Bilgi

Powerbank Nasıl Kapatılır?


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Powerbank (Taşınabilir Şarj Cihazı) Nasıl Kapatılır?” Sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Powerbank’lar günümüzde yaygın olarak kullandığımı telefon, tablet gibi taşınabilir cihazları şarj etmeye yarayan güç ünitelerdir. Bu güç üniteleri tıpkı telefon, tablet bataryaları mantığı ile çalışırlar. Tek farkı kullandığımız bu cihazlardan daha fazla enerji depolamalarıdır.

Powerbank (Taşınabilir Şarj Cihazı) üzerinde –genellikle- ne kadar dolu olduğunu gösteren LED Panel bulunmaktadır. Cihaz üzerinde ki tuşa (daha çok bir adet tuş bulunuyor) bastığımızda bize ne kadar enerji kaldığını gösteren çubuk veya yüzde şeklinde bir gösterge çıkmaktadır. Telefon veya tabletimizi powerbank’a bağladığımızda –çoğunda- otomatik olarak şarj işlemi başlatılır. Aynı şekilde bağlantıyı kestiğimizde powerbank üzerinden enerji akışı durur. Bu tiplerde herhangi bir açma/kapama tuşu bulunmaz.

1- Tuşa Basma ile Şarja Başlayan Powerbank’lar: Çok yaygın olmasa da bazı powerbanklar’da kablonun bir ucunu powerbank’a diğer ucunu cep telefonunuza taktıktan sonra ürünün üzerinde bulunan power (açma/kapama) tuşuna basmanız gerekmektedir. Bağlantıyı kestiğinizde enerji akışı durduğu için otomatik olarak kapanır. Ekstra bir şey yapmanız gerekmez.

2- Tak Çalıştır Powerban’klar: Bu cihazlarda ise kablonun bir ucunu powerbank’a diğer bir ucunu da telefonunuza bağladığınız anda telefonunuzun anında şarj olmaya başlar. Cihazınız şarj olduğu zaman veya bağlantıyı kestiğiniz zaman kendisini otomatikman kapatır. Her hangi bir şeyi taktığınız zaman da yine otomatikman açılır.,

Kısaca bir çok powerbank üzerinde herhangi bir kapatma tuşu bulunmaz. Power bankı tak-çıkar şeklinde devamlı şarja takıp kısa bir süre sonra çıkarıp tekrar takmak maalesef bütün bataryalarda genel prensip olduğu gibi pilin kullanım süresini düşürecektir bu yüzden en önemli kullanım tavsiyemiz cihazı şarja taktığınızda tam olarak dolana kadar şarjdan çıkarmamanız ve cihazın içerisindeki şarj tam olarak bitmeden şarja takmamanızdır. Ayrıca powerbanklar uzun süre kullanılmadığında belir bir düzeyde bir enerji kaybı yaşanır ki bunu durdurmak mümkün değildir.

Powerbank’ların kullanım durumuna bağlı olarak bir şarj döngüsü bulunur. Bu döngü aşıldıktan sonra enerji kaybı artmaya başlar. Ta ki kullanıma göre tamamen bitene kadar. Başta açıkladığım üzere telefon, tablet bataryası ile aynı mantığa sahiptir. Nasıl ki telefon bataryası telefonu kullanma durumunuza göre yaklaşık 1-2 sene geçtikten telefon bataryası daha az dayanmaya başlar, powerbankta aynı şekilde şarj döngüsü tamamlandığında daha fazla enerji kaybı meydana gelir.

Kameralar, GoPros, Portatif hoparlörler, GPS sistemleri, MP3 çalarlar, akıllı telefonlar ve hatta bazı tabletler -neredeyse evde bulunan USB’den şarj olan herhangi bir şey- bir Güç Bankası’ndan (Powerbank) şarj edilebilir.

Powerbank Çeşitleri Nelerdir?

1- Evrensel Powerbanklar: Yaygın olarak kullandığımız taşınabilir şarj cihazlarıdır. Li-Ion veya Li-Polymer tipte olabilir. Üzerinde bir veya birden fazla USB bağlantı noktası bulunur. Çoğunda kalan enerji miktarını gösteren led panel bulunur. Led paneli çalıştırmak için üzerinde ki tuşa basacağınız gibi şarj sırasında aktif hale gelebilir. Cihaz gereksinimlerinize ve bütçenize göre birçok boyut ve konfigürasyona sahip powerbank’lar bulunmaktadır.

2- Güneş Enerjili Powerbanklar: Güneş ışığına yerleştirildiğinde iç pili şarj edebilen fotovoltaik panellere sahiptir. Güneş enerjisi şarjı hızlı değildir, bu nedenle kablo ile de şarj edilebilirler.

3- Eski Tip Telefon Powerbanklar: Kullanışlı olmalarına rağmen, bu tür bir powerbanklar cihaz uyumluluğu çok az olduğunda kullanımı pek yaygın değildir.

Powerbank Üzerindeki mAh Ne Demektir?

Mobil Cihazlar (Telefon, Tablet) ve Güç Bankaları (Powerbank) mAh değerine göre güç değerleri belirlenir. mAh, ingilizce “miliampere-hour (miliamper-saat)“in kısaltmasıdır. mAh ya da miliampere hour, pillerin bir seferde toplam ne kadar enerji depolayabildiğini gösterir. Örneğin Huawei Mate 10 Lite Cep Telefonu bataryası 3340 mAh değerindedir. Xiaomi Mi 3 Powerbank ise 10.000 mAh değerindedir. 10.000 mAh değerini 3340 mAh’a böldüğümüzde 2,9 gibi bir değer çıkar ve yaklaşık 1000 mAh enerji kaybını hesaba katarsak Xiaomi Mi 3 Powerbank ile Huawei Mate 10 Lite Cep Telefonunu 2 kez tam olarak şarj edebiliriz anlamı çıkar.

Şu anda powerbank’larda kullanılan iki teknoloji bulunmaktadır.

Lityum-İyon: Lityum-İyon bataryalar daha yüksek bir enerji yoğunluğuna sahiptir, yani belirli bir boyutta veya hacimde daha fazla elektrik yükü depolayabilirler ve üretimi daha ucuzdur, ancak kullanım ömrü ile ilgili sorunları olabilirler.

Lityum-Polimer: Lityum-Polimer güç bankaları kullanım ömrü açısından Lityum-İyon ile aynı ölçüde etkilenmezler, bu yüzden daha iyi bir seçimdir. Bununla birlikte, üretilmeleri daha masraflıdır ve sonuç olarak, bütçelere uygun olmayabilirler.

1 Yorum

1 Yorum

  1. Mustafa

    15 Ocak 2019 at 21:04

    Xiaomi mi powerbank 2 (10,000 MaH) modelinde cihaz şarj işlemi bitip kablo powerbank ten çıkarıldıktan sonra ışıklar 10 defa yanıp sönüyor ve 11. ışık uzun yanıyor söndüğünde powerbank kapanmış oluyor. Bilgilerinize.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı