Bilgi

İşlemci Nedir?


CPU (Central Processing Unit-Merkezi İşlem Birimi) yani işlemci bilgisayarın beynidir tüm işlemler onun sayesinde yapılır. Bilgisayarın birimlerinin çalışmasını sağlayan bu birimlerin veri akışını düzenleyen,görevlerini yerine getiren parçadır. İşlemci hesaplama yapacağımız durumda ‘’aritmetik ‘’ ,  bir şey yapmaya karar verdiğimizde  ise ‘’mantık’’ kısmını devreye sokar.

İşlemci sadece bilgisayarlarda bulunmaz. Bugün kullandığımız birçok elektronik eşya örneğin; çamaşır makinası, bulaşık makinası, televizyon yani kısaca tüm otomatik aletlerde bulunur. Bu aletlerin işlevlerini yerine getirmesi işlemciye bağlıdır.  İşlemcinin görevinden ne işe yaradığından örnek verirsek 2 ve 5 i topla komutunu verdiğimizde işlemci aritmetik zekasını devreye sokar bu rakamları toplar ve bize iletir. . Bilgisayarlarmızın hızlılığı ve herhangi bir işlem yapma yeteneği işlemciye bağlıdır. Ayrıca işlemciye ne yapılmasını komutunu veren bir program olmasa, işlemci bir işe yaramaz .

İşlemci ilk olarak 1971 yılında Intel 4004 mikroişlemcisi adında İNTEL firması tarafından piyasaya sürülmüştür. O tarihten bu yana birçok çeşit ortaya çıkmıştır. Günümüzde kullanılan işlemci çeşitleri 16, 32, 64 ve 128 bitlik işlemcilerdir. Mikroişlemciler milyonlarca transistörden oluşur. İşlemci en basit sayma sistemi olan ikilik düzen yani 0 ve 1 sayılarını kullanmaktadır.

İşlemciler ikiye ayrılır :  Slot tipi işlemci ve Soket tipi İşlemciler

Slot tipi işlemciler, kasanın üzerine monte edilebilen dikdörtgen kutulu kart şeklindedir. Günümüzde ise artık üretilmemektedir.

Soket tipi işlemciler ise kare şeklinde üretilmiş işlemci türleridir.Üst ve alt yüzeyi olarak 2 kısımdan oluşur üst kısmında üretici firmanın logo ve ismi bulunurken alt kısmında ise CPU nun çeşidine göre pin ve iletim noktası bulunur.  Sonuç olarak işlemci bilgisayarımızın ana beynidir ve her türlü işlemi onun yardımıyla görür.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı