Bilgi

Linux Nedir? Nasıl Bir İşletim Sistemidir?


Daha 2-3 yıl öncesinde bile deneyimli bir bilgisayar kullanıcısı dahi Linux işletim sistemi nedir sorusuna cevap veremiyor olabilirdi. Ancak günümüzde Linux işletim sistemi çekirdeği, bilgisayar alırken Windows işletim sistemine ek bir seçenek olabilecek işletim sistemlerinin ilk sıralarında yer almaktadır. Girişte de belirttiğim gibi Linux, bir işletim sistemi olmakla birlikte bir işletim sistemi çekirdeğidir. Günümüzde Linux işletim sistemi çekirdeğini kullanan işletim sistemleri yüksek bir çoğunluk tarafından genelde “Linux” ismiyle anılmaktadır.

Finlandiya’nın başkentinde bulunan Helsinki Üniversitesi’nin başarılı ve zeki öğrencisi olan Linux Torvalds, yeni bir işletim sisteminin ilk sürümünü 1991 yılında geliştirmeyi başarmıştır. Kaynak kodunun internet üstünde ücretsiz dağıtılıp yayınlanabilmesiyle çok sayıda firma ve programcılar tarafından, Linux işletim sisteminin gelişmesine ve hızla yükselmesine devamlı olarak katkı sağlamıştır. Borland, IBM, Corel, Oracle gibi büyük şirketlerin, Linux işletim sistemine sağladıkları çok ciddi desteklerle en parlak çağlarına 1998 yılında ulaştığını söyleyebiliriz.

Linux işletim sistemi çekirdeğini özetlersek: Unix işletim sistemi üzerine kurulmuş ve neredeyse her bilgisayara uygun, ücretsiz bir işletim sistemi çekirdeğidir. Oldukça kapsamlı bir donanım desteğe sahip Linux işletim sistemi çekirdeği, dizüstü-masaüstü bilgisayarlar, günümüz televizyonlar, akıllı telefonlar ve tabletler gibi neredeyse tüm platformlarla uyum içerisinde çalışmaktadır.

Linux Torvalds, bu işletim sistemini geliştirdiği ilk zamanlarda ücretsiz dağıtım ve kaynak kodlarının açık olabilmesine önemle üzerinde durmuştur. Linux işletim sistemi çekirdeğinin gelişimi, her aşamada açık bir şekilde internet üzerinde yayınlanıp Dünya’nın her yerinde kullanıcılar ile test edilmekte. Bununla da kalkmayıp hataları ve eksiklikleri dahi düzeltilip geliştirilmektedir. Hatalar ve yanlışlıklar kullanıcılar tarafından tespit edilip rapor edilmekte ve çoğu kişinin desteğiyle düzeltilmektedir.

Böylelikle Linux işletim sisteminin kullanıcıları defalarca programlanabilme imkanı bulabiliyordu. Dolayısıyla Linux işletim sisteminin bu kısa zamanda böylesine gelişmesinde ki temel etkende, sayısız programcının bu işletim sistemi üstünde çalışma imkanı bulmasıdır. Linux Torvalds, işletim sisteminin kodlarını sıfırdan başlayıp programladığı Linux işletim sistemine ismini kendi adından esinlenerek katmıştır. Fakat Linux işletim sistemi, GNU ismiyle bilinen bir projenin içinde olduğundan GNU(Genel Kamu Lisansı)/Linux diye de bilinmektedir. Linux işletim sistemi çekirdeği; ücretsiz ve özgürce dağıtımı yapılabilen, çok görevli ve kullanıcılı Unix işletim sisteminin bir türevi diyebiliriz. Linux işletim sistemi çekirdeği, internet üzerinde bu işletim sistemine ilgisi ve meraklı olan büyük bir kitle ile birlikte geliştirilmektedir. Linux işletim sistemi çekirdeği maliyeti olmayan bir işletim sistemidir.

Linux işletim sistemi çekirdeğini son olarak kişisel kullanım açısından değerlendirirsek: Linux işletim sistemi çekirdeği evlerde ya da işyerlerinde Unix işletim sistemi ile çalışmak isteyenler için çok tercih edilen bir platformdur diyebiliriz. İş veya eğitim zamanlarında uygulamaları kullanmak ya da yazılımı geliştirmeye çalışan insanlar kendi bilgisayarlarında bunun gibi bir ortamı elde etmekte ve işlerini kendi özel bilgisayarlarında da yapabilmektedir. Bu yazdıklarıma ek olarak Linux işletim sistemi çekirdeği altında yer alan uygulamalar hızla normal bir kullanıcılara bile Linux işletim sisteminin cazip olmasına etki etmiştir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı