Bilgi

Toplama Bilgisayar Önerileri 2018


Bir toplama bilgisayar kurmayı planlıyorsanız ve bütçeniz 3000 TL’nin altındaysa bence hiç düşünmeyin. Gidin normal bir masaüstü bilgisayar alın. Bir çok kişi oyun oynama hevesi ile toplama bilgisayara yöneliyor ancak bu iş sanıldığı kadar kolay değil. Elbette ki çok ucuza toplama bilgisayar elde etmeniz mümkün. Ancak söz konusu yüksek grafik isteyen oyunlar için pek yeterli olacağını düşünmüyorum.

Kaliteli bir toplama bilgisayar için öncelikle net bir bütçe belirlemeniz gerekiyor. Bütçeyi belirlediyseniz devamında anakart, işlemci, ram ve ekran kartının seçilmesine başlayabilirsiniz. Bunun için bir çok robot program var. Yani seçtiğiniz anakarta veya işlemciye göre donanımları toplayabiliyorsunuz.

Bilgisayar Kasası

Kasa seçimi biraz tercih meselesi ancak piyasada bulunan kasaların çoğu sonradan soğutma yetersizliği veya ses sorunu ortaya çıkarabiliyor. Ortalama 100-500 TL arasında bir bilgisayar kasası alabilirsiniz. Kasasın şekli-şemali pekte önemli olmasada görsel açıdan tatmin etmesi bence önemli bir unsur. Ortalama değerde iyi bir kasa arıyorsanız 200 TL civarında olabileceğini hatırlatayım. Bu konuda en iyi marka Zalman’ın kasaları. Ülkemizde en çok tercih edilen ve beğenilen kasa markası bu. Bunun dışında Xigmatek, Thermaltake, Frisby, Cooler Master, Corsair, Everest markalarınan birini tercih etmeniz size kalmış. Bunlar içinden şahsen size tavsiyem ilk sırada Zalman, Xigmatek, Cooler Master ve Corsair almanız.

Kasalar bigtower (fulltower), middle tower, midi tower, mini tower gibi türlere ayrılmaktadır. Çok önemli olmasada boyut açısından tercihe göre değerlendirilmeli.

Kasa alırken dikkat edeceğiniz ilk unsur ne tipte bir anakarta uyumlu olduğudur. Kasanın ayrıntılarında ATX, Mini/MicroATX (mATX, uATX), Extended ATX, MidT ATX, Mini ITX gibi hangi anakartlara uyumlu olduğu yazar. Toplama bilgisayarlarda daha çok ATX, mATX uyumludur ve daha çok tercih edilen anakart tipleri bunlardır. Ancak Extended ATX tipte anakart alacaksınız uyumluluğa bakmalısınız.

Alacağınız Power Suply (Güç Kaynağı) Uyumluğu, HDD/SSD Sürücü Yeri, Fan Sayısı/LED Fan Olması, USB Port Sayısı ve Türleri, Ekran Kartı Genişlik Ölçüsü, Kasanın Boyutları dikkat etmeniz gereken diğer özellikler.

Anakart

Bir bilgisayar için anakart en önemli seçim aşamasıdır. Çünkü tüm donanım sistemleri bunun üzerine entegre olacaktır. Bilgisayarınızın kaliteli olması anakarta bağlıdır. Anakart ne kadar güçlü ise bilgisayarınız o derece performanslı olacaktır. Anakart tercihleri toplama bilgisayarlar için genellikle ATX ve mATX/uATX dediğimiz türlerde olmaktadır. Alternatif diğer anakart türlerini seçebilirsiniz ancak işlemci, ram ve ekran kartı konusunda ATX ve mATX/uATX anakartlar daha fazla seçenek sunduğunu söylemeliyim. Seçeceğiniz anakartın hangi işlemci türünü (İntel/AMD) desteklediğini bilmeniz gerekiyor. Eğer AMD tercih edecekseniz buna göre işlemci seçmeniz gerekiyor. İntel tercih edecekseniz o zaman INTEL işlemcilere bakmanız gerekiyor. Piyasada sıklıkla INTEL anakartlar tercih edilsede AMD anakartlarda oyun için kesinlikle düşünülmesi gereken anakart tipleridir. Aslında aralarında çok bir fark olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim.

AMD işlemciyi destekleyen bir anakart tercih edecekseniz Soket AM4 Soket ve AMD Athlon işlemci serisi seçmeniz gerekiyor.

INTEL işlemciyi tercih ettiğinizde Soket 1151 veya 8. Nesil işlemcileri destekleyen bir Soket 1151 almalısınız. Diğer soket türlerini (Soket 2066) alabilirsiniz ancak günümüzde Soket 1151 işlemciler en çok tercih edilen ve kullanılan işlemci türlerdir. İşlemci serisi olarakta Core i5 veya i7 tercih edilmelidir.

Anakarttaki temel ayrıntı hangi işlemci neslini desteklediğine dikkat etmek gerekiyor. Mesela İntel için bazı anakartlar 6. Nesli desteklediği halde 7. Nesli desteklemeyebiliyor veya desteklemesi için BIOS’tan güncelleme yapmanız gerekiyor. BIOS güncelleme bir anakarttan maximum verim elde etmek için yapılması gerekenlerden sadece biri.

Hangi anakartı seçerseniz seçin doğrudan resmi sitesine gidip hangi türde ekran kartı, ram ve işlemcileri desteklediğine kesinlikle bakmanız gerekiyor. Bu anakart iyi deyip satıcı firmanın bilgilerine dayanarak kesinlikle anakart almayın. Bazı anakartlar revize edildiğinden veya değişikliğe uğradığından detaylara her zaman dikkat edilmelidir.

Marka olarak Gigabyte, Asus ve MSI her zaman tercih edilen markalar olmalıdır. Bu üç marka hiçbir zaman sizi pişman etmeyecektir.

OC yani Overclock (işlemci hız aşırtma) oyuncuların çoğu zaman başvurduğu yöntemler. Ancak kaliteli bir anakartta bazen buna hiç başvurmayabilirsiniz. Hali hazırda kaliteli bir anakart ile tüm oyunları veya programları en üst seviyede kullanabilirsiniz.

Kaliteli bir anakart ortalama 400-1500 TL arasında değişiyor. Anakartta Chipset olayı ayrı bir detay olsa da aralarındaki farka bakmanızda –bilgi açısından- fayda var diye düşünüyorum.  Mesela Z270, Z170, H270, Q270, Q250, B250 Chipset gibi. Normal kullanım veya standart kullanım için bunlar çok önemli değilse de OC dediğimiz Overclock için örneğin Z270 almalısınız, standart bir oyuncu iseniz H270 almalısınız, kurumsal bir yapıda kullanacaksınız B250 almalısınız. Ancak çokta önemsenmesi gereken bir şey olmadığını –bence- söyleyemiyim. Yani OC yapılmayacaksa gidip çok para bayılıp Z270 almanın bir mantığı yoktur. Dostum benim için bunlar önemli diyorsanız buradan aralarındaki farklara bakabilirsiniz.

Örneğin en çok tercih edilen mATX olan yaklaşık 450 TL değerinde ki ASUS STRIX B250G GAMING Intel B250 Soket 1151 DDR4 2400 MHz USB 3.0 M.2 Anakart ile ilgili bilgi verelim.

Asus Marka olan bu anakartı incelediğimizde 6. ve 7. nesil Intel Core masaüstü işlemciler için LGA1151 sokete sahip. 8. Nesil işlemciler için uygun değil. Çift M.2 ve Intel Optane bellekler için soket girişleri mevcut. Detaylarda Intel 14 nm CPU’ları ve 4 x DIMM, Maximum 64GB, DDR4 2400/2133 MHz RAM’leri desteklediğini görüyoruz.

İşlemci

İşlemciler yukarıda bahsettiğim üzere –daha çok- INTEL ve AMD olarak ikiye ayrılıyor. İşlemci tercihinde en önemli ayrıntı soketler. Sahip olduğu soket yapılarından (pin) dolayı işlemciler her anakarta uymaz. Anakarta uyumluluğa göre tercih edilmesi gereken işlemciler 6, 7 ve 8. Nesil olmalıdır. Eğer bütçeniz kısıtlıysa 6 ve 7. Nesil destekleyen bir anakart alabilirsiniz. Bence 8. Nesil ile çok bir fark oluşturmayacaktır. Şahsen bir tercih nedenim olsa 7. Nesil işlemci alırım.

İşlemcinin özelliği detaylarında gizli diyebilirim. Her i7 işlemci iyidir diye bir şey yok. Hatta bir i7 işlemci i5’ten iyidir diye bir kuralda yok. Standart olarak i5 ve i7 işlemciler tercih nedenidir.

İşlemci alırken hangi nesilden olduğunu anlamak için işlemcinin 4 rakamlı kısmına bakmanız yeterli. Mesela Intel Core i7 7700 işlemci 7 Nesildir. Bunu 7700’ın ilk basamağındaki 7 rakamından anlıyoruz. Intel Core i3 8350K ise 8. Nesildir.

Birde işlemcilerin sonunda çeşitli harfler bulunabiliyor. Buda özelliğe göre tercih etmeniz gerekenlerden. Aslında çok detay var ama bunları bilmenizde fayda var.

  • H: Yüksek performanslı grafik işlemci demektir
  • M: Hareketli işlemci anlamına gelmektedir.
  • K: Overclok/Hız Aşırtma yapılabilen işlemci.
  • P: Grafik birimi düşürülmiş işlemci.
  • R: Yüksek performanslı grafikler ile BGA1365
  • MX: Mobil extreme edition en güçlü işlemcilerden biridir.
  • MQ: Quad-Core mobil işlemcidir.
  • HQ: Yüksek performans grafik işlemcilerden biridir. En iyi olarak nitelendirelebilir.

Bütçeniz varsa 1500 TL değerinde Intel Core i7 7700 Soket 1151 3.6GHz 8MB Önbellek 14nm İşlemci en ideal işlemci türüdür. Alternatif olarak daha uygun fiyata (1000 TL gibi) Intel Core i5 7500 Soket 1151 3.4GHz 6MB Önbellek 14nm İşlemci alabilirsiniz.  Tabi bunlar Turbo Boost ile daha yüksek hızlara çıkabilirler.

RAM

Kullanılan anakarta göre daha çok 1333 Mhz’ler kullanılsada bunlar normal kullanıcılar için geçerli. Bir oyun için tercih edecekseniz anakartınızın uyumluluğa göre dikkat edilerek 2133, 2400 veya 3000 tercih edilmelidir. Marka olarak ise Corsair, Gskill, Kingston tercih edilebilir. Benim tercihim her zaman Gskill’den yana. Ama çok fark etmediğini söyleyebilirim.

Anakartınızın maximum ne kadar RAM tercih ettiğine bakmanızda fayda var. Bazı anakartlar 8, 16, 32 veya 64 GB’a kadar destekleyebiliyor. Bir oyuncu iseniz anakartınızın en az 16 GB RAM’e destek vermesinin daha iyi olacağını düşünüyorum. Şu an için 8 GB yeterli gibi görünse de ilerde oyunların 16 GB isteyebileceğini unutmamak gerekiyor.

Minimum düzeyde örneğin GSKILL 8GB RipjawsV Kırmızı DDR4 2400MHz CL15 1.2V Single Ram 500 TL civarında.

Ekran Kartı

Ekran kartı seçimi oldukça zor bir iş olsa da alacağınız ekran kartının minimum 128 BİT özellikte olması gerekiyor. Bütçeniz yeterli ise 192 BIT veya daha üst düzey alabilirsiniz. Ancak 192 BIT en uygun seçenek.

Asus ve MSI ekran kartları şu anda krallığını ilan eden anakart markaları. Ama temelde birbirine yakın değerde performans elde ediliyor. Nihayetinde temel mantık ve ölçüm aynı işleme dayanıyor. En çok tercih edilen ekran kartı bellek tipi GDDR5.

Şu anda en uygun seçenek olarak anakart modeli yaklaşık 900 TL değerinde ASUS GeForce GTX1050 Ti GDDR5 4GB 128Bit Ekran Kartı. Bütçeniz ortalamanın biraz üzerindeyse o zaman yaklaşık 1500 TL değerinde ASUS GeForce GTX1060 GDDR5 3GB 192Bit Ekran Kartı seçebilirsiniz. Ki bu olabildiğince yeterli bir donanım. AMD içinse MSI RX460 4GB GDDR5 128Bit AMD Radeon Ekran Kartı en ideal olan model. AMD ve INTEL uyumluluğa göre ekran kartları ikiye ayrılıyor.

Ekran kartı seçiminde Bellek Hızı ( 4GB gibi) çok önemli gibi görünse de Bellek Arayüzünün (192 BIT) değeri büyük önem taşımaktadır. Ve devamında Bellek Hızı, Çekirdek Hızı değerleri dikkat etmeniz gerekiyor. Ayrıca kullandığınız monitöre göre HDMI/DVI/Display Port dikkat etmeniz diğer unsurlardan.

Eğer gelişmiş donanım desteğini kullanarak hem iki hem de üç boyutlu grafikleri ekrana çizmek veya render işlemleri yapacaksanız detaylarda GL özelliği olup olmadığına bakmanız gerekiyor.

Power Supply

Kısaca güç kaynağı ana donanım birimlerinin harcadığı elektrik miktarına göre tercih edilmelidir. Eğer yetersiz ise bilgisayar açılmayabilir veya yeterli verim almayabilirsiniz. Standart bir 600-700 Watt Power Supply neredeyse tüm sistemler için yeterlidir. Yeni teknoloji Energy Saver özellikli güç kaynaklarından 300 Wattlıklar bile yeterli olmaktadır. Burada alırken dikkat etmeniz gerekn temel özellik 80+ veya 80+ Gold dediğimiz etikete sahip olmasıdır. Bunun dışında kasanın ölçülerine ve aldığınız güç kaynağının ölçülerine bakmanız gerekiyor. Uyumsuzluk halinde aldığınız cihaz elinizde kalabilir.

Not: 80+ Bronze güç kaynakları (PSU) genelde %80 civarında verimlilik sağlayan cihazlar. Standart arttıkça sağlanan verimlilikte artar. Örneğin Platiniumlar %90’ı geçmektedir. Buradaki asıl olay verimliliktir.

Marka olarak OCZ, Cooler Master, Corsair, Thermaltake, Xigmatek, Zalman tercih edilebilir. Kablo ile uğraşmak istemeyenlerin tercihi ise Modüler olanlardır. Şahsen kendimde modüler yapıda OCZ Modxstream Pro Serisi 80Plus 600W Güç Kaynağı. Power Supply için yorumlara kesinlikle bakın. Çünkü bazılarının çıkardığı ses can sıkıcı olabiliyor.

Sonuç

Toplama bilgisayar konusu çok detaylı bir konudur. Bazen işin içinden çıkamayabilirsiniz. Buradaki ana mantık uyumluluktur. Yani işlemci çok iyi ram veya ekran kartı çok kötü ise alacağınız verim en düşük düzeydeki donanım birimidir. Kısaca verdiğiniz paranın fazlası çöp olacaktır.

Donanım birimleri kollektif çalışırlar. Bütçeniz varsa en iyilerini alın, daha düşükse uyumlu olanlara göre tercih ederek maksimum verim elde edin. Çok iyi bir anakart çözüm değildir. Bir binanın inşaası gibidir. Dışı iyi olabilir ancak içi kötü ise değeri düşecektir.

Eğer iyi bir toplama bilgisayar kurmaya karar verdiyseniz 5000 TL’yi hazır etmelisiniz.

  • Bilgisayar Kasası: 250 TL
  • Anakart: 400-1000 TL
  • İşlemci: 1000-1500 TL
  • RAM: 500-1000 TL
  • Ekran Kartı: 800-1500 TL
  • Power Suppyl: 500-750 TL
  • Harddisk HDD veya SSD: 300-500 TL

Özet bir şekilde elimden geldiğince detaylandırmadan ifade etmeye çalıştım. Hatalı gördüğünüz veya olumlu/olumsuz fikirlerleriniz varsa yorum kısmından katkı sağlayabilirsiniz.

Selametle.

11 Yorum

11 Yorum

  1. Hasan

    20 Mart 2018 at 20:40

    Selam Asus preme b250m-k anakart İşlemci intel i5 7500. msi 1050 ti gammig x ekran kartı 8 gb 2400 MHz ram Samsung 850 evo 250 gb ssd kasa zalman r1 güç kaynağı 600w 80+ Nasıl bir pc olur uyumsuzluk yaşarmıyım

    • Cüneyt Çağala

      21 Mart 2018 at 06:30

      merhaba hasan. çok güzel bir toplama olduğunu ve uyumsuzluk sorunu yaşamayacağını rahatlıkla söyleyebilirim. yanılmıyorsam toplamda 4000 TL gibi bir maliyeti bulunuyor. kasa tercihi çok iyi. olabildiğince şık. kendimde zalman kasa kullanan biriyim ve zalman kasaları her zaman tavsiye etmişimdir. geri kalan donanımlar tipik bir oyuncu için oldukça ideal durumda. güzel bir performans alacağına eminim. keşke dolar bu kadar yüksek olmadan önce alsaydın. yani yaklaşık 1 ay önce alsaydın bu toplamayı en az 500-750 tl avantajın olacaktı. şimdi kontrol ettim ekran kartı fiyatı gerçekten uçmuş. yoksa sana GeForce GTX1060 önerecektim. ama alacağın GeForce GTX1050 Ti ile çokta aman aman fark bulunmuyor. başka aklına takılan soru varsa sorabilirsin.

  2. Ege bilgin

    5 Nisan 2018 at 11:40

    Hocam,asus b350m-k,ryzen 5 1400,8gb 2400 mhz corsair ram, 64mb 7200 rpm disk,corsair carbine spec04 600w 80+kasa,ekran kartı olarak elimde gt1030 var.Beni şimdilik idare eder mi ve sistem ne kadar düzgün? Teşekkür ederim.

  3. Arser

    9 Mayıs 2018 at 19:07

    Hocam çok iyi açıklama olmuş
    Elinize sağlık
    Ancak dolar malum ne kadar sürecek yükselis bilmiyoruz beklemek en iysi

    • Cüneyt Çağala

      9 Mayıs 2018 at 21:38

      gerçektende doların yükselmesi özellikle elektronik ürünlerde bizi kötünün en iyisine muhtaç etti. şöyle kaliteli bir grafik kartı alayım dediğinizde en az 1000 tl’den başlıyor. hadi i7 işlemci dediğinizde yine 1000-1500 tl arasında bütçe ayırmanız gerekiyor. kafadan iyi bir toplama bilgisayar emin olun 5000 tl’den başlıyor. yurduşından spariş verdiğinizde bu kez gümrüğe takılıyor. anlayacağınız bekmelemekten başka seçenek yok.

  4. adem

    5 Ekim 2018 at 23:04

    doların darbesi yüzünden fiyatları bi kontrol etmen gerekiyor 🙂 çünkü bahsettiğin 5000 liralık şuan 8-9 bin liralık oldu

  5. Mustafa

    4 Kasım 2018 at 14:38

    Bana Sadece Anakart Ve Ekran Kartı Lazım İşlemcim İ7 Kasam Normal Pc Kasası Boyunda Bu 2si İçin Ne Yol İzlemeliyim Oyun İçin ?

  6. Selçuk

    30 Kasım 2018 at 05:04

    Hocam iyi günler bana oyun,video düzenleme,muzik yapma ve kodlama için biraz sağlam bir bilgisayar önerirmisiniz.Şu anda ingiltere de bulunmaktayım.https://www.pcspecialist.co.uk
    Bu site üzerinden veya başka bir site de olabilir teşekkürler

  7. sener

    10 Ocak 2019 at 15:43

    oncelikle verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim.sade anlasilir olmus ellerinize saglik. CUNEYT BEY yaklasik 8-10 bin arasi oyuncu bilgisayari dusunuyorum gunumuz oyunlarini ve gelecek oyunlari da goz onunde bulundurarak yuksek degerlerde oynayabilecegim toplama pc oneriniz olabilir mi? Tesekkurler

  8. BARIS

    23 Ocak 2019 at 19:41

    hocam bana onerebilecegin bir bilgisayar donanımlarını yazarmısın ilk defa toplayıcam bu konu hhakında bilgin cok genelde fps oyunları oynuyacam ve herhangi bir bilgim yok ne tur bi parcaları toparlamam gerek uyum saglıyamam diye size danısmak istedim
    simdiden TEŞEKKÜRLER…

  9. Can Demir

    21 Mart 2019 at 05:22

    Abicim ağzına sağlık aydınlattın beni ben de yaklaşık bir aydır bilgisayar toplamaya çalışıyorum bütçem 5500 tl ama bir türlü ne alıcağıma karar veremedim oyun bilgisayarı toplamaya çalışıyorum abi bana sistem önerir misin rica etsem

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı