Bilgi

Sunucu (Server) Nedir? Çeşitleri Nelerdir?


Sunucu (Server), herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara, sistemlere paylaştıran, dağıtan donanım veya yazılıma verilen genel ad. Bir ağ üzerinde birin üzerinde sunucu bulunabiliyor. Bunun yanında yapısal olarak sunucuların, sorunsuz çalışmak üzere yüksek yapılandırmada yapılmış, güvenilir, çoklu kullanıcıya hizmet eden bilgisayar sistemleri oluyor. Örneğin bir kurumda bütün bilgisayarları ve kullanıcıları denetleyen bir sunucu olabiliyor ve buna verilen isim Domain Sunucudur, şirkette dosya paylaşımlarını kullanıcılarına dağıtan denetleyen yetkilendiren bir sunucu olabiliyor buna ise Dosya Sunucu deniyor.

Sunuculara olan önem, işlerimizi bilgisayar sistemleri vasıtasıyla yaptığımız ve bilgileri bu sistemlere depolamaya ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda ortaya çıkıyor. Artık birçok işletme bilgilerini herhangi merkezi noktada saklıyor ve bilgileri şubelerine bu merkezden gönderiyor. Merkezde bu bilgi saklama görevini yapan bilgisayar sistemi sunucu oluyor. Kısacası sunucu birçok kullanıcıya erişebilmesi bakımından şirketler için büyük önem taşıyor.

Sunucu Çeşitleri:

Rack Mounted Server: Günümüzdeki birçok sunucu bu yapıda bulunmakta. Bu tarz sunucuların esas amacı, az yer kaplıyor olması ve özel bilgisayar raflarına yerleştirilebilmeleri. Ayrıca kullanım amacına göre bu sistemler özelleştirilebiliyorlar da.

Blade Server: Yüksek ve hatasız çalışmalarda tercih ediliyor. Bir arızada sistem kasayla çalışmaya devam ediyor bununla beraber bozuk olanı yenisiyle değiştirme özelliğine sahip. Kablolama karmaşıklığını da bu sistemler azaltabiliyoruz.

Standart Sunucular: İhtiyaca göre değişiklik gösterebiliyorlar. Bu sistemlerin bol genişleme prensibi ve disk yuvasına sahip olmaları avantaj sağlıyor.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı