Bilgi

Mona Lisa Tablosu Nedir? Kim Tarafından Yapılmıştır?


Mona Lisa (La Gioconda veya La Joconde), İtalya’nın Floransa şehrindeki Rönesans sırasında Leonardo da Vinci tarafından kavak bir pano üzerine sfumato tekniği ile resmedilmiş 16. yüzyıl yağlıboya portresidir. Resim halen Paris’teki Louvre Müzesi‘nde Francesco del Giocondo’nun karısı, Lisa Gherardini Portresi başlığı altında sergilenmektedir. Tabloda oturmuş bir kadın resmedilmiştir, kadının yüzünün kime ait olduğu hala gizemini korumaktadır. Yüz ifadesindeki belirsizlik, kompozisyonundaki anıtsallık, atmosferdeki ilginçlikler, tablo hakkındaki çalışmaları devam ettirmektedir.

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci, bu tabloyu 1503 veya 1504 tarihinde, İtalya’nın Floransa kentinde başladı ve 4 yılda tamamladı.

Mona Lisa Tablosu

Bazı insanlar resmin içine gizli semboller ve işaretler sakladığını iddia etmektedir. Da Vinci resminde kendi bulduğu yumuşak geçiş yani sfumato tekniğini kullandı. Mona Lisa’nın kaşları yoktur. Dönemin kadınları alınlarını geniş göstermek için genellikle kaşları kazıyorlardı.

Mona Lisa tablosu 1797 tarihinde Louvre Müzesinde sergilenmeye başladı. Vincenzo Peruggia adlı biri  Mona Lisa tablosunu 21 ağustos 1911 tarihinde müzeden çaldı. 2 yıl boyunca bulunamadı. Hırsız Aralık 1913 yılında yakalandı ve eser tekrar Louvre Müzesinde sergilenmeye devam etti. Şu anda geniş güvenlik önlemleri ile korunmaktadır.

Vincenzo Peruggia

Louvre Müzesi’nden 1911 yılında Vincenzo Peruggia tarafından çalındıktan hemen sonra, Mona Lisa tablosunun boş kalan yerini görmek için insanların akın akın müzeye gittiği kayıtlara geçmiş. Müzede hâlihazırda sergilenen tablonun, orijinali çalındığı sırada, yeri boş kalmasın diye yapılan altı kopyadan biri olduğu hâlâ söylenir.

Altın Oran

Mona Lisa tablosunun boyunun enine oranı “altın oranı” verir. Mona Lisa’nın yüzünün etrafına bir dikdörtgen çizdiğinizde ortaya çıkan dörtkenar bir altın dikdörtgendir. Bu dikdörtgeni, göz hizasında çizeceğiniz bir çizgiyle ikiye ayırdığınızda yine bir altın oran elde edersiniz. Resmin boyutları da altın oran oluşturmaktadır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı