Bilgi

Pardus Hakkında Bilgi


Pardus Projesi, TÜBİTAK – UEKAE tarafından başlatılan ve sürdürülen , bilişim okuryazarlığına sahip  kullanıcıların temel masaüstü gereksinimlerini amaçlayarak, bulunan Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram, mimari ya da kod olarak kullanan; otonom sisteme çevrilebilecek bir yapılandırma çerçevesi ve araçları ile kurulum ve kullanım kolaylığı sağlamak üzere üretilen bir GNU/Linux ortaya koymayı hedeflemiş bir geliştirme projesidir.Genel bir işletim sistemi dağıtımı oluşturmak,bu dağıtımı yaşatacak sürdürülebilir bir düzenleme kurmaktır.Bu dağıtım ve çevresinde oluşacak açık kaynak herkesin incelemesine ve kullanımına açık yazılımlardır. Bu tür yazılımların ayırt edici özelliği kullanıcıya yazılımı değiştirme özgürlüğü sağlamasıdır. Açık kaynak kodlu yazılımlar, ücretsiz, uyarlanabilir, sağlam, hızlı ve güvenlidir.

pardus logo

Pardus işletim sistemi genel olarak özgür, Türkçe , virüslere dayanıklı, hızlı kurulan, kolay kullanılan ve özelleştirilebilir.Şeffaftır.

Pardus Projesi ‘ nin hayata geçirilmesi , 2004 senesinin başında teknik ekibin çekirdeğinin oluşturulmasıyla başladı. Bu aşamada ülkenin Linux geçmişi , mevcut ve planlanan dağıtımlar, açık kaynak ve Linux camiası ve de girişimleri de göz önüne alınarak, var olan kümülatif bilgi birikimi ve tecrübülerinden en üst düzeyde yararlanmanın yolları arandı Sonuçta ulusal işletim sistemi geliştirilmesinde görev alması en uygun kişiler Türkiye’nin dört bir yanından seçilerek TÜBİTAK/UEKAE bünyesinde bir araya geldiler.

2004 yılının önemli bir kısmı teknik seçeneklerin değerlendirilmesi ile geçti. Farklı Linux dağıtımları incelendi, mevcut dağıtımlardaki eksiklikler, olası gelişim alanları, yapılması gerekenler ve bunların iş gücü ve kaynak gereksinimleri irdelendi. Hedef kitlenin kim olacağı üzerinde beyin fırtınaları yapıldı, bunun sonucu olarak yol haritası seçenekleri belirlendi.

2004 yılı ekim ayında bu teknik değerlendirmeler sonuçlandı ve de yayınlanan Proje Temel sözleşme belirlendi. Pardus ‘ un  “ bilişim okur – yazarlığına sahip bilgisayar kullananlarının ana masaüstü ihtiyaçlarını hedefleyen ” bir işletim sistemi olmasına, “mevcut Linux dağıtımlarının üstün taraflarını kavram , mimari ya da kod olarak kullanmasına”, ancak “otonom sisteme çevrilebilecek bir yapılandırma çerçevesi ve araçları ile kurulum, yapılandırma ve kullanılım kolaylığı sağlamasına ” karar verildi .

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı