Bilgi

SSD’ler (Solid State Drive) Neden Üretildi?


SSD (Solid State Drive), veri depolamak için geliştirilmiş sabit disklerin yerini alan veri depolama aygıtıdır. Mekanik bir sabit diskin maksimum yazma hızı ortalama 150mb/sn iken SSD’lerde bu hız 560mb/sn’dir. En büyük avantajları; Isı, ses, düşük enerji sarfiyatı ve mekanikliğin ortadan kalkmasıdır. SSD’lerin çalışma mantığı RAM’ler ile aynı. Yani Rastgele Erişilebilir Bellek RAM (random access memory). Veri yolları her mikroçipe paralel bağlanarak istenilen bilgiye eş zamanlı olarak erişilebilir. Bu nedenle SSD’ler çok yüksek hızlara erişebilir.

SSD’ler (Solid State Drive) geliştirmenin amacı, dizüstü bilgisayarların daha yaygın hale gelmesi ve dizüstü bilgisayarlardaki sabit disklerin düşme, sarsılma sonrası içindeki verilerin, sabit diskin bozulması sonucu kaybedilmesidir. Normal sabit diskler, 2 milisaniye içinde 350 G’ye dayanabilirken, SSD’ler 0,5 Milisaniye içinde 1500 G’ye dayanabiliyor. İçinde hareketli parça olmaması, tabii ki büyük kolaylık. Bu da, enerji tüketimini olumlu yönde etkiliyor. Normal 2,5 inçlik dizüstü sabit diskleri 2 Watt harcarken, SSD’ler 0,5 Watt harcamaktadır.

SSD’ler, ısı değişimine daha dayanıklıdırlar. Bilinen sabit diskler 0 – 60oC’de çalışırken, SSD’ler -25 – 85oC’de çalışabilir. Zor tarafı ise, HDD’lere göre çok pahalı olması. Yalnız SSD’lerin yaygınlaşması ile fiyatların gün geçtikçe düşüşe geçtiği gözlemlenmektedir.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı