Bilgi

Seçimlerde Oy Kullanma Yaşı Kaçtır?


Herkese Merhaba. Bu yazımızda “Seçimlerde Oy Kullanma Yaşı Kaçtır?” Sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

Seçme yaşı, bir bireyin kanunen seçimlerde oy verebilmesi için doldurmuş olması gereken en küçük yaştır. Dünya ülkelerinin çok büyük çoğunluğu bir seçme yaşı belirlemiştir. Çoğu devlete göre, seçilen eşiğin altındaki bireyler, bağımsız olarak oy verme yeterliliğine sahip değildirler. Seçme yaşı anayasal hükümlerle düzenlenecek kadar önemli kabul edilir.

Şu anda seçme yaşı dünya genelinde çoğunlukla 18’dir. Demokrasilerde oy verme hakkı ilk verildiğinde seçme yaşı genelde 21, bazı durumlarda daha da yüksekti. 1970’lerdeki genel reform hareketiyle çok sayıda ülkede bu yaş 18’e düşürülmüştür.

Seçimlerde Oy Kullanma Yaşı Kaçtır? Cevap: 18’dir.

Türkiye’de yasa gereği -şu anda- oy kullanma yaşı, seçim tarihi itibariyle 18’dir.

Not: Oy kullanma yaşı seçim tarihi itibariyle belirlenir. Örneğin erken seçim tarihi olan 24 Haziran 2018‘de 18 yaşını dolduramayan kişiler sandığa gidemeyecek. 24 Haziran 2000’de doğan biri ise 24 Haziran 2018’de Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler için oy hakkını kullanabilecek.

Türkiye’de Oy Kullanma Yaşının Kronolojisi (Tarihçesi)

1876’da Kanûn-ı Esâsî ile Meclis-i Ayan ve Meclis-i Mebusan olmak üzere iki meclisli bir parlamento oluşmuş ve 25 yaşını bitiren Osmanlı vatandaşları ilk kez seçme hakkına kavuşmuştur. Bu hak 1923 yılına kadar böyle devam etmiştir.

1924 anayasası 18 yaşını bitiren her erkek Türk’e seçme hakkı tanıyarak seçme yaşını 18’e çekmiştir. 1934 yılında yapılan bir değişiklik ile 22 yaşını dolduran kadın-erkek her vatandaşa seçme hakkı verilmiştir.

1961 anayasası ile 21 yaşını bitirenlere seçme hakkı tanınmıştır.

1982 anayasası da (şu anda yürülükte olan anayasa ile) 21 yaşını bitirenlere seçme hakkı tanımıştır. 1987 yılında seçme yaşı 20’ye çekilmiş, 1995 yılındaki anayasa değişikliğiyle de seçme yaşı 18’e indirilmiştir. Dolayısıyla gençler karar mekanizmalarına katılımda çağdaş dünyadaki akranlarıyla aynı haklara kavuşmuşlardır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı