Bilgi

Tentürdiyot Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?


Tentürdiyot Nedir? Ne İşe Yarar?

Tentürdiyot, yaraların nikotik ve bakteriyel cilt enfeksiyonlarının antisepsisinde, yaraların mikrop kapmasının önüne geçmek için sürülen iyotlu tentürdür. Tentürdiyot, deride mevcut bakterilerin %99.88’ni azaltır. Derinin dezenfeksiyonundan sonra yaklaşık 4 saat 40 dakika süre ile asepsisini sağlar. Gram-negatif bakteriler ile kontamine olmuş ellere uygulandığında, kısa sürede dezenfeksiyon sağlanır.

Iyot %2, Sodyum iyodür %2,5 içerir. Çözücü olarak saf etil alkol kullanılır.

Tentürdiyot sayesinde açık yaralarda oluşan mikropların yok olması sağlanırken, yeni mikrop ve bakterilerin de oluşması engellenir. Kişilerin mikrop kapmalarını kolaylaştıran tetanos tehlikesine karşı en etkili yöntemlerin başında tentürdiyot kullanımı gelmektedir.

Tentürdiyot Nasıl Kullanılır?

Cildin yara dezenfeksiyonunda ve tedavisinde, ameliyat sahasının hazırlanmasında, jinekolojik muayene ve doğum sırasında, ürolojide, mesane yıkanmasında, genel cerrahide intraoperatif periton yıkanmasında, biyopsi, ponksiyon, enjeksiyon ve kan alma işlemlerinde, yara tedavisinde, mukoza dezenfeksiyonunda, ağızdaki aft tedavisinde, yanık tedavisinde, pyoderma, mikotik ve bakterilere ait enfeksiyonlarda, superenfekte dermatozlarda, göğüs ve kalp cerrahisinde mediastinid tedavisinde, ortopedide osteomyelit lokal enfeksiyonun tedavisinde ve fistüllerde, alçı yerinin hazırlanmasında ve cerrahi el dezenfeksiyonunda kullanılır.

Tentürdiyot «sümüksü doku» (mukoza) adı verilen dudak, ağız içi gibi ince dokulara sürülmemelidir, oraları yıpratır, dokuyu öldürür. İçilmesi de tehlikelidir, mideyi, sindirim yollarını örseler, hattâ deler.

Tentürdiyot aşırı tahriş edici bir madde olduğu için günümüzde artık kullanılmamaktadır (Örneğin “ilk yardım” çantalarından kaldırılmıştır). Onun yerine etkili, daha az tahriş edici ve dokulara daha az zarar veren Polivinilpirolidon iyot” isimli madde kullanılmaktadır.

Aşırı iyot hassasiyeti ve non-toksik guatrlı hastalarda kullanılmamalıdır. Hasarlı deri yüzeyine direkt olarak uygulanmamalıdır. Bu durumda yarada aşırı iyot absorbsiyonu olabilir.

Göze değdirilmemelidir. Büyük bir deri hasarı varsa kullanmadan sakınmalıdır, yara yerinden fazlaca emilebilir. Yenidoğanlar, süt çocukları, gebeler ve troid hastalarında uzun süre kullanılmamalıdır. Katı iken deriyi parçalama etkisi vardır. Özellikle ileri derece yanıklarda kullanılması da zararlıdır. Kullanmakta olduğunuz bir ilaç varsa mutlaka doktorunuza danışılmalıdır.

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı