Bilgi

Telefonda İnternet Kotasını Neler Doldurur?


Bu yazımızda hepimizin korkulu rüyası haline gelen “internet kotası yetersizliği” konusunda bilgi vermeye çalışacağım. Bir çok akıllı telefon kullanıcısının internet kotasının yetmediğinden dolayı çareyi mobil ağı açmayarak, bir üst pakete geçerek veya daha az internet kullanarak çözüm yolu bulmaya çalışıyor.

Mobil internet paketleri gerçekten olabildiğince pahalı. Aslında bu durum bir çok kişi tarafından şikayet konusu.  Benim 4 GB olan telefon paketim artık yetmemeye başladı. Aslında telefon interneti kullanımımda bir artış söz konusu olmasa da bunun yenilenen teknolojilerden kaynakladığını söyleyebilirim.

Şimdi size kısaca olayı anlatayım.

Benim Türk Telekom eski adıyla Avea olan hattıma tanımlı 4 GB internet kotam vardı. Malum herkes 4G’ye geçince bizde paldır küldür 4G’ye geçtik. Bu yüzden telefon ve simkart  yenilendi. Eskisinden pek bi farklı olmasada (3G’ye göre) 4G ile hızlı bir şekilde bağlandık. Buraya kadar herşey normal.

Ancak 3-4 ay kullandıktan sonra bırakın 4 GB’yi artık 8 GB’de yetmemeye başladı. Bunun temel nedeninin 4G nin kullandığı bağlantı genişliğinin yüksek oranda olduğunu öğrenince tekrar 3G’ye geçtim. 3G’ye geçmemle kota normale döndü ancak 4GB sınırını zorladığımı farkettim. Kontrol ettiğimde kullandığım uygulamaların eskisine göre yüksek oranda veri transferi gerçekleştirdiğini farkettim. Kısaca sosyal medya uygulamalarının 1 yıl önceki data transferi ile bu yılki data transferi arasında çok büyük bir fark olduğunu gördüm.

Çözüm olarak twitter, facebook için otomatik video oynatma seçeneklerini kapattım. Çünkü bu otomatik oynanan her video kotadan gidiyor. Müzikleri genellikle youtube’den dinlemek yerine bilgisayardan müzikleri indirip o şekilde dinleme seçeneğine gittim. Çünkü youtubeden müzik dinlemek olsa bile neredeyse bir video kapasitesinde bir veri transferi olduğunu söyleyebilirim.

En önemli ve kimsenin farketmediği hususlardan birisi ise özellikle WhatsApp, Mail gibi uygulamalar ile alınan video ve resimler. En çok kota harcayan uygulamalar ise bunlar. Bir video veya fotoğraf aldığınızda kotanızdan yüksek oranda bir veri kaybı gerçekleşiyor. Yani bir video veya fotoğraf alacaksanız bunu iki kez düşünün. Hatta dilerseniz size gönderilen video veya resimlerin whatsapp ayarlarından onaylı bir şekilde indirilmesini sağlayabilirsiniz. Böylece istemediğiniz videoların size gönderilmesinin önüne geçebilirsiniz.

Uygulamalar sürekli olarak güncellendiğinden kullandığını uygulama sayısının artması elbetteki data transferinde artış olacağı anlamına geliyor. Kullanmadığınız uygulamaları silmeniz en doğrusu olacaktır. Zaten uygulamalar ayrıca batarya içinde büyük bir sorun.

Wifi seçeneğiniz olduğu durumlarda mümkün olduğu kadar mobil ağ kullanmayın. Yada yüksek veri transferleri ve video izleme için wifi tercih edin.

Sıralama olarak Video >>> Müzik >>> Fotoğraf >>> Uygulamalar kota harcayan veri tipleridir. İnternet sitelerinde gezinmek çok veri harcatmaz. Ancak bir web sitesinde gördüğünüz fotoğraflar v.s hepsi veri olarak düşük düzeyde değildir.

Sonuç!

Video (Film) v.s izlemeyi mümkün olduğunca azaltın. Ayrıca sosyal medya uygulamalarından otomatik video oynatma seçeneklerini devre dışı bırakın. Gereksiz uygulamaları silin. Mümkün olduğunca büyük dosya transferleri için Wifi kullanın. Mobil ağı kullanmadığınız zaman kapatın. Whatsapp veya diğer mesajlaşma uygulamaları üzerinde video v.s almamaya özen gösterin. Boyutu yüksek program v.s indirmeyin.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı