Bilgi

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) – Hipotansiyon (Düşük Tansiyon) Nedir?


Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)

Bireyin arterial kan basıncının, bir süre ve devamlı olarak normal değerlerin üzerinde olmasıdır. Hipertansiyonda sadece sistolik ya da diastolik basınçta yükselme olabileceği gibi her ikisi birden de yükselebilir.

Tek ölçüm sonucu tansiyonun yüksek çıkması, kişinin hipertansiyon hastası olduğu anlamına gelmez Hipertansiyon hastası diyebilmek için en az üç aynı koşulda ve günde en az üç kez tansiyon ölçümü yapılması gerekir.Hipertansiyon toplumumuzun en önemli sağlık sorunlarından biridir. Dünya Sağlık Örgütü, yetişkin bireylerde hipertansiyon için sınır değeri, 140/90 mmHg olarak belirlemiştir.

Hipotansiyon (Düşük Tansiyon)

Bireyin arterial kan basıncının. normal değerlerin altında olmasına,hipotansiyon denir. Genellikle sistolik kan basıncının 90 mmHg’nin altında olması hipotansiyon olarak kabul edilir; ancak bu değerler bazı bireylerde hiçbir rahatsızlığa neden olmaz. Böyle durumlarda da bu sonuç normal olarak kabul edilebilir.

Ortostatik Hipotansiyon

Bireyin aniden ayağa kalkması ya da yatma pozisyonundan oturur pozisyona geçmesi ile periferik (çevresel) damarlardaki vazodilatasyon hemen eski haline gelemez. Beyin kanlanması azalır ve hipotansiyon gelişir. Bu duruma, ortostatik hipotansiyon denir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı