Bilgi

İnternet Ortamında Kişisel Bilgilerin Korunması


Bu makalemizde internet ortamından kişisel bilgilerin korunması ile ilgili bilgi vermeye çalışacağız. Eğer akıllı bir telefona, tablete veya bir bilgisayara sahipseniz en etkin güvenlik önlemlerinin alındığı internet ortamında kişisel verilerinizin risk altında olduğunu unutmayınız. Hiçbir zaman %100 güvenlikli bir internet alanı yoktur.

Bilgisayarınızın Güncellenmesi: Bilgisayarınız her zaman kullandığı işletim sistemine ait en son güncellemeleri yüklenmiş bir şekilde olmalı ve update (güncelleme) ayarları açık olmalıdır. Çünkü bir işletim sistemi ortaya çıkan açıkları sürekli yeni güncellemelerle kapatmaktadır.

Antivirüs Kurulumu: Bir bilgisayar için antivirüs olmazsa olmazlardandır. Truva atları, worm, spyware, casus yazılımlar v.s bilgilerinizi çalmak, ağınızı yavaşlatmak veya bilgisayarınıza zarar vermek için hazırlanmış özel programlardır. Bazen bir web sitesinden, bir programdan veya kullandığınız USB Bellekten bulaşma ihtimali her zaman bulunmaktadır. Genellik bir çok kişi crackli dediğimiz korsan antivirüsleri kullanmaktadır. Ancak size tavsiyem bunlardan uzak durmanız ve ücretli almak gibi bir seçeneğiniz yoksa Avast, Norton, Avira gibi bir ücretsiz antivirüs kullanmaktır. Korsan antivirüsler başlıbaşına bir virüs olduğunu gibi aynı zamanda tam koruma sağlamadığını hatırlatmakta fayda var.

Korsan Oyun/Program Kullanmama: Özellikle korsan oyun ve programların içerisine hackerlar tarafından yerleştirilen özel yazılımlar sayesinde girdiğiniz internet sitesinden tutun, klasörlerinizin kopyalanması, içeriğinin değiştirilmesi v.s gibi hemen hemen bir çok işlem yapılabilmektedir. Bu nedenle siz siz olun bu programları kullanırken iki kez düşünün. Özellikle adı sanı bilinmeyen uygulama, program ve oyunlardan uzak durun.

USB Bellek Kullanımı: Önünüze gelen her Harddisk veya Flash (USB) Belleği kullanmamanızı tavsiye ediyoru. Özellikle worm (solucan) dediğimi virüs tipleri bir kere bulaştığında otomatik olarak kendini çoğaltma özelliğine sahiptir. Bunlardan kurtulmak bir hayli zor olduğundan mümkün olduğunca başkasına ait USB/Harddiski bilgisayarınıza takmayın.

Bilgisayara Şifre Koyun ve Ağ Paylaşımına Kapatın: Bilgisayarınızda muhakkak şifre olsun. Ayrıca ağ paylaşımlarınıza mümkünse kapalı konumda olsun. Çünkü açık olduğunda aynı ağda bulunan kişilerin dosyalarınıza erişme ihtimali ortaya çıkar.

Halka Açık Kablolu veya Kablosuz İnternet Kullanımı: Bir cafeye, otele veya halka açık olan bir yerde görevliden genellikle ilk istenilen şey wifi şifresidir. Bu konuda size net olarak şunu söyleyebilirim. Bu tarz ağlarda siz siz olun çok önemli bilgilerinizi (banka, alışveriş, kişisel bilgiler) paylaşmayın. Çünkü söz konusu ağ özel yazılımlar tarafından veya gelişmiş firewall cihazları tarafından denetleniyorsa gönderdiğiniz mailin bile başkaları tarafından okunma ihtimali var. Bu nedenle çok gerekmedikçe gizlilik veya kişisel bilgi içeren bu tarz yerlerde erişim sağlamayın.

Bilgisayarda Bilgi Saklama: Bilgisayarda özel bilgi saklamanın pek bir mantığı yok. Çünkü bilgisayarın şifresi 10 saniyede kırılabilir. Eğer çok özel bilgileriniz varsa bunları drive dediğimiz bulut sisteminde telefon ile doğrulma kullanarak (Google Drive, One Drive gibi) saklayın veya bir USB/Harddiski Bitlocker şifreleme ile şifreleyerek saklayın. Bu şu anda dünyadaki en güvenli bilgi saklama yöntemlerdir. Bulut sisteminde kişi şifrenizi bilse bile telefonla doğrulama seçtiğiniz için telefonunuzada ekstra bir kod gelir. Bitlocker ise kırılması imkansız bir şifreleme tekniğidir. USB veya Harddiski bu şekilde şifrelediğiniz bu sürücüleri her bilgisayara taktığınızda sizden şifre ister. Bu nedenle dünyanın en güvenli saklama alanıdır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı