Bilgi

Kablolu ve Kablosuz Oda Termostatı Montajı Nasıl Yapılır?


Termostat, sıcaklığı istenen değerde sabit tutabilen bir tür kontrol araçlarıdır. Sıcaklıktaki değişim, termostattaki duyarlı bir parçaya tesir ederek bunun elektrik veya basınç sinyali göndererek bir ısıtma veya soğutma sistemini kontrol etmesini sağlar. Termostat binalarda, su ısıtmalarda, kombilerde, fırınlarda, elektrik ütülerinde, otomobil radyatörlerinde ve önceden belirlenen sabit sıcaklığın gerekli olduğu cihazlarda yaygın olarak kullanılır.

Kablolu Oda Termostatı Montajı Nasıl Yapılır?

Öncelikle elektrik tesisatı konusunda bilgi sahibi değilseniz bir kombi servisinden veya elektrikçiden destek almanızda fayda var.

Kablolu Oda Termostatı montajında ilk yapacağınız işlem oda termostatını yerleştireceğiniz odanın/alanın seçimi ile başlar. Bu alan genellikle evde yaşamın en fazla sürdüğü yer olan oturma odası veya salon gibi alanlardır. Doğru ve sağlıklı bir sıcaklık kontrolü sağlamak için oda termostatları, yerden yaklaşık 1,5-2 m. yüksekliğe, hava akımının olmadığı bir noktaya ve mümkünse bir duvara montajı yapılmalıdır. Isı kaynaklarına (radyatör, kalorifer vb.) , direk güneş alan yerlere ve kapı pencere kenarlarına kesinlikle konulmamalıdır. Bu şekilde ısı alan bir noktaya konulduğunda yeterli performans elde etmeyeceğinizi hatırlatmak isterim.

Oda termostatı verdiğimiz kriterlere uygun bir yere montajı yapıldıktan sonra aşağıdaki fotoğrafta gösterilen şekilde kabloları bağlanır ve oda termostatı kısmı bağlantısı tamamlanmış olur.

Hemen hemen bütün kombilerde sonradan bağlanacak bir oda termostatı için aşağıdaki örnek fotoğrafta görülen ve kısa devre edilmiş  halde bulunan bir oda termostatı köprüsü  bulunmaktadır. Oda termostatı kullanılması durumunda,  kısa devre edilmiş olan kablonun iki ucu sökülmek suretiyle, yerine oda termostatı bağlantısından gelen kablo (min. 2×0,75 mm2 kesitli) uçları bağlanır. Böylece kablolu oda termostatı montajı  kombi tarafı bağlantısı da tamamlanır ve artık oda termostatı kullanıma hazır durumdadır.

Kablosuz Oda Termostatı Montajı Nasıl Yapılır?

Aşağıda vereceğimiz  Kablosuz Oda Termostatı ile ilgili bilgiler Plussmart ve Ecosmart marka Kablosuz Oda Termostatları için verilmektedir. Farklı marka oda termostatları için teknik olarak aynı yönergeler geçerli olup sadece bağlantı yerleri ve şekilleri ürünlere göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak temel mantık yine de aynı yöntemle yapılmaktadır.

Kablosuz Oda Termostatları genellikle iki parçadan oluşmaktadır. Bunlardan biri, iç mekanda sıcaklık değerini belirleyen ve sabitleyen kontrol ünitesidir.  Ayarlanan sıcaklık değerine göre kombiye bilgi göndererek kombinin çalışmasını yada durmasını sağlar.  Diğer parça ise kısaca Modem olarak isimlendirilir ve Radyo Frekans üreterek kontrol ünitesi arasında haberleşmeyi sağlar. Kablosuz oda termostatı montajı söz konusu olduğunda yapılan işlem sadece modem ünitesinin kombiye bağlantısının yapılmasından oluşmaktadır.

Hemen hemen bütün kombilerin üzerinde sonradan bağlanacak bir oda termostatı için aşağıdaki aşağıdaki bağlantıda görülen  ve kısa devre edilmiş halde bulunan bir “oda termostatı  köprüsü”  bulunmaktadır. Kablosuz Oda Termostatı kullanılması durumunda,  kısa devre edilmiş olan kablonun iki ucu sökülerek,  hazırlamış olduğumuz min. 2×0,75 mm2 ölçüsündeki kablonun bir tarafı bu bağlantı noktasına, diğer ucu da aşağıdaki şekilde görülen modem ünitesi üzerindeki COM ve NO terminallerine bağlanır. Hangi ucun hangi terminale bağlanacağının önemi yoktur.

Şimdi sıra modemimizin kontrol ünitesiyle haberleşmesi için gerekli radyo frekans üretmek için ihtiyacı olan 220 Volt enerji beslemesine gelmiştir.  Kombi üzerinden veya herhangi bir yerden alınan 220 Volt enerji beslemesi kablosunun  faz (kontrol kalemi yanar) ve nötr uçları bulunarak,  resimde görülen modem üzerindeki L (Faz) ve N (Nötr) terminallerine girilir. Yapılan işlemle birlikte Kombi Kablosuz Oda Termostatı  bağlantısı tamamlanmış demektir.

Uyarı: Başta dediğimiz gibi eğer elektrik tesisatı konusunda bilginiz yoksa bu işlemleri yapmamanızı tavsiye ediyoruz. Aksi halde kombinizi bozabilir veya istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilirsiniz.

Örnek Termostat Kombi Montajı

7 Yorum

7 Yorum

  1. Oda termostatı

    29 Mayıs 2018 at 11:03

    Bu işi bilen servislerin montaj yapması daha uygundur. Bazı durumlarda kombi garanti kapsamı dışında kalabiliyor.
    Makale olarak güzel bir anlatım olmuş. Teşekkürler.

    • Cüneyt Çağala

      29 Aralık 2018 at 14:21

      kesinlikle. eğer bu işlerde deneyim veya bilgi yoksa bir servis veya tesisatçıdan destek alınmalıdır.

  2. Ali

    27 Aralık 2018 at 13:02

    Makalenin sonunda N (Faz) ve L(Nötr) diye yazılmıştır, L (Faz) ve N(Nötr) olmalı.

  3. termostatçı

    28 Aralık 2018 at 15:00

    makalenin sonunda N (FAZ) N (NÖTR) diye yazılmış.Doğrusu L(FAZ), N(NÖTR) olacak.

  4. Neslihan

    29 Ocak 2023 at 00:04

    Merkezi sistem bir bina ise buraya termostat taktırabilir miyiz eğer takılırsa faydası olur mu? Teşekkürler 🙏

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı