Bilgi

Ninjutsu Nedir?


Ninjaların dövüş sanatı olan Ninjutsu hakkında merak edilen her şey! Ninjutsu ne demektir? Yalnızca savunma amaçlı mı kullanılır? Kökeni nedir? Hangi meslekler Ninjutsu ile eğitilmeli? Ninjutsu diğer Uzakdoğu dövüş sanatlarından nerelerde farklılaşıyor? Bu farklılıkların nedeni ne? Antrenmanlarda sakatlanmalar yaşanır mı? Vücudun hangi bölgeleri zarar görebilir? Vuruş stilleri neden ölümcül risk taşır? Hangi kuşaklar var? En üst düzey nedir? Kaç yıl çalışmak gerekli? Nasıl bir sınav yapılıyor? Türkiye’de Ninjutsu eğitimi veren çok yer var mı? Hocayı seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Uzakdoğu sporlarını bilen herkes Ninjutsu dersi verebilir mi?

Ninjutsu, her ne kadar dövüş sporları arasında gösterilse de, aslında bir dövüş sporu değil; bir hayat öğretisidir. Zaten, sırf bu nedenle de, müsabaka ve yarışmaları yapılmamaktadır. Ninjitsu sporcularının kuşak sıralaması ise, beyaz, yeşil ve siyah şeklinde sıralanabilmektedir.

Kelime olarak ele alırsak Ninjutsu, “gizemli sanat” anlamına gelir. Nin, “gizem, sır”, jutsuise “sanat” demektir. Tarihi tam olarak bilinmemektedir. Mazisi çok eskilere, Japon medeniyetinin başlangıcına dayanan bir savaş sanatıdır. Temel felsefesi “zulme karşı mücadelenin öğretisi” dir.

Ninjutsu öğreti, ki kimi kaynaklarda sanat diye de tabir edilmektedir, tarih boyunca 2 sağlam ekole bağlıydı. Bu ekoller, Koga ve İga ekolleridir. Koga ve İga ekolleri, farklı bölgelerin isimleri olsa da birbirlerine benzeyen ekollerdir. Günümüzde, Koga stili yok olmuştur. Çünkü, bu ekolün son ustası Fujita Seiko, hayata veda etmiştir. İga Ryu ise, Soke Masaaki Hatsumi ustanın önderliğinde öğretilerini yaymaya ve tanınmaya devam etmektedir. Bu ustanın okulunun ismi ise, Bujinkan’dır. Bujinkan okulu, 3 farklı ninjutsu okulunu bünyesinde bulunduran, daha geniş bir yelpazeyi içeren ve ömür boyu da sürecek olan bir eğitim sistemini temsil etmektedir. Ülkemizde de Bujinkan okulunu temsil eden bir usta ve eğitim alanı bulunmaktadır.

Ninjutsu‘nun aslı çin, Hindistan, Tibet ve Çin’den de uzak diyarlara dayanır. 1500 yıl önce Japonya’ya kaçan rahip ve savaşçıların Japon kültürü ve savaş sanatları ile karışan bilgelikleri ve bilgilerinin yüzyıllar içinde harmanlanıp bir hayat biçimine dönüşmesidir bu sanat. Sanıldığının aksine Ninjutsu bir dövüş sanatı değildir. Ninja her türlü dövüş ortamından şiddetle kaçınır ve kendi, sevdiklerinin ve hocasının hayatı, ülkesi ve inançları dışında hiçbir şekilde günlük ego tatminleri için bu sanatı kullanmaz. Ninjutsu geçmişe sıkışıp kalmış bir öğreti değildir, devamlı gelişerek ve değişerek hayatta kalmıştır bu yüzden her devirde geçerli olan bu sanat zamanımızda da en kullanışlı hayat öğretilerinden biri olmayı sürdürmektedir.

Birçok kişi bu sanatı yanlış tanımaktadır bunun başlıca nedenleri Filmler ve bilgisiz eğitmenlerdir. Ninjalar‘ın temelde çıkış noktaları barıştır bu yüzden savaşmamayı tercih etmişler ve kardeşin kardeşi öldürdüğü savaşan eyaletler döneminde birer piyon olmamışlardır. Gerçek Ninja öğretisi bir aydınlanma yoludur bu yol uzun ve zordur.

Ninjutsu Size ne Yararlar Sağlar ;

1-Her sanat sizi tüm tehlikelerden koruyamaz, Ninjutsu her türlü yumruk, tekme, boğma, bıçak, sopa, kılıç ve benzeri saldırılara karşı korunma imkanı sağlar.

2-Tehlikenin farkına varmanızı ve oluşmadan uzaklaşma şansını verir.

3-Disiplin kazandırır.

4-Zihin, Vücut ve Ruh dengesi sağlar

5-Kendinize güveninizin yerine gelmesi ile egolardan uzaklaşmanızı sağlar.

6-Dinçlik ve mutluluk verir.

7-Hayata ve olaylara farklı bir açıdan bakmanızı sağlar.

Ninjutsu’nun ilginç ve önemli yanlarından biri, Feodal Japonya döneminde, zamanın ninjaları tarafından başarı ile uygulanmış ve öğretilmiş olmasıdır. Ayrıca, yine bu zamanda, ninjutsu oldukça geliştirilmiştir.

Ninjutsunun daimi amacı, ruhsal bir arınma ile mutlu bir kişilik sahibi olabilmektir. Bunların yanı sıra, bir ninjanın amacı ise kendisine, yakın çevresine ve tüm insanlık alemine barış getirebilmektir.

Ninjutsu, birden fazla dövüş sanatını bünyesinde toplayan bir sistemler bütünüdür. Belli bir kulvara itilmesi, kavram olarak doğru olmayacağı için, çeşitli dövüş sanatları ve yaşam felsefelerinden beslenmektedir. Bu sanat ve felsefelerin ışığında, ninjutsunun içinde yer alan en belirgin tarzlar ise, kılıç kullanabilme ve yakın dövüş hareketleridir.

Diğer tüm alt sanatlar ise, şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Taijutsu (silahsız dövüş)
  • Kenjutsu (kılıçla dövüş)
  • Sojutsu (mızrak dövüşüdür)
  • Naginatajutsu (naginata dövüşüdür)
  • Kusarigamajutsu (kusarigama dövüşüdür)
  • Bojutsu (sopa ve asa dövüşüdür)
  • Seishin – Teki Kyoko (manevi olarak arınma anlamına gelmektedir)
  • Shurikenjutsu (shuriken fırlatma aktivitesi)
  • Kayakujutsu (piro teknik ve patlayıcılar)
  • Hensojutsu (kılık ve gereken kimliğe bürünebilme)
  • Shinobi – iri (gizlilik ve sızma yöntemleri)
  • Bajutsu (binicilik)
  • Sui – Ren (suyu kullanma)
  • Boryaku (yöntemler)
  • Choho (casusluk)
  • Intonjutsu (kaçış ve gizlenme)
  • Tenmon (hava durumu)
  • Chi – Mon (coğrafya)

Ninjutsu çalışan kişilere verilen genel isim, “ninpo”dur. Ninjutsu çalışan ninpoların içinde yer alan erkeklere “ninja”, kadınlara ise “kunoichi” denmektedir.
Ninjaların kullandığı çeşitli aletler de vardır. Bu aletlerden en bilindik olanları ise, şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Metsubuşi
  • Kusari Gama
  • Kyoketsu Şoge
  • Kusari Fundo
  • Yari
  • Kama Yari

Ninjutsu’nun Temel Bölümleri:

Ninjutsu çalışmaları dört temel bölümden oluşur. Bunlar ;
1)Tai Sabaki
2)Tai Jutsu
3)Jutai Jutsu
4)Kobu Jutsu

TAİ SABAKİ

Sabaki, bütün savunma sanatlarında kullanılan bir eskiv oyunudur. En çok Aikido ve Ninjutsu’da görülür. Sabakinin ana kuralı rakibe odaklanmak, zamanlamayı iyi yapmak ve çabuk karar verebilmektir. Bir iki saniyelik gecikme olumsuz sonuçlar verebilir. Tai Sabaki, eski japon askerleri olan samurayların geliştirdiği bir sanattır. Kendo çalışırken Tai sabakiye çok önem vermişlerdir. Üstten, önden ve yandan gelen saldırılardan ayak eskivi yaparak sıyrılmayı geliştirmişlerdir.

TAİ JUTSU

Tai Jutsu, Tai Sabaki ile bağlantılıdır. Tai, uzaktan gelen herhangi bir saldırıya karşı yapılan teknikler demektir. Karşıdan gelen her saldırı ilk önce Tai Sabaki ile boşa çıkarılır ve sonra rakip etkisiz hale getirilebilir. Burada el ve ayakların birbirleri ile koordineli bir şekilde uyumlu olması lazımdır. Yani tek vücut halinde hareket edilmelidir. İyi bir Tai yapmak için üç kural vardır.
1)Zamanlama
2)Refleks
3)Hissetmek
Bunları anlamak için biraz daha açıklayalım ;

Zamanlama

Karşıdan gelen saldırıyı telaşa kapılmadan (çünkü heyecan düşünceyi dağıtır) ve Sui jutsu düzeyinde (durulmuş bir deniz gibi) sakin ve akıllı bir şekilde karşılamak…

Refleks

Merminin namludan çıktığı gibi hızlı davranmak…Burada Tai Sabaki çok önemlidir.

Hissetmek
Bu kural aynı zamanda meditasyon bölümüne girer. Bu da, altıncı hissi geliştirmekle ilgilidir. Mesela rakibin saldırıp saldırmayacağını veya nereden saldıracağını, bakışlarından, omuz hareketlerinden ve konuşma tarzından anlamak demektir. Bu kuralları daha iyi anlamak için çok egzersiz yapmak lazımdır.

JUTAİ JUTSU

Jutai, Tai Jutsu’nun tam aksine uzak dövüşmek değil, yakın mesafeye girip göğüs göğüse mücadele demektir. Jutai Jutsu’nun içinde Judo, aikido ve Ninjutsu’nun etkili teknikleri vardır. Jutai Jutsu’nun amacı, rakibin her türlü tutuşundan kurtulup rakibi etkisiz hale getirmektir. Ninjutsu’nun diğer bölümlerinde olduğu gibi burada da ayak oyunlarının büyük önemi vardır. Yanlış bir adım tekniğin istediğimizin dışında gelişmesine neden olur.
Sokak kavgaları en çok tutmak, itmek ve sarılmak hareketleri ile başlar. Burada da yakın dövüşün ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bu yüzden günümüzde polis ve özel güvenliklerde yakın dövüş çalışmalarına önem verilmekte ve bu şart aranmaktadır.

KOBU JUTSU

Kobu Jutsu, Nijutsu’da silahlı çalışmaya verilen addır. Bu çalışmalarda bir Ninja Ka (ninjutsu çalışan öğrenci) sopa, kılıç, bıçak, nunchaku, mızrak gibi aletleri kullanmayı ve bunlara karşı defansı öğrenirler. Bütün savunma sanatlarında Kobu jutsu çalışması vardır. Ama Ninjutsu’da olduğu gibi özgür değildir. Ninjutsu derslerinde bir öğrenciye belli bir seviyeden sonra silah eğitimi verilir ve siyah kuşağa geldiği zaman Kobu sanatını öğrenmiş olur. Ninjutsu’da bir başka özellik ise, bir Ninja’nın etrafındaki eşyalardan çeşitli şekillerde faydalanabilmesidir. Mesela; bir iplik, kravat, şemsiye, kemer, anahtar, kalem, ayakkabı bağı veya bir tahta olabilir. Ninjalar bunları, kısıtlı bir zamanda kendini savunmak veya tırmanmak vb.işlerde kullanabilirler. Özellikle bu tür günlük hayatta kullanılan eşyalar sokak saldırılarında kadınların veya her hangi bir insanın hayatının bir çok defa kurtulmasına ve malının çalınmasına engel olmuştur.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı