Bilgi

Otomobillerde Alev Söndürücü Sistemi


Alev Söndürücü Nedir: Hava filtreleri işletim sırasında sadece toz, kurum, ısı, soğukluk ve farklı kimyasallara maruz kalmamaktadır. Hava filtreleri bundan başka alev alma tehlikesine de maruz kalmaktadır. Bu tehlike bazı araç sürücülerinin yanan sigara izmaritini sürüş sırasında açık pencereden “atması” sonucunda meydana gelmektedir. 500 °C sıcaklığındaki kor arkadaki aracın emme sistemine ulaşırsa orada hava filtresi alev alabilir ve motor bölmesi yanabilir. Bunun için bilinen bir örnek 1999 yılında bir kamyonun yandığı Mont-Blanc tünelindeki facia olarak gösterilebilir. Bu facianın kanıtlanmış nedeni yanan bir sigara izmaritinin atılmasıdır. Motor bölmesi yangınlarının çoğu içten içe yanmalardır. Bu tür bir yangında genelde hava yolunun plastik parçaları erimektedir. Araç ertesi sabah çalışmazsa motor kaputu açıldıktan sonra gerçekleşen yangın anlaşılmaktadır. Motor bölmesi yangınlarını önlemek için otomobil üreticileri yapısal tedbirler aldı. Bu tedbirler arasında hava emiş deliğinin önündeki ızgara veya hava emiş kanalının ilgili biçimde konumlandırılması yer almaktadır. Bir diğer yangın önleme imkânı, hava filtresi elemanlarının alev geciktirici özelliklerle donatılmasıdır. Bunu da otomobil üreticileri ve kâğıt imalatçıları ile sıkı iş birliği içerisinde geliştirmiştir. Gelecek araç jenerasyonları için otomobil üreticilerinin şartnamelerinde alev geciktirici özelliklere sahip bu tür filtreler zorunlu olarak öngörülmüştür.

Alev Söndürücü Görevi: Alev söndürücünün görevi, araçlarda motor bölmesindeki olması muhtemel yangınları önlemektir. Yangın geciktirme temelini, selüloz filtre kâğıdının emprenye edildiği özel bir reçine oluşturmaktadır. Reçine oranı, yangın geciktirme donanımlı filtre aracında %25 ve %30 arasındadır (normal filtre kâğıdında sadece %15-%20). Bu şekilde donatılan kağıt alev alabilir fakat hızlı bir şekilde tekrar söner. Etkisi üç yangın söndürme tedbirine dayanmaktadır:

  • Serbest bırakılan azot (N2), söndürücü gaz olarak alevi söndürür.
  • Serbest bırakılan su, sıcaklığı yanma noktası altındaki bir değere getirir.
  • Serbest bırakılan asitler selüloz liflerini oksitler. Böylece bu lifler artık yanmaz.

Arızası, Bakımı ve Kontrolleri: Zamanla hava filtresinde olduğu gibi alev söndürücü filtrede de kirlilik ve tıkanıklık olur. Bu durum da aracın fazla yakıt harcamasına sebep olur. Her periyodik bakımda alev söndürücü filtre kontrol edilmeli ve değiştirilmelidir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı