Bilgi

Tracert Komutu Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?


IP Güzergah (traceroute/tracert), hedef olarak belirttiğiniz IP/Alan adı ile bilgisayarınız arasındaki erişimin hangi IP’ler ( bu IP’lerin ülkeleri) üzerinden ne kadar sürede gerçekleştiğini gösteren metotdur.

Traceroute/Tracert komutu, network TCP/IP içinde kullanılan bir sorgulama komutudur. Bu komut ile gönderilen üç paketin hangi ağ geçitlerinden geçtiği takip edilir ve bu yolla bir paketin uç noktaya hangi yolları izleyerek gittiği görülür. Örneğin; sizin www.tech-worm.com adresini yazıp enter yaptığınızda hangi yollardan geçerek ulaştığını gösterir.

Komutu kullanmak için bilgisayarınızda Windows+R tuşlarına birden basın.

Devamında gelen küçük panele cmd yazıp ENTER yapın.

Açılan pencereye tracert tech-worm.com veya sorgulamak istediğiniz ip numarası veya web adresini yazın. Karşısına aşağıdaki gibi bilgisayarınız ile hedef gösterdiğiniz adres arasındaki ip’leri ve erişim sürelerini göreceksiniz. Aşağıda görüldüğü üzere her bir satır Hop numarasına sahiptir. Her bir hop’a üç deneme yollanır ve the round trip times (RTT) değerleri milisaniye cinsindendir.

Tracert Komutunu Kullanma

Bir paketin ağ üzerinde hangi konumda durdurulduğunu bulmak için Tracert komutunu kullanabilirsiniz.

Tracert tanılama komutu, hedefe Internet Denetim İletisi Protokolü (ICMP) yankı paketleri göndererek hedefin yolunu belirler. Tracert bu paketlerde farklı IP Yaşam Süresi (TTL) değerleri kullanır. Yol üzerindeki her yönlendiricinin paketi iletmeden önce paketin TTL değerini en az 1 düşürmesi gerektiğinden, TTL gerçekte bir atlama sayacıdır. Paketin TTL değeri sıfır (0) değerine ulaştığında, yönlendirici, kaynak bilgisayara bir ICMP “Süre Aşıldı” iletisi gönderir.

Tracert ilk yankı paketine TTL değeri olarak 1 atayarak gönderir ve hedef yanıtlayıncaya ya da en yüksek TTL değerine ulaşılıncaya kadar, sonraki her iletimde TTL değerini 1 artırır. Aradaki yönlendiricilerin geri gönderdiği ICMP “Süre Aşıldı” iletileri yolu gösterir. Ancak bazı yönlendiricilerin zaman aşımına uğramış TTL değerleri olan paketleri sessizce bıraktığını ve bu paketlerin Tracert tarafından algılanamadığını unutmayın.

Tracert , ICMP “Süre Aşıldı” iletilerini döndüren ara yönlendiricilerin sıralı bir listesini yazdırır. tracert komutunu -d seçeneğiyle birlikte kullanmak, Tracert komutuna her bir IP adresi için bir DNS araması gerçekleştirmemesini bildirir; böylece Tracert komutu, yönlendiricilerin yakın tarafındaki arabirimin IP adresini bildirir.

İşletim Sistemlerine Göre Komutları;

  • Windows Server 2000/2003: tracert <IP address>
  • Novell NetWare: iptrace
  • Linux/UNIX: traceroute <IP address>
  • Macintosh: traceroute <IP address>

Bilinmesi Gereken Komutları

  • -d: Adreslerin ana bilgisayar adlarına çözümlenmemesini sağlar (örn: tracert -d)
  • -j: ana_bilgisayar_listesi (Ana bilgisayar listesinde zorunlu olmayan kaynak yolunu belirtir)
  • -h: en_fazla_atlama_sayısı (Hedef aranırken kullanılacak en fazla atlama sayısını belirtir)
  • -w: zaman_aşımı (Her yanıt için milisaniye olarak belirtilen zaman aşımı değeri kadar bekler)

Yorum yapmak için tıklayın.

"Yorum Yazın"

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yukarı