Bilgi

Papilla Ödemi Nedir?


Papilla Ödemi Nedir?

Ciddi bir göz hastalığı olan papilla ödemi, (papilledema), görme sinirinin göze girdiği noktada yer alan görme diskinin (papilla) iltihaplanması ya da şişmesidir. Genellikle bir tümör sonucu beyindeki basıncın artması, menenjit gibi enfeksiyonlar ve beyin kanaması sonucu ortaya çıkar. Bulanık ya da çift görme, baş ağrısı ve mide bulantısı, bu hastalığın belirtileridir. Kısmi körlük, hızla ortaya çıkabilir.

Papilla Ödemi Nedir? Yüksek tansiyonu olan veya beyin tümörü olan kişilerde görülebilen optik papilla ödemi gözdeki optik diskin şişmesi anlamına gelir.

Papilla Ödemi Nedenleri?

Optik papilla ödeminin en yaygın nedeni beyindeki birincil ya da ikincil tümörlerdir (Yani, beyin dokusunun tümörü ya da başka organlardan beyne yayılmış olan metastazlar). Öteki olası nedenler yüksek ise tansiyon, beyin içindeki kanamaya bağlı kafa içi basıncı artması, göz çukurundaki tümörler ve ağtabaka toplardamarında pıhtı oluşumudur. Ağtabaka toplardamarı, kafadaki en büyük toplardamarlardandır.

Papilla Ödemi Belirtileri Nelerdir?

Optik papilla ödemi, genellikle göz dibinin oftalmoskop (Ağtabaka ve üzerindeki yapıların görülmesini sağlar) ile muayenesi sırasında ortaya çıkar. Başlangıç döneminde, şişme hafif olduğundan diskin kenarları net biçimde görülemez, onun yerine hafif bulanık bir görünüm izlenir. Ayrıca kıvrılıp genişlemiş toplardamarlar, kanama alanları ve şişme nedeniyle gölgeli alanlar görülebilir. Ciddi vakalarda görmede bulanıklaşma olur. Tehlikesi, ödeme yol açan nedenin tedavisiz bırakılması durumunda ilerleyen görme kaybına neden olmasıdır.

Papilla Ödemi Tedavisi

Optik papilla ödemi tek başına bir hastalık değildir, yani başka hastalıklar ile baş gösteren bir bulgudur. Bu nedenle optik papilla ödeminin kendisi tedavi edilmez. Ancak bu belirtiye yol açan hastalık tedavi edildiğinde ödem de geçer. Bu hastalığın doktor kontrolünde derhal tedavi edilmesi gerekir.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/papilla-odemi-nedir–pembenar-detay-saglik-1895579/

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı