Bilgi

Laptop Fan Sesi Sorunu ve Çözümü


Bir laptop satın aldıysanız ve rahatsız edecek düzeyde bir fan sesi geldiğini düşünüyorsanız bence hiç üşenmeden hemen değişim talebinde bulunun. Aslında bir çok firma bu tür durumlarda değişim talebine yanaşmamakta ve doğrudan teknik servise yönlendirme sağlayıp çözüm bulmaya çalıştıklarını söyleyebilirim. Servise giden laptop için yapılan şey ise oldukça basit. Hemen laptopa format atılır ve tüm güncellemeler yapılarak ürün kullanıcıya geri gönderilir. Kullanıcı bir umutla laptopu kullanmaya devam eder ancak fan sesi “kullanım” arttıkça rahatsız etmeye devam eder. Normal şartlarda bir laptoptaki fan sesinin yazılım sorunu ile ilgili olduğu düşünülür. Özellikle BIOS ile ilgili güncellemeler yapılmadığında fan sesinin sinir edici bir boyuta ulaşabildiğini biliyoruz. Ancak deneyimlerime dayanarak –ve tabi kişisel görüşüm- orijinal işletim sistemi yüklenmiş ve tüm driver (sürücüler) güncellemesi yapılmış bir bilgisayar için hala fan sesi geliyorsa bir donanımsal sorundan bahsetmek mümkündür. Bu donanımsal sorun çoğu zaman ekran kartından veya harddiskten dolayı olabileceği gibi farklı donanım birimlerindeki arızalarda neden olabilmektedir. Bir teknik servis laptopu alıp cihaza bağlar ve herhangi bir arıza görmezse ürüne çoğunlukla format atıp geri gönderir. Laptopu bir süre kullanarak acaba cihazın neresi arızalı, kullanıcı şikayetinde haklı mı diye bakacağını pek sanmıyorum. Bazı durumlarda sorunu kullanıcıya yükleyebilir. Bu durumda garanti sorunu ile boğuşmak durumunda kalırsınız. Aslında bu konuda kanunlar açık ve net!

Burada ayıplı mal kavramına bakmak gerekiyor. Ne diyor kanun “ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır. Satıcı, malı satış sözleşmesine uygun olarak tüketiciye teslim etmekle yükümlüdür. Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici; satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme, satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme, imkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme, seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.” denmektedir.

Sonuç: Satın aldığınız laptopun garanti süresi içerisinde sizden kaynaklı olmayan bir sorununun olmadığını düşündüğünüz anda ilgili firmadan değişim, yenisini isteme, tamirini gerçekleştirme gibi haklara sahipsiniz. Böyle durumlarda firma değişim, ücret iadesi vs. gibi işlemlere yanaşmak istemeyecektir. Ancak son noktada bulunduğunuz kaymakamlıkların tüketici hakem heyetlerine faturanız, cihazınız, garanti belgesi, varsa teknik servis tamir belgeleri ile birlikte giderek dilekçe ile başvurun ve hakkınızı arayın. Eğer fan sesi gerçekten rahatsız edici bir boyutta ise, donma-kasma-kilitlenme şikayetleriniz varsa ve sorun sizden kaynaklı değilse kullandığınız laptopun çöpten farkı yoktur. Şahsen böyle bir laptopu ne ben ne bir başkası kullanmak isteyecektir. Şu ana kadar yüzlerce laptop kullanmış biri olarak fan sesinin normal bir sorun olmadığını belirtmek isterim. Fan sesi sadece çok yüksek grafik işlemi isteyen oyun ve uygulamalarda ortaya çıkar ancak bu durum rahatsız edecek bir durumda olmaz. Garantisi devam eden bir laptopta ortaya bu sorunlar karşısında laptopta kesinlikle girişimde bulunmayın. Aksi halde garanti dışı kalacağından sorumluluk tamamen size kalacaktır. Ayrıca öyle toz bezi, elektrik süpürgesi, saç kurutma makinası ile bu sorunun çözülmeyeceğini şimdiden hatırlatayım.

Değişim konularında ürünü satın aldığınız firma size değişim yapması için “servis ve doa raporu” isteyecektir. Haliyle bu iş yılan hikayesine dönüşecektir. Yetkili servis eğer değişim için doa raporu düzenlemezse satıcı firma ürünü değiştirmeyecektir. Bu kez elinizde laptopla kargolarda dolaşmak zorunda kalacaksınız. Yapacağınız şey kısaca şu. Ürünü gönderebildiğiniz kadar tamire gönderin. Bıkmadan, usanmadan gönderin. Sonra alacağınız bu servis raporları ile tüketici hakem heyetine gidin. İşleminiz en kolay bu şekilde çözülecektir. Bir çok satıcı firma 14 günde cayma hakkı gibi haklar tanımaktadır. Bu konuda uğraştığınız taktirde bir çok hakkınızın olduğunu göreceksiniz.

2 Yorum

2 Yorum

  1. Arıza

    18 Eylül 2018 at 10:25

    Benim Casper marka bir notebook’um var (i5) uzun zaman önce sürekli ısınma yüzünden oyunlarda donmalar kapanmalar yaşıyordum bir iki kez bilgisayarcıya götürüp içini ve fanını temizlettim ama pek bir fark olmadı özellikle halk dilinde kasan oyun olduğunda bilgisayar uçak sesi gibi bir ses çıkarıyor ve bir süre sonra donmalar yaşanıyor sonrada bilgisayar donup kalıyordu ve kapanıyordu.

    Geçenlerde yine temizlik için bilgisayarcıya götürmeyi düşünüyordum fakat yapılan işlemi artık görüp bildiğim için extra bir servis ücreti ödememek için kendim çıkardım arka kapağını ve temizliğini yaptım fakat arka kapağını kapamadan notebook soğutucunun üzerine koyup test edeyim dedim bir sıkıntı yada bir değişiklik varmı diye.

    İşte olay bundan sonrasında koptu çift fanlı notebook soğutucum full güçte çalışıyordu ve notebook’un kasası arkadan açık kart görünüecek şekilde soğtucunun üzerine koyup çalıştırdım ve o oynayamadığım oyunu açtım fark varmı diye bir müddet oynadım gayet aktif akıcı bir şekilde oyunu oynadım o uçak kalkışı seside gelmedi ve rahat bir şekilde oyunu oynayabiliyordum kasmadan donmadan.

    Ve şunu anladım cihazın fanı yeterli değil soğutmaya ufacık bir fan ile koca kasanın içi soğutulmaya çalışılmış fakat buda yeterli değil ve çok ısındığından kapanmalar donmalar oluyor.

    Şu anda sanki oyun notebook’u almışım gibi oyunları sorunsuz şekilde oynuyorum tabi sadece soğutucunun üzerinde bilgisayarım olmak şartıyla.

    Cihazlar yapılırken havalandırmanın önemi çok büyük cihazın farklı yerlerinde havalandırma deliği olması şart ayrıca minik havalandırma fanları yerine daha büyük fanlar kullanılmış olsa bu tür sorunlar ile karşılaşmayız.

    Sevgilerle

  2. Bir dost

    16 Mayıs 2019 at 00:52

    Temiz bir sistem açılışı önemlidir. Ne demek temiz bir sistem açılışı ?

    Bazı programlar bilgisayarın açılışından itibaren çalışır,sisteme yerleşir ve makine kapanana kadar hiç bir iş yapmasa bile

    hem yer işgal ederler hem de makineyi dinlerler (bir takım veriler toplayıp karşıda bir yere iletirler)

    Sistem açılışında kullanmadığınız pek çok programı kapatabilirsiniz (acrobat reader ,google chrome eklentileri,pek çok yazılımın güncelleme eklentileri ,laptop üreticisinin çok bir halta yaramayan bir çuval dolusu yazılımı vs)
    Windows için Sağ alt köşede ne kadar az (ama gerekli) simge varsa o kadar iyidir.

    Görev yöneticisini açıp (CTRL + ALT + DEL ) sistemizde çalışan programlara göz atabilirsiniz.
    Fan çok bağırıyor ise görev yöneticisinde AYRINTILAR sekmesini açıp listelenmiş haldeki tüm işlemleri CPU sütununun üstüne tıklayarak kullandığı işlemci gücüne göre sıralatabilirsiniz. Burda sistemi kasan,çok çalışan ve gereksiz olan (hatta virüs ya da bir casus yazılım sistemi çok kasar) işlemlere bakıp o işlemi seçerek GÖREVİ SONLANDIR seçene ile kapatabilirsiniz.

    Bilgisayarınız kapalı iken fanın hava çıkışına hava tabancası ile hava tutmak hızlı ve basit bir çözümdür.Hava tabancası yoksa balkon ya da açık bir yere çıkıp makinenin içine tükürük kaçırmadan çok kuvvetli bir şekilde resmen sert tükürür gibi kuvvetle bir kaç kez üflemek fanın hava yollarında biriken ince tozları çer çöp kıl yün tüy her ne varsa bunları temizleyecektir.İçini açıp eski bir diş fırçası ile elektronik aksama zarar vermeden temizlemek çok daha iyi bir çözümdür

    Laptopunuzu düz ve altından hava sirkülasyonu olacak bir zemin üzerinde kullanmanız bilgisayar sağlığı ve ömrü için öenmlidir.Yorgan battaniye kumaş zemin ya da pijama pantolon üzerine koyup hava deliklerini kapatarak kullanmaya çalışmak cahilliktir,cinayettir. Bilhassa yaz aylarında bilgisayarın USB portuna takılarak çalışan soğutucu aparatlar uzun ömürlü sağlıklı bir bilgisayarınızın olmasını sağlar.

    çöp dosya temizleme (Ccleaner programı ) ve eski teknoloji,SSD olmayan diskler için disk birleştirme ( Deffragler) inanılmaz faydalı ,hız artıran,performansı yükselten,ısınma ve fan sorunlarını az da olsa azaltan uygulamalardır.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı