Bilgi

İnternet Sitesi Nasıl Açılır?


Bu yazımızda “internet sitesi nasıl açılır?” sorusuna kısaca yanıt vermeye çalışacağım. Eğer bir internet sayfası açmaya karar verdiyseniz bilmeniz gereken bazı kavramlar. Şimdi bunları sırasıyla -çok uzatmadan- kısaca anlatmaya çalışayım. Anlamadığınız herhangi bir yer varsa yorum kısmından bana ulaşabilirsiniz.

1- İlk olarak yapmanız gereken bir alan adı satın almak. Şu anda kullandığım www.tech-worm.com gibi. Eğer boşta bir isim varsa dilediğiniz bir alan adını alabilirsiniz. Sonundaki .com, .net, .org vs. olayı size kalmış. Ancak bazılarını resmi belge göstermek zorundasınız. Örneğin .org ile biten bir alan adı almak istiyorsanız bunun için bir belgeye sahip olmanız gerekiyor. Mesela .pol olanları sadece emniyet kullanabilir veya sonunda .gov olan internet sitelerini sadece devlet kurumları alabilir. Alacağınız .com, .com.tr, .net, .info, gibi sonlu internet siteleri için herhangi bir belge göstermenize gerek yok. Diyelim ki www.begendinizisim.com adını almak istiyorsunuz. Bunun için yüzlerce firma var. Bunlar aracı firmalar ve sizin adınıza bu işlemleri yapıyorlar. Herhangi bir firmanın (Örneğin; isimtescil.net, idealhosting.net.tr, turhost.com) internet sitesinden alan adını rahatlıkla online (kredi kartı ile) satın alabilirsiniz. Fiyatlar bir adet alan adı için sonundaki .com, .net vs. ye göre değişiyor. Eğer .com uzantılı bir alan adı alacaksanız yıllık yaklaşık 50 TL gibi bir ücret ödemek durumundasınız.

2- Alan adı alma işleminiz tamamsa dosyalarınızın, bilgilerinizin, yazılarınızın barınacağı bir hosting almalısınız. Hosting dediğimiz şey “barındırıcı” anlamına geliyor. İsterseniz alan adı aldığınız firmadan satın alabilir veya farklı bir firmadan daha uyguna alabilirsiniz. Ancak tavsiye edilen alan adı ile hostingi aynı yerden almanız her zaman sizi daha avantajlı duruma getirecektir. Firmalar server/sunucularından size sanki bir bilgisayar tahsis ediyorlarmış gibi bir alan verirler. Bu alanın işlemcisi, rami, kapasitesi gibi özellikler bulunuyor. Size verilen alanlar yani hostingler paket paket satılıyor. Eğer ilk defa açacaksanız başlangıç paketlerinden birini tercih edebilirsiniz. Bunun size yıllık maliyeti 100 TL gibi bir ücreti olacaktır. Ancak siteniz büyüdükçe yeni paketlere geçmeniz gerekecektir. Bu paketlerde daha fazla ziyaretçi için işlemci, ram ve disk kapasiteleri yükseltilir. Aksi halde sitenize yığılma olduğundan siteniz kilitlenemeye donmaya başlayacaktır.

3- Alan adı ve hostingi aldıysanız karar vermeniz gereken şey nasıl bir tema kullanacağınızdır. Bazı temalar hazır içerik sistemi dediğimiz CMS ile yapılmışlardır. Bunlar WordPress, Joomla, Drakul’u örnek gösterebiliriz. Bunlar (.php ile yapılanlar) Linux hostinglerde çalışırlar. Yani hosting alırken eğer CMS gibi içerik yönetim sistemi kullanacaksanız o zaman Linux Hosting almalısınız. Yok eğer ben .ASP ile yapılmış bir site teması alacağım veya kullanacağım diyorsanız o zaman Windows Hosting alacaksınız. Ki zaten satın aldıktan sonra Linux’u Windows’a veya Windows’u Linux Hostinge çevirebilirsiniz. Buna problem yok.

4- Siteler kendi içerisinde statik ve dinamik web siteler şeklinde ikiye ayrılırlar. Statik web sitelerinde içerik pek değişmez. Örneğin kişisel tanıtım sayfaları, bir işyerinin web sitesi gibi. Dinamik web siteler ise sürekli içeriği değişen ve yeni içerikler eklenen sitelerdir. Eğer açacağınız site içeriği sabit ise bunu herhangi bir firmaya daha ucuza yapabilirsiniz. Yok eğer içeriği değişen dinamik bir web siteniz olacaksa (haber, blog, spor vs.) o zaman bu işe biraz hakim olmanızda fayda var. Çünkü sürekli yeni hatalarla karşılaşacaksın. Özellikle bir sitenin temel çalışma mantığına hakim olmanız gerekiyor.

5- Örneğin hızlıca bir internet sitesi kurmak istiyorsunuz. Bunun iki yolu var. Birinci yol bir site üzerinden bedava site kurabilirsiniz örneğin tr.site123.com veya www.bedava-sitem.com sitesinden. Ancak burada tech-worm.com şeklinde bir alan adı alamıyorsunuz. Alacağınız web sitesi tech-worm.tr.gg gibi bir şey olacaktır. Bu siteye giriş yaptığınızda hemen kayıt olup sitenizi basit bir şekilde kurmaya başlayabilirsiniz. Özellikle amatörler, yeni başlayanlar, geyik olsun veya sitem var diye hava atmak isteyenler buralardan site sahibi olabilir. İkinci yol olarak profesyonel bir web sitesini hızlı bir şekilde açmanın en kolay kolay bir wordpress sitesidir. Bunun için yukarıda bahsettiğim firmalardan veya farklı bir firmadan alan adı ve hosting satın alın. Ardından size verilen kullanıcı adı ve şifre ile firmanın müşteri/kullanıcı girişine giriş yapın ve burdan sitenizin C-Panel (veya VHM Panel) -kontrol paneline- giriş yapın. Burada bir veritabanı, kullanıcı adı oluşturup eşleştirin. Buradan https://tr.wordpress.org/ sitesinden wordpress şablonunu hostingte bulunan alanınıza yükleyip siteyi kurun. Site kurulum işlemi olabildiğince basittir.Yapamazsanız hosting firması size hazır hale getirecektir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı