Bilim ve Teknoloji

Kızılötesi Nedir?


Bluetooth ve kızılötesi ile günlük hayatta karşılaşmamız muhtemeldir.Kablosuz kulaklık kullanmak en basit örnektir. Artık bu teknolojiler yaşamımızın bir parçası haline geldi. Başka bir örnek de cep telefonları cep telefonumuzdaki fotoğraf veya videoyu bilgisayarımıza yada başka bir telefona kablosuz olarak rahatça gönderip alabiliyoruz Uzaktan kumandalarda basit işlemler yapmak ve dosya transferi için kullanılmaktadır.İnfrared Latince’de aşağı anlamına gelen infra ve ingilizce kırmızı anlamına gelen red kelimelerinden oluşur. Kızılötesi bir başka ismiyle infrared Elektromanyetik spektrum da biraz daha uzun dalga boyunda görünen bölüm  kızıl ötesi bölümüdür. Infrared ışınların enerjileri elektronların enerjilerini değiştirmek için çok küçüktür. Moleküller kızılötesi ışınları emdiklerinde atomları daha hızlı hareket eder ve böylece moleküllerin sıcaklıkları artar.

kızılötesi

Kızılötesi Işının Özellikleri Nedir? 

Kızılötesi ışın cilde temas etmeden ısı transfer eder. Isıtma ve yararlı etkisi sayesinde, kızılötesi radyasyon genellikle ısı radyasyonu olarak isimlendirilir.

Kızılötesinin birçok faydası vardır:

  • Kızılötesi ışın, cildin ısı düzenlemesinde en az etkiye sahiptir.
  • Temassız çalışır.
  • Cildin ısı emme ayarını ayarlar ve kolayca düzenler.
  • Radyasyon limitlerine  uyulmalıdır.
  • Cildin sıcaklığı çok fazla artmamalıdır, cilt sıcaklığı maksimum 43 ° C aşmamalıdır. Aksi takdirde cildin bazı bölümleri hasar görebilir. Bu sınır, ısı uygulamanın tüm türleri için geçerlidir.

Şimdi de Kızılötesi ile Bluetooth’u karşılaştıralım.
Bluetooth kızılötesine göre daha yeni bir teknolojidir. Veri transferi esnasında cihazlardan  biri doğrultuyu bozarsa kızılötesinde işlem biter ancak bluetoothda böyle bir durum söz konusu değildir. Kızılötesinde kullanıcı kendisine bağlanan kişiyi tespit edebilme gücüne sahipken, Bluetooth’ta konumun sabit olmaması zorunluluğu sebebi ile aynı alanda bulunan herhangi birisi o cihaza bağlanabilir. Bluetooth veri aktarımını radyo dalgaları ile yaparken kızılötesi ışığı kullanır. İki teknolojide günümüzde kullanılan önemli sistemlerdir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı