Bilgi

Mandela Etkisi Nedir? Gerçek Sandığımız Yalanlar :)


Mandela Etkisi,  Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ilk siyahî devlet başkanı olan Nelson Mandela‘nın 1964 yılında beyaz yönetim tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırılması ve ardından 27 yıl boyunca hapiste kalması nedeni ile bir çok insanın Mandela’yı “Hapiste öldü” şeklinde hatırlamasına neden olarak başlamış bir etkidir.

Nelson Mandela’nın ömür boyu cezaya çarptırılması ile umudu kesmiş insanlar, onu ölü olarak hatırlamaya başlamış ve daha sonra 90’lı yıllarda hapisten çıkması ile BBC News (TV kanalı) tarafından yapılan haber ve röportajlar da ses getirmediği için yanılsamalara neden olmuş ve bu tür hafıza yanılsamalarına Mandela Etkisi denmeye başlanmıştır. 

Mandela Etkisi aslına bakarsanız yıllardan beri olan bir durum. Ancak ilk olarak 2010 yılında Fiona Broome adlı bir blogger tarafından ortaya atılan bir isimlendirme durumu oldu. Fikir yukarıda anlattığımız “Nelson Mandela’nın 80’li yıllarda hapisteyken ölme” efsanesinden geliyor. 2013 yılının sonlarına doğru hayatını kaybeden Mandela’nın ölüm haberi birçok kişiyi üzerken aslında milyonlarca kişiyi de şok etmişti. Çünkü bir çok kişi Nelson mandela’nın uzun zaman önce öldüğüne inanmıştı. Aslında yıllardır yaşayan Nelson Mandela gibi değerli bir insan dünya nüfusunun çoğu tarafından 1980’li yıllarda hapishanede ölmüş olarak kabul ediliyordu.

Hatta “Gerçek Mandela 80’lerde öldü” algısı, “Bu Mandela ise 80’lerde ölen kimdi?” sorunsalı gibi birçok ülkede ciddi tartışmalar ve kafa karışıklığı yaratan durum Mandela Etkisi, yani Mandela Effect adını aldı.

Sonuç olarak tamamen yanlış hatırlama ve yanlış bilgilendirme sonucu olan bu Mandela Etkisi, görünüşe göre dünyanın en büyük trollenme durumları olarak dikkat çekecek. 

1- Sex and the City

Candace Bushnell’in romanından uyarlanarak çekilen ve New York’lu dört kadın arkadaşın hikayesini anlatan film ve dizinin ismi Sex and the City, pek çok insan tarafından “Sex in the City” şeklinde hatırlanıyor. Romanı okuyanların çoğunluğu doğru hatırlarken, film ve diziyi izleyenlerin çoğunluğu başlığı yanlış hatırlıyor.

2- Monopoly

Üç parça takımı, bıyığı, silindir şapkası ve elindeki siyah değnek ile Monopoly oyununun zengin imajını veren maskotu Rich Uncle Pennybags, hafızalara “Monokl” kullanıyor şeklinde kazınmış. Hiçbir kaynakta böyle bir resim olmadığı gibi bu da yanlış hatırlanmaktadır.

3- Volkswagen logosundaki V ve W Harfleri

Muhtemelen bir çoğumuz yeni farketmişizdir. Ancak Volkswagen’in logosundaki V ve W harfleri birleşik olarak akılda kalmasına rağmen V’nin hemen altında ince bir ayrım bulumaktadır.

Diğer “Mandela Etkileri” ile ilgili örneklere bakmak için bu bağlantıya bakabilirsiniz. >>> Devamı Oku

1 Yorum

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı