Bilgi

Tarayıcı (Scanner) Nedir? Çeşitleri Nelerdir?


Bilgisayar literatüründe tarayıcı, bir fotoğrafı, yazılı belgeyi, el ile yazılmış yazıları veya bir cismi analiz ederek sanal ortama yükleyen araçtır. Günümüzde tarayıcılar genellikle CCD veya CIS ismi verilen algılayıcıları kullanmaktadır. Dijital olmayan davul tarayıcılarda fotoçoğaltıcı tüpler de kullanılmıştır.

El Tarayıcıları: Küçük olan fotoğraf ve yazıları hızlıca ve düşük tarayan tarayıcılardır. Normal tarayıcılardan daha küçük ve ucuz olan bu tarayıcılar elde taşınabildiği için kullanımı kolaydır. Barkod okuyucu cihazlar buna bir örnektir.

Düz Yataklı Tarayıcılar: Düz yataklı tarayıcı fotokopi makinesine benzer, taranacak olan belgeyi tarayıcının cam yüzeyine yerleştirmeniz gerekir.

Tamburlu Tarayıcılar: Bu tarayıcılar adını üstüne montelenen ve yazılı dokümanı aktarmaya yarayan şeffaf akrilik silindirden alır. Tamburlu tarayıcıların en önemli özelliği; aralık boyutunu ve taradığı yazılı doküman örneğinin büyüklüğünü kontrol yeteneğidir.Siyah-beyaz ve renkli negatif orijinalleri tararken aralık ve örnek büyüklüğünü ayrı ayrı kontrol etmesi film çizgisini düzgünleştirir.

Az Kullanılan Diğer Tarayıcı Çeşitleri;

  • Film tarayıcıları (dia ve negatifleri sayısallaştırmak için)
  • Çoklu doküman tarayıcıları (ADF)
  • Tekli sayfa beslemeli tarayıcılar (Sheetfeed)
  • Planeter tarayıcı (kitap tarama amaçlı)
  • Robotik tarayıcılar (kitap tarama amaçlı)

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı