GTX 1050 Tİ yerine GeForce GTX 1050 satıldığını farkedebilirsiniz.

      İşlemci: Intel Core i7 7700HQ – 2.8 GHz (TurboMax 3.8 GHz) 6 MB Önbellek
      Ram: 16 GB DDR4 2400 MHz (Max 32 GB)
      Harddisk Kapasitesi: 2 TB SATA (5400 Rpm) HDD + 256 GB SSD
      İşletim Sistemi: Windows 10
      Ekran Karti: NVIDIA GeForce GTX 1050 Tİ 4 GB GDDR5

      • Serdar

        17 Ağustos 2018 at 06:44

        Merhaba , ben şuan Anerikadayım ve bir laptop almak istiyorum . Arkadaşım bana Acen şu özllikte bilgisayarını gösterdi
        Acer – 17.3″ Refurbished Laptop – Intel Core i7 – 16GB Memory – NVIDIA GeForce GTX 1070 – 1TB HDD + 256GB SSD – Black
        Fiyatı 1300 dolar , sizce bu bilgisayar iyi midir , bazı arladaşlarım acer’in dayanaklı bir bilgisayar olmadığını söylüyor yardım ederseniz sevinirim

  4. Serdar

    17 Ağustos 2018 at 06:47

    Merhaba ben şuan Amerikadayım ve bir laptop almak istiyorum arkadaşım bana Acer’in şu bilgisayarını önerdi
    Acer – 17.3″ Refurbished Laptop – Intel Core i7 – 16GB Memory – NVIDIA GeForce GTX 1070 – 1TB HDD + 256GB SSD – Black
    Sizce bu bilgisayar iyi midir , bazı arkadaşlarım Acer’in dayanaklı bir bilgisayar olmadığını söylüyor , yardım ederseniz sevinirim

    • Cüneyt Çağala

      18 Ağustos 2018 at 15:01

      acer kaliteli bir bilgisayardır. ülkemizde teknik servis konusunda sıkıntı yaşayanlar genelde bu marka kötü diyebiliyor. ancak global düzeyde beğenilen ve tercih edilen bir marka. acer, tayvan merkezli bir bilgisayar ve donanım üreticisi. HP ve Dell‘in ardından dünyanın en büyük bilgisayar üreticilerinden biri. ayrıca bahsettiğiniz model performansı yüksek ve grafik değerleri yüksek olan program ve oyunları rahatlıkla çalıştırıp kullanabilirsiniz. beğendiyseniz almanızda hiçbir problem yok. alternatif asus, lenovo, dell, msi bakabilirsiniz. ayrıca bütçeniz yeterliyse bir mac almanızı tavsiye ederim.

  5. Seken Sevda Esentürk

    20 Ekim 2018 at 10:58

    Merhabalar.Seyahate uygun,iş için kullanacağım sürekli raporlama,fazlasıyla dosya yükleme yapabileceğim,hafif ama usb ,HDMI gibi girişleri olan hızlı bir bilgisayar önerisine ihtiyacım bütçe olarakta 6000 tl ye kadar uygun olacaktır.

    Yardımınız için teşekkürler.

  6. Furuk

    7 Mayıs 2019 at 20:34

    Merhabalar.bütçem 6k max.Laptop kullanma amacım ise çoğunlukla photoshop,netflix ve internette o an aklımda ki bir konuyu araştırmak.Sık olmasada oyun oynamayı da severim saatlerce olmasada 1-3 saat oynayabilirim.Bunları dikkate alarak sizce hangi laptopu almalıyım

    • Mustafa

      3 Nisan 2020 at 22:59

      Kardeşim öncelikle iyi akşamlar okuyan üniversiteli biri besleme diyeti sosyoloji bınları işine yarayacak 2000/ve 2500 arası diz üstü bilgisayar ne marka önerirsiniz yardımcı olursanız sevinirim

  7. Tuba

    21 Mayıs 2019 at 17:02

    Merhaba ben HP bir marka notebook almayı düşünüyorum 2500 civarı bi fiyatı var bu markayla ilgili ısınma problemi var diye çok yorum okudum doğru mu bu yardımcı olur musunuz?

  8. Mehmet Ozyurt

    16 Kasım 2019 at 12:01

    Öğrenci icin olmakla beraber uzun vadede istiyoruz. Yani lise ile beraber üniversite hayatını da geçirsin istiyoruz. Video duzenleme, sunum yapma, hatta belki python gibi bazı yazılım programları da yüklenecek. Marka olarak lenovo aklımızda ancak huawei, apple, dell hangisini almak lazım bilemedim. Marka yani sıra modeller arasi da kafa karışıyor. Bütçe olarak 6bine kadar cikariz gibi duruyor.

  9. Mehmet

    1 Eylül 2020 at 00:06

    Teşekkürler 2000 – 2500 arası öğretmenim 4 tane okula giden çocuğum ar onların ödevleri ve film için

  10. Mehmet

    1 Eylül 2020 at 00:08

    Bilgisayarı aktif kullacağım
    Yorumlarınızı bekliyorum

    Selametle

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı